Haberler

Türkiye 10. Enerji Kongresi İstanbul'da Düzenlendi

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Tarafından Düzenlenen 10'ncu Enerji Kongresi Harbiye Askeri Müzesi'nde Başladı. 27-30 Kasım Tarihleri Arasında Gerçekleşecek Olan Kongreye Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, CHP Lideri Deniz Baykal Katıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yusu...

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 10`ncu Enerji Kongresi Harbiye Askeri Müzesi`nde başladı. 27-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan kongreye Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, CHP lideri Deniz Baykal katıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yusuf Günay, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek`in hazır bulunduğu kongrede ¨Türkiye ve dünyada yeni enerji kaynaklarının araştırılması, tasarrufun sağlanması, nükleer enerji¨ gibi konular tartışıldı.

BAYKAL: ¨TÜRKİYE`NİN DIŞA BAĞIMLILIĞI HIZLA ARTMAKTADIR¨

Kongrede konuşan CHP lideri Deniz Baykal, enerji sorununun hem dünya hem de Türkiye`nin giderek büyüyen bir sorunu haline geldiğini söyledi. Dünyada giderek artan enerji talebinin ülkeleri yeni enerji kaynakları arayışına yönelttiğini ifade eden Baykal, bu konuda Türkiye`nin oldukça geri kaldığını hatta elindeki enerji kaynaklarını dahi kullanamadığını ifade etti. Baykal Türkiye`nin enerji konusunda dışa bağımlı hale geldiğini belirterek ¨Türkiye enerjide dışa bağımlı bir üretim ve tüketim yapısı içine girmiştir. Ancak Türkiye`nin dışa bağımlılığı mecburiyetten değil tercih sebebindendir¨ dedi. Türkiye`nin su, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı açısından son derece ihmalkar bir tutum sergilediğini belirten Baykal ¨Enerji ithalatımız 2005 yılında 21.4 milyar dolara çıkmıştır. Türkiye enerji kaynaklarının yüzde 27.8`ini içeriden yüzde 72.2`sini ise dışarıdan sağlamaktadır.Türkiye`nin dışa bağımlılığı hızla artmaktadır¨ diye konuştu. CHP Lideri Baykal Türkiye`nin yeni enerji açılımlarını destekleyecek bir yatırım ve finansman politikasından yoksun olduğunu da ifade etti. Türkiye`de son beş yılda başlatılan önemli bir enerji projesi bulunmadığını öne süren Baykal, ` Türkiye yeni enerji tesislerini devreye sokmalı, bunu mümkün kılacak yeni finansman politikası kurmalıdır` dedi. Baykal, yeni enerji tesislerinin kurulmasında özelleştirme politkasının son derece önemli olduğunu da vurguladı.

YUSUF GÜNAY: ¨YATIRIMLAR İÇİN KAMU TARAFINDAN HARCANAN MİKTAR ÇOK DÜŞÜKTÜR¨

Kongrenin ilk gününde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Krumu Başkanı Yusuf Günay ise, Türkiye`nin enerji talebinin artmasına karşın enerji yatırımlarının geride kaldığını ifade etti. Türkiye`nin yakın gelecekte enerji talebinin yıllık yüzde 6, elektrik talebinin ise yüzde 8 oranında artacağını belirten Günay, ¨Bu alanda yatırımların artırılması ülkemizin kalkınması ve halkımızın refahı için çok önemlidir. Ancak yapılan yatırımlara bakarsak, Türkiye elektirk enerjisinde çoğunluğu kamu kuruluşları tarafından sürdürülen maliyeti 76 milyar dolar olan 7783 adet projeye sadece 32.6 milyar dolar harcayabilmiştir. Yani yatırımlar için kamu tarafından harcanan miktar çok düşüktür¨ dedi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yöentim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden ise Türkiye`nin diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında arz güvenilirliliği, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve çevreye olan etkileri konularında oldukça geri kaldığını ifade etti. Özden, Türkiye`nin dışa bağımlılık, enerjinin verimli kullanılmayışı, elektrik üretim ve iletim tesislerinde kapasite yetersizliği, elektrikte kayıp ve kaçak olayları ve yerli kaynakların varlığına rağmen bunların tam değerlendirlilemmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu da ekledi. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından bu yıl 10`ncusu düzenlenen `Enerji Kongresi` 30 Kasım`a kadar sürecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title