Haberler

Türkiye-AB Ticarette Rekor Kırdı

Türkiye ile Avrupa Birliği Arasındaki İkili Ticaret Hacmi Geçen Yıl Yüzde 8,5 Artışla 99,5 Milyar Euroya Ulaştı. Türkiye, AB'ye Ne Kadarlık Bir İhracat Gerçekleştirdi?

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ikili ticaret hacmi geçen yıl yüzde 8,5 artışla 99,5 milyar euroya ulaştı.

AB'nin resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, 2007 yılında Türkiye'nin AB'den ithalatı yüzde 5 artışla 52,6 milyar avroya çıkarken, Türkiye'nin AB'ye olan ihracatı yüzde 12 artışla 46,9 milyar euroyu buldu.

Gümrük Birliği'ne dahil olan Türkiye böylece 2006 yılında 8,3 milyar euro seviyesinde bulunan AB'den kaynaklanan dış ticaret açığını geçen yıl 5,7 milyar euroya indirmeyi başardı. Türkiye'nin AB ile ikili ticareti nedeniyle verdiği dış ticaret açığı, 2005 yılında ise 8,6 milyar euro düzeyindeydi.

Türkiye geçen yıl 52,6 milyar euroluk ithalatıyla AB'nin 5'inci büyük pazarı konumunu sürdürürken, bu alanda sadece 261,1 milyar euroyla ABD, 92,7 milyar euroyla İsviçre, 89 milyar euroyla Rusya ve 71,7 milyar euroyla Çin'e geçildi.

AB'den en çok ithalat yapan ülkeler sıralamasında 43,7 milyar euroyla Japonya, 43,3 milyar euroyla Norveç, 29,4 milyar euroyla Hindistan, 24,8 milyar euroyla Güney Kore ve 21,3 milyar euroyla Brezilya, Türkiye'nin ardında kaldılar.

Türkiye, 46,9 milyar euroluk ihracatıyla AB pazarına en fazla satış gerçekleştiren 7'inci ülke olurken 231 milyar euroyla Çin, 180,7 milyar euroyla ABD, 143,4 milyar euroyla Rusya, 77,9 milyar euroyla Japonya, 76,8 milyar avroyla İsviçre ve 76,6 milyar euroyla Norveç ilk 6 sırayı aldılar.

AB Böylece geçen yıl Çin'e karşı 159,2 milyar euro , Rusya'ya karşı 54,3 milyar euro, Japonya'ya karşı 34,2 milyar euro ve Norveç'e karşı 33,3 milyar euro açık verirken, ABD ile ticaretinden 80,4 milyar euro ve İsviçre ile ticaretinden 15,9 milyar euro fazla vererek açıklarını kısmen dengeledi.

Geçen yıl toplamda yüzde 7 artışla 1 trilyon 238,2 milyar euro ihracat ve yüzde 5 artışla 1 trilyon 423,3 milyar euro ithalat gerçekleştiren AB'nin dış ticaret açığı 7,1 milyar euro azalarak, 185,1 milyar euro düzeyinde gerçekleşti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title