Haberler

Türker: "Krizden Çıkmada Hükümet Yetersiz"

DSP Genel Başkanı Türker, Türkiye'nin Küresel Ekonomik Krizden Önemli Ölçüde Etkilendiğini, Ancak Krizden Çıkma Konusunda Hükümet'in Yetersiz Kaldığını Söyledi.

DSP Genel Başkanı Türker, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden önemli ölçüde etkilendiğini, ancak krizden çıkma konusunda Hükümet'in yetersiz kaldığını söyledi.

DSP Lideri Türker, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Ekonomik Krizin Etkileri ve Çözüm Önerileri Paneli'ne katıldı ve panelin açılış konuşmasını yaptı.

Türker, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden önemli ölçüde etkilendiğini, ancak krizden çıkma konusunda Hükümet'in uyguladığı politikaların yetersiz olduğunu söyleyerek, ekonomik krizden KOBİ'lerle küçük ölçekli işletmelerin daha çok zarar gördüğünü, egemen sermayenin ise krizi fırsata dönüştürdüğünü belirtti. Egemen sermayenin, Hükümet'i esnek istihdam, kıdem tazminatının devlete yönlendirilmesi gibi maliyet azaltıcı tedbirler için zorladığını belirten Türker, "Örneğin, iki hafta önce kuyumcular ve mücevherat dernekleri başkanları bir toplantıda Maliye Bakanı'nın gözüne baka baka "Özel Tüketim Vergisi'ni kaldırmazsanız biz kayıt dışı olmaya devam edeceğiz' dediler" şeklinde konuştu.

-"KRİZ TÜRKİYE'DE İSTEDİĞİ GİBİ AT KOŞTURUYOR"-

Türker, Ekonomik kriz nedeniyle en büyük bedeli emekçilerin ödediğini buna rağmen Tekel işçileri hariç, diğer emekçilerin sessiz kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"AKP Hükümeti'nin sindirme politikaları nedeniyle örgütlülük çözülme noktasına gelmiş ve ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkması kaçınılmaz olmuştur. Emekçiler, Hükümet'in yanlış politikalarına karşı örgütlenemediği için ya da örgütler sisteme uyum sağlamak adına tepki gösteremediği için kriz Türkiye'de istediği gibi at koşturur hale gelmiştir."

Halkın sadece yüzde 30.4'ünün ekonomik krizden Hükümet'i sorumlu tuttuğunu belirten Türker, "Hükümet ortaya koyduğu senaryolarla, halkın üçte ikisini "krizden sorumlu olmadığına' inandırdı. Türkiye'de artık toplumu köleleştirilmekten kurtarıp, yanlış politikalara karşı ulusal bir bilinç yaratmalı ve ulusal duruş sergilemek için birlikte adım atmalıyız" diye konuştu.

-"IMF İLE ANLAŞMA İÇİN ÇALIŞILMASINA GEREK YOK"-

Türker, hükümetin IMF ile anlaşma yapmasına gerek olmadığını ifade ederek "Dubai toplantısından bu yana IMF'nin misyonu değiştiği için, artık eskiden olduğu gibi aleni anlaşma yapılmasına, oturulup anlaşma için kelime kelime çalışılmasına gerek yok. Zaten örtülü bir IMF anlaşması var. Şimdiden sonra IMF ile anlaşma yapılırsa da Türkiye'de hiç bir şey değişmeyecek. Hükümet, IMF'yi G-20'erin reddettiği derecelendirme kuruluşlarının yerine ikame edecek. IMF, yeni misyonunda yalnız derecelendirme rolü oynayacak" dedi.

Türkiye'nin küresel ekonomik krizden çıkışını sağlamak için ciddi bir politika değişikliğine gidilmesi, toplumcu ve halktan yana bir kalkınma programı oluşturulması gerektiğini ifade eden Türker, bütün kesimlerin üzerinde uzlaşacağı, halkçı, toplumsal bir kalkınma politikasının "devlet politikası' olarak ortaya konulması gerektiğini dile getirdi. Türker, "Oluşturulacak politika, sosyal adaletsizliğin ortadan kaldırılması, haksız kazancın önlenmesi için halkçı, Türkiye'yi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için de toplumcu olmalıdır" dedi. (ANKA) (HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title