Haberler

Türkiye Avrupa İlişkileri Konulu Panel Gerçekleştirildi

Güncelleme:

Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, British Council Karadeniz Ve Türkiye Direktörü Rosemary Arnott Ve Hacettepe Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selda Önderoğlu Tarafından Yapıldı.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Fuayesinde sergilenen Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" sergisinin açılışı; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, British Council Karadeniz ve Türkiye Direktörü Rosemary Arnott, Hacettepe Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selda Önderoğlu, Tarihçi, Yazar ve Edinburg Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi Onursal Akademisyeni Dr. Caroline Fınkel, Hacettepe Üniversitesi AB İlişkileri Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, Yazar Buket Uzuner ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gaziantep üniversitesi atatürk kültür merkezinde gerçekleştirilen sergi sonrasında, "geçmişte ve günümüzde türkiye avrupa ilişkileri" konulu panelin açılış konuşmaları üniversitemiz rektörü prof. Dr. M. Yavuz coşkun, british council karadeniz ve türkiye direktörü rosemary arnott ve hacettepe üniversitesi ab merkezi müdürü prof. Dr. Selda önderoğlu tarafından yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Gaziantep Üniversitesi'nin önümüzdeki yıllarda hayata dair bütün alanlarda, şehrimizin ortak aklının bir parçası olacağına ve bu noktada ciddi bir kararlılık sergileyeceğine inanıyorum. Gaziantep, sadece şehrimize değil, bölgemize, Ortadoğu coğrafyamıza belki de dünyaya mal olacak bir dünya kenti olacağına, dünya kenti Gaziantep'in, Gaziantep Üniversitesi'nin de bu yolda ilerleyeceğine yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Ortak akıl şeklinde yürütülen proje hakkında bilgi veren British Council Karadeniz ve Türkiye Direktörü Rosemary Arnott, projenin hedefinin, Müslüman kültürüne karşı Avrupa'da ki yanlış anlaşılmaları önlemek olduğunu ifade etti.

Projenin önemine değinen Hacettepe Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selda Önderoğlu, bu projenin somut olarak birbirimizi daha iyi anlamamıza, anlayışlı olmamıza büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Önderoğlu, bunun sonucunda daha huzurlu bir Avrupa'ya ulaşılacağını kaydetti.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun'un başkanlığında gerçekleştirilen panelde konuşan Tarihçi, Yazar ve Edinburg Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi Onursal Akademisyeni Dr. Caroline Finkel; "Geçmişte Avrupa'nın sınırları çok belli olmazken, şuan sınırlar çok net. Geçmiş, silinmez izler bırakıyor. Geçmişi anlamadan şimdiyi anlamamız çok zor. Osmanlı Devletinin sınırları çok genişti. Şu ana Avrupa Birliği üyesi olan beş ülke Osmanlının topraklarıydı. Avrupa Birliği üyesi olan birçok ülke Osmanlı Devleti ile iç içeydi. Bu nedenle bu ülkelerde Osmanlı Devletinden kalan birçok ize rastlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Avrupa adına ilk kez milattan önce 8'inci ve 9'uncu yüzyıllarda rastlandığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi AB İlişkileri Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, Avrupa'nın güneşin battığı yer anlamına geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin her yönüyle Avrupa'yla ilişkisi olan bir ülke olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Avrupa Birliği toplam nüfusu 5 yüz milyon civarında olan, altı ülkenin kurduğu bir birlik. Türkiye, iddialı bir ülke. Bu nedenle kolay kolay hazmedilecek bir ülke değil. Geçmişte Osmanlı Devletinin Avrupa içinde bu kadar rahat yürüyebilmesinde Avrupa'nın kendi içersinde yaşadığı çatışmaların büyük rolü olmuştur" diye konuştu.

Evliya Çelebi'nin bizim coğrafyamızda seyahatnamesinden bile meşhur olan rüyasıyla tanındığını belirten Yazar Buket Uzuner, "Çocukken Evliya Çelebi'nin gördüğü rüyayı görmek için bende çoğu zaman rüyaya yatardım. Bende rüyamda göreceğim ve bana rüyamda seyahatname diyecek diye beklerdim ve buna da inanırdım. Şimdi 4 yüzüncü doğum yıldönümünde Evliya Çelebi'ye sahip çıkmak gibi büyük bir şansa sahibiz. Gezginlik ve gezi edebiyatı insanın sonradan edineceği bir şey değil. Seyahat etmek ve yazmak benim hayatımın en önemli iki arzusuydu" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title