Haberler

Türkiye, ABD'nin Yeni Irak Stratejisini Değerlendirdi

Türkiye, ABD Başkanı George Bush'un Açıkladığı Yeni Irak Stratejisine İlişkin Değerlendirmesinde, Irak'ta Şiddet Olaylarının Durdurularak, Güvenlik ve İstikrarın Sağlanmasına Yönelik Doğru Yönde Alınacak Bütün Önlemleri Destekleyeceğini Açıkladı.

Türkiye, ABD Başkanı George Bush'un açıkladığı yeni Irak stratejisine ilişkin değerlendirmesinde, Irak'ta şiddet olaylarının durdurularak, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik doğru yönde alınacak bütün önlemleri destekleyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir süredir beklenen ABD'nin yeni Irak stratejisinin Bush tarafından açıklandığı hatırlatılarak, planın öncelikle Bağdat'ta güvenliğin sağlanmasına yönelik unsurlar içerdiği, kısa vadede kuvvet artırımını öngördüğü ve Irak hükümetinden beklentilere netlik kazandırdığının anlaşıldığı bildirildi.

Türkiye'nin, başından bu yana, "Irak'ta güvenlik ve istikrarın sağlanmasının Irak'ın geleceği için belirleyici önemde olduğunu vurguladığı ve Irak'ta güvenliğin sağlanmasına yönelik çabaların mezhep ve etnik dengeleri bozmadan, ayrımcılığı yok etmeye ve ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atmayacak şekilde yürütülmesinin gerekli olduğunu savunduğu" belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bakımdan Türkiye, Irak'ta şiddet olaylarının durdurulmasına, başkent Bağdat dahil olmak üzere ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik olarak doğru yönde alınacak bütün önlemleri memnuniyetle karşılamakta ve desteklemektedir."

Açıklamada, Bush'un Irak hükümetinin yerine getirmesi gereken bazı adımlardan bahsettiği de hatırlatılarak, bu çerçevede stratejinin, "petrol gelirlerinin bütün Iraklılar tarafından paylaşılmasını sağlayacak bir petrol kanunu çıkarılması ve Anayasa'nın tadil edilmesi gibi Irak'ın önümüzdeki dönemdeki gündemine ilişkin bazı doğru tespitler ve yapıcı öneriler içerdiği" belirtildi.

-Toprak bütünlüğü-

Bush'un konuşmasında da belirttiği "Irak'ta başarıya ulaşılmasının ülkenin toprak bütünlüğünün ve bölgesel istikrarın korunmasına bağlı olduğu" hususunun Türkiye'nin uzun zamandır vurguladığı bir görüş olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bush'un konuşmasında ve bununla ilgili olarak Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Irak'taki PKK mevcudiyetine karşı ABD'nin Türkiye ve Irak'la birlikte çalışacağının belirtilmesi de önem taşımaktadır" denildi.

-Türkiye'den destek ve işbirliğine devam-

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'nin, "Irak'ta şiddetin ve gerilimin düşürülebilmesi, Bağdat ve ülkenin diğer vilayetlerinde güvenliğin yeniden tesis edilerek, şiddet olaylarının durdurulabilmesi ve Irak'ın, ülke bütünlüğünü korumak suretiyle refah ve istikrara kavuşması yolundaki çalışmaları" desteklemeyi sürdüreceği de bildirildi.

Türkiye'nin, Irak Türkmenlerinin haklarının korunması ve Kerkük sorununun burada yaşayan bütün gruplar arasında uzlaşıyla çözümlenmesi gibi önem verdiği hususlardaki çabalara verdiği desteği de devam ettireceği belirten açıklamada, "Irak'ta barış ve istikrarın tüm bölge için hayati önem taşıdığına inanan Türkiye, bütün bu hususlarda ABD ile yürütülen yapıcı diyalog ve işbirliğini sürdürmektedir" denildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title