Haberler

Türkiye, Arap Ülkesine 'Cobra' Satıyor

Otokar, Cobra Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı İçin 2009 Yılında Teslim Edilmek Üzere, 'Bir Körfez Ülkesiyle' Yaklaşık 9 Milyon Dolar Tutarında Bir Anlaşma İmzaladığını Açıkladı.

Otokar, Cobra taktik tekerlekli zırhlı aracı için 2009 yılında teslim edilmek üzere, "Bir Körfez ülkesiyle" yaklaşık 9 milyon dolar tutarında bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

Otokar'dan yapılan açıklamada, şirketin, Cobra zırhlı aracının geçtiğimiz yıl ürün ailesine katılan yeni tipi 20 milimetre Otomatik Top Platformu Cobra aracı için ilk tedarik anlaşmasını imzaladığı bildirildi.

Otokar, 20 mm Otomatik Top Platformu Cobra araçları için yaptığı yaklaşık 9 milyon dolar değerindeki anlaşmayı, "bir körfez ülkesi" ile imzalandığının kaydedildiği açıklamada, yüzde yüz Türk tasarımı olan ve fikri mülkiyet hakları Otokar'da bulunan Cobra'ların teslimatları 2009 yılı içerisinde yapılacağı ifade edildi. Açıklamada, askeri bir anlaşma olmasından dolayı hangi ülkeyle imzalandığı ve araç miktarına ilişkin bilgi verilmediğine dikkat çekildi.

     Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde, Cobra zırhlı araçlarının, farklı coğrafi bölgelerde ve farklı kullanıcılarda giderek yaygınlaşan ve tercih edilen bir Türk markası haline geldiğini belirterek, Cobra'nın, hem yetenekleri hem de tek platformda farklı çözüm sunma özelliğiyle dünyadaki rakipleri arasından sıyrılarak kendini kanıtladığını dile getirdi.

     Görgüç, müşteri odaklı tasarım ve üretim yaptıklarını belirterek, askeri araç alanında ürünün kendini ispatlaması, bir silahlı kuvvetlerin envanterine kabul edilmesi, uzun ve farklı test süreçleri gerektirdiğine dikkat çekti.

     Görgüç, geçen yıl ürün ailesine ekledikleri Cobra modelinin, bir yıl gibi kısa bir sürede kendini ispat ederek, ihraç edilmesi ve bir silahlı kuvvetlerin envanterine girmesini savunma sanayi açısından önemli bir başarı olarak nitelendirdi.

     Otokar'ın 2007'de, önemli ve yüksek adetli savunma sanayisi siparişlerine imza attığını vurgulayan Görgüç, şirketin sadece 2007 yılında aldığı savunma sanayi siparişlerinin toplamının yaklaşık 270 milyon dolar olduğunu bildirdi. Görgüç, bunların 200 milyon dolarının üzerindeki kısmının tasarımı ve üretimi tamamen Türkiye'de Otokar tarafından yapılan taktik tekerlekli zırhlı Cobra aracı oluşturduğunu kaydetti.

Otokor açıklamasında yer alan bilgilere göre, 1997 yılında TÜBİTAK'ın desteği ile Otokar tarafından başlatılan Cobra projesi süresince, önemli teknolojik, mühendislik ve pazarlama yatırımları yapıldı. Tasarım aşamasında yurt içi ve yurt dışında birçok bölgede iklim ve coğrafi şartlarda dayanıklılık testleri yapılan Cobra, taktik tekerlekli zırhlı araç olma özelliğini taşıyor. Üstün arazi performansı ile dikkat çeken Cobra, monokok yapıdaki geniş açılı zırhlı gövdesi ile özellikle patlayıcı ve mayınlara karşı kendi sınıfındaki araçlar arasında ön plana çıkıyor. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title