Haberler

Türkiye 2006 Yılında Dış Basında 26 Bin Kez Haber Oldu

Türkiye, 2006 Yılında Dış Basında 26 Bin 474 Kez Haber Oldu. Türkiye Hakkında En Çok Haber Kıbrıs Rum Kesimi'nde Yayınlandı.

Türkiye, 2006 yılında dış basında 26 bin 474 kez haber oldu. Türkiye hakkında en çok haber Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlandı.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından yayınlanan 2006 yılı dış basın değerlendirmesine göre, Türkiye'nin Dış Politikada Avrupa Birliği ile ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs konusunun bu ilişkilerdeki payı, Türkiye'nin Ortadoğu politikası, Papa Onaltıncı Benedict'in Türkiye ziyareti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero'nun birlikte yürüttükleri Medeniyetler arası İttifak Projesi, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve PKK konusu, uluslararası enerji nakli ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılışı, iç politikada ise, "Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları, Danıştay'a yapılan saldırı ve buna bağlı gelişmeler" 2006 yılında yabancı basın yayın organlarının ağırlıklı olarak ele aldıkları konuların başında geldi.

Fransız Parlamentosunda kabul edilen sözde "Ermeni Soykırımını İnkar Yasası", yazar Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması ve bu bağlamda TCK'nın 301'nci maddesinin gündeme gelmesi, Türkiye'de ortaya çıkan kuş gribi vakası, uluslararası basın yayın organlarının ilgi gösterdiği diğer konular oldu.

Yabancı haber ajansları, takip edilen yabancı radyolar ve internet sitelerinden toplam 847.022 Haber/Yorum/Programı değerlendiren BYEGM'ye göre, toplam HYP'lerin içinde Türkiye'yi doğrudan ilgilendirenlerin sayısı 26 bin 474 oldu.

EN ÇOK HABERİ RUMLAR YAPTI

Türkiye ile ilgili HYP'lerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında 6 bin 393 HYP ile (yüzde 24.15) Kıbrıs Rum Kesimi'nin ilk sırayı aldığı görüldü, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ardından 2 bin 894 HYP ile (yüzde 10.94) Türk Cumhuriyetleri, Körfez ülkeleri ve Ermenistan'ın oluşturduğu grup ikinci, 2 bin 588 HYP ile (yüzde 9.78) Almanya üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla İran, Yunanistan, ABD, İngiltere ve Fransa izledi.

2006 yılında değerlendirmeye alınan tüm ülkelerin basın yayın organlarında yer alan HYP'ler incelendiğinde ilk sırayı yüzde 24.76 ile Kıbrıs konusunun ikinci sırayı Siyasi Gelişmelerin (yüzde 17.67), üçüncü sırayı ise AB ile ilişkilerin aldığı görüldü.

2006 yılında Türkiye ile ilgili yayımlanan HYP'lerin kaynaklarına göre dökümünde ilk iki sırayı önceki yıllarda olduğu gibi yazılı basın aldı. Buna göre haberlerin yüzde 68.31'i gazetelerde, yüzde 22.64'i ajanslarda, yüzde 9.05'i ise Radyo ve televizyonlarda yayınlandı.

Türkiye'ye en çok yer veren gazete sıralamasında ise Yunanistan'da yayımlanan Elefterotipia 2004 ve 2005 yıllarında olduğu gibi yine ilk sırayı aldı. Elefterotipia'yı yine iki Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung ile Süddeutsche Zeitung izledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title