Haberler

Türkiye-Azerbaycan Örneğinde İslam Dayanışması Uluslararası Konferansı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Terörün her çeşidine, ayrımcılığa, İslamofobi'ye, toplumu bölücü aşırılıklara karşı hem teorik hem de pratik alanlarda karşılıklı dayanışma içerisinde olmak, ümmetimizin ve toplumlarımızın geleceği, maddi-manevi inkişafımız bakımından fevkalade önem...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Terörün her çeşidine, ayrımcılığa, İslamofobi'ye, toplumu bölücü aşırılıklara karşı hem teorik hem de pratik alanlarda karşılıklı dayanışma içerisinde olmak, ümmetimizin ve toplumlarımızın geleceği, maddi-manevi inkişafımız bakımından fevkalade önem arz etmektedir." dedi.

Erbaş, Türkiye- Azerbaycan Örneğinde İslam Dayanışma Uluslararası Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bazı halklar ve ülkelerin insanların gönlünde farklı yere sahip olduğunu, Türkiye için de Azerbaycan'ın böyle bir ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın tarihin derinliklerinden gelen dostluk ve kardeşliğinin, 1918'de yaşanan zor süreçlerde kahramanlık destanına ve halk türkülerine dönüştüğünü anlatan Erbaş, 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu hatırlattı.

Ali Erbaş, "Bu iki ülkenin kardeşlik bağını ifade eden en beliğ söz ise merhum Haydar Aliyev'in 'Bir millet, iki devlet' sözüdür. Bu ifadenin sözde kalmadığını, ülkemizde 15 Temmuz 2016'da yaşanan hain darbe girişiminde Azerbaycan halkının Türkiye'ye verdiği destekle ispatlamıştır. Milletimiz kardeş ülke Azerbaycan'ın desteğini de hiçbir zaman unutmayacak, daima hayırla yad edecektir." diye konuştu.

Müslümanların içine düştüğü buhranlar, problemler, maddi-manevi olumsuzluklar göz önüne alındığında, tarihte hak ettiği yeri almak ve medeni bir dünya kurmak üzere dayanışma içinde olması gerektiğini dile getiren Erbaş, bu konferansın, genel olarak Müslümanlar arasındaki dayanışma, özelde Türkiye-Azerbaycan arasındaki İslam iş birliği ve dayanışmasına dikkati çekmek amacıyla düzenlendiğini kaydetti.

Azerbaycan'ın bağımsızlığının hemen akabinde 1991'de tesis edilen diplomatik misyon bünyesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da Bakü'de Din Hizmetleri Müşavirliği açtığını, 25 seneden fazla süredir din hizmeti ve eğitimi alanında karşılıklı dayanışma, yardımlaşma anlayışı içinde iş birliğini sürdürdüğünü anlatan Erbaş, şöyle devam etti:

"Milli-manevi değerlere sahip çıkmada, modern meydan okumalara ve tehditlere karşı birlikte hareket etmede, Türkiye'nin İslam medeniyetinin korunması ve gelişimindeki müstesna tecrübesini kardeş Azerbaycan ile süreç içerisinde paylaşması gibi hususlarda hep bu karşılıklı dayanışmanın izleri görülmüştür. Türkiye-Azerbaycan arasındaki İslam dayanışmasının en güzel örneklerinden birisi Bakü Devlet Üniversitesi bünyesindeki İlahiyat Fakültesi'dir. Şimdiye kadar 800'ün üzerinde mezun veren İlahiyat Fakültesi'nde 50'nin üzerinde doktorasını tamamlamış akademisyen, ilim adamı yetişmiştir. Bir 50 kadarı da lisansüstü çalışmalarına devam etmektedir. Bu, birkaç sene içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımızın destek ve katkılarıyla 100 civarında uluslararası camiada, alanında uzman bilim adamı unvanına sahip değerin Azerbaycan'ın bilimsel zenginliğine katılması anlamına gelmektedir. Türkiye-Azerbaycan arasındaki İslam dayanışmasının en önemli ve değerli örneklerinden biri de budur."

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bilimsel anlamdaki ciddi katkılarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Azerbaycan'a 1993-2000 yılları arasında 8 cami hediye ettiğini, bu süreçte 61 din görevlisinin hem cami faaliyetlerini sürdürme hem de insan yetiştirme bakımından destek verdiğini dile getirdi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın her alanda dost iki ülke olduğunu vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti:

"Birbirimizin derdini dert, sevincini sevinç olarak görmemizin bir eseri olarak kardeş Azerbaycan Devleti'nin Sayın Cumhurbaşkanı'nı, Türkiye'yi bizzat ziyaret ederek halkımızın ve devletimizin yanında olan Şeyhülislam Allahşükür Paşazade'yi ve Mübariz Gurbanlı'yı 15 Temmuz FETÖ kalkışması karşısında verdikleri desteklerden dolayı teşekkürle yad etmek; şehitlerimiz için Azerbaycan camilerinde okutulan Kur'anları ve yapılan duaları minnettarlıkla anmak isterim. Terörün her çeşidine, ayrımcılığa, İslamofobi'ye, toplumu bölücü aşırılıklara karşı hem teorik hem de pratik alanlarda karşılıklı dayanışma içerisinde olmak, ümmetimizin ve toplumlarımızın geleceği, maddi-manevi inkişafımız bakımından fevkalade önem arz etmektedir."

Konferansın açılışına AK Parti Adana Milletvekili ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov ile çok sayıda din adamı katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Azerbaycan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title