Haberler

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nca Yapılan "Avrupa'da Türk Kadını" Konulu Araştırmanın Sonuçları Açıklandı

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu işbirliği ile hazırlanan 'Avrupada Türk Kadını' başlıklı araştırma, Avrupa'daki Türk kadınlarının yaygın klişelerin aksine toplumun pek çok sahasında varlıklarını gösterdikleri, genç kuşak kadınların erkek akranlarından kimi alanda çok daha ileride olduklarını ortaya koyuyor.

Araştırma, Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işbirliği ile TAM direktörü Prof. Dr. Faruk Şen'in koordinatörlüğünde Gülay Kızılocak, Cem Şentürk ve Dr. Martina Sauer tarafından hazırlandı.

"Avrupa'da Türk Kadını: Almanya örneğinden hareketle Avrupa'daki Türk Kadınlarının Yaşam Koşullarına Dair Bir Analiz" başlıklı araştırmanın sonuçları kamuoyuna duyuruldu. Araştırma, Almanyada 1000 kadın ve 500 erkekle yapılan anketin verileri ve farklı alanlardan 30 kadar kadınla yapılmış mülakatların sonuçlarını içeriyor.

Araştırmanın amacı, Avrupa ülkelerinde, Türklerin yoğun yaşadıkları Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerde medyanın kamuoyuna yansıttığı aile içi şiddet, zorla evlilikler ve namus cinayetleri gibi olgularla, kamuoyunda Türk kadınları üzerine üretilen yanlış veya tek yönlü bilgilerin gerçeklikle sınanması" olarak açıklanıyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Yardımcısı Gülay Kızılocak, Avrupa sınırlarını aşarak Türkiye'deki kadınları da kapsar hale gelen önyargılı yaklaşımın araştırmalar neticesinde ciddi biçimde çürütüldüğünü söyledi.

TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, TAM Direktörü Yardımcısı Gülay Kızılocak ve yazar Nevval Sevindi tarafından kamuoyuna duyurulan araştırmanın sonuçları şöyle: "Göçün ilk yıllarında, göçmenlerin yüzde 80'ine yakın bölümü erkeklerden oluşurken, aile birleşimleri ve yeni doğumlar ile kadın erkek nüfus oranı dengelenme sürecine girmiş bulunuyor. Bugün Avrupa'da yaşayan 4,1 milyon Türk kökenli Türk göçmenin yüzde 47'si kadınlardan meydana geliyor. Avrupa'daki kadın nüfusun yüzde 42'sini aile birleşimi ile gelenler oluştururken, yüzde 3'lük dilimi Almanya'ya doğrudan çalışma amaçlı gelen kadınlar oluşturuyor. Avrupa'da dünyaya gelenlerin oranı ise yüzde 55.

Araştırma sonuçlarına göre, kadınların yüzde 38,8'ini ev hanımları teşkil ederken, çalışma yaşamına tam veya yarı zamanlı dahil olan kadınların oranı yüzde 33,6. İşsiz statüsündekiler yüzde 9,5'lik bölümü meydana getirirken, bunu yüzde 7,4 ile öğrenciler, yüzde 2,9 ile emekliler izliyor. Bunlar dışında statülere sahip olanların toplam oranı yüzde 7,8.

Ankete katılan kadınların kendilerine yöneltilen geleneksel ve modern kadını tasvir eden ifadelere yönelik beyanları, Avrupa'da Türk kadınının modern kadın imajına yatkın olduklarını ve geleneksel kadın imajından kendilerini oldukça uzak tuttuklarını gösteriyor. Kadın haklarının aile ve politikada daha güçlü kılınması gerektiği yönünde ifade kadınların yüzde 97'si tarafından onaylanırken, kız çocuklarının meslek eğitimi almasının önemli olduğu yönünde ifade yüzde 90 ve kadınların kişisel gelire sahip olmaları gerektiği yönünde ifade yüzde 83 oranında onay almış bulunuyor. Modern kadın imajına dönük bu ifadelerin karşısında geleneksel kadın imajına dönük ifadelerden kadınlar için meslek eğitiminin gereksiz olduğu görüşünü savunanlar yalnızca yüzde 7 ve kadınların öncelikle ev işleri ile ilgilenmesi gerektiğini düşünenler yüzde 24 seviyesinde.

Araştırmanın aile içi şiddet tartışmasını ele alan bölümünü çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre ankete katılan kadınların yüzde 76,4'ü aile içi şiddete karşı sert tedbirler alınması önerisini tamamıyla desteklerken, kısmen destekleyenlerin oranı yüzde 12. Bu oranlar erkekler arasında yüzde 77,9'luk tamamen katılma ve yüzde 14'lük kısmen katılma olarak görülüyor. Aile içi şiddetin dışlanması yönündeki öneriye en çok destek veren gurup, düşünülenin aksine 60 yaş ve üzerindeki kadınlardan oluşuyor.

(AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title