Haberler

Turkcell'den Sendikasyon Kredisi Rekoru

Turkcell, Türkiye'de Şimdiye Kadar Bir Şirkete Verilen En Büyük Teminatsız Sendikasyon Kredisi Alarak; 16 Ülkedeki 34 Bankadan 3 Milyar Dolar Tutarındaki Teminatsız Sendikasyon Kredisi Sağladı.

Turkcell, 16 ülkeden 34 banka ile 3 milyar dolar tutarında, teminatsız sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Sendikasyon için Akbank T.A.Ş., Citibank N.A., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., HSBC Bank plc, J.P.Morgan plc, Standart Bank'ın yetkilendirilmiş düzenleyici lider bankalar olarak görev aldıkları anlaşma, Türkiye'de şimdiye kadar bir şirkete verilen en büyük teminatsız sendikasyon kredisi olma özelliği taşıyor.

Söz konusu kredi, her biri 1'er milyar ABD Doları tutarında ve sırasıyla 3, 5 ve 7 yıl vadeli A, B ve C dilimlerinden oluşacak şekilde yapılandırıldı. Yalnız A ve B dilimlerinin sendikasyona dahil edildiği kredinin, C dilimi ise Akbank T.A.Ş. ve Garanti Bankası A.Ş. tarafından tamamen üstlenilip, A ve B dilimleriyle paralel ticari şartlar taşıyan itfalı bir kredi olarak yapılandırıldı. Kredi, uluslararası alanda büyümeye yönelik muhtemel şirket satın almaları ve stratejik yatırımlar dahil olmak üzere, Turkcell ve iştiraklerinin genel kurumsal amaçları için kullanılacak.

"DOĞU AVRUPA, ORTADOĞU VE TÜRKİ CUMHURİYETLERDE BÜYÜYECEĞİZ"

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, sendikasyon kredisi için Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, krediyi Turkcell'in yurtdışında büyümesi için kullanacaklarını söyledi. Özellikle bölgesel büyümeyi hedeflediklerini kaydeden Ciliv, "Spekülatif yatırım yerine başarılı olabileceğimize inandığımız Doğu Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri olan Türki cumhuriyetlerine yatırım yapacağız. Giriş maliyetleri önemli. Esas işimizin Turkcell hissedarlarına değer yaratmak olduğunu unutmayacağız" diye konuştu.

"6 AY İÇİNDE YURTDIŞI YATIRIMLARA BAŞLAYACAĞIZ"

Sendikasyon kredinin önümüzdeki dönemde Turkcell'in daha da büyümesine önemli ivme kazandıracağını ifade eden Ciliv; başta Akbank, Citigroup, HSBC, Garanti Bankası, J.P. Morgan ve Standart Bank olmak üzere, krediyi sağlayan 16 ülkeden 34 bankanın temsilcilerine teşekkür etti. Ciliv, önümüzdeki altı ay içinde yurtdışındaki yatırımlara hız vereceğini belirterek, bunun için Turkcell'in nakit pozisyonuna göre 3 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin üstüne ekleme yapılabileceğini kaydetti.

"TÜRK ŞİRKETLERİNİN BORÇLANMA KAPASİTESİ GÜVENİN GÖSTERGESİ"

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da, 3 milyar dolar tutarındaki kredinin uluslararası ve iç piyasada bir Türk şirketine verilen en yüksek teminatsız kredi olduğunu belirterek, "Bu durum Turkcell'in güzlü bilanço yapısını işaret etmektedir. Bu boyutta bir kredi Turkcell için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli. Türk şirketlerinin, gerek borçlanma kapasiteleri gerekse hisse değeri, yatırımcıların bizim şirketlerimize olan güvenini göstermektedir" diye konuştu. Kurtul, kredinin kullanım amacının yurtdışı yatırımlarının finansmanı olmasının, Turkcell'in geleceğe dönük büyüme hedefini gösterdiğinin altını çizdi.

"TURKCELL YÖNETİMİNE VE BİLANÇOSUNA GÜVENİMİZ TAM"

Son beş yılda Türkiye'nin enflasyon ve büyüme konusunda önemli kazanımlar elde ettiğini hatırlatan Kurtul, bu başarıların Türkiye'ye güvenli bakılmasını sağladığını vurguladı. Kurtul, Turkcell'in sektöründe öncü ve yenilikçi bir şirket olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin ilk GSM operatörü, Avrupa'nın en büyük üçüncü GSM operatörü olan Turkcell, New York Borsası'nda işlem gören tek Türk şirketi olma özelliğini de taşıyor" dedi. Kurtul, sendikasyon kredisinin kullanım amacının diğer ülkelerde büyümek olarak belirlenmesinin de kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Turkcell yönetimine ve bilançosuna güvenimiz tam. Pazar payı yüzde 62'lere ulaşan Turkcell'in yönetimini kutluyoruz" diye konuştu.

"TURKCELL'İN BU KREDİYİ ALMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL"

HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika ise, 32 milyon abonesi bulunan Turkcell'in bu miktarda bir krediyi almasının hiç de şaşırtıcı olmadığını söyledi. Turkcell'in, kurulduğu günden bu yana çok başarılı bir performans gösterdiğini ve Türkiye'nin dünya çapındaki gurur kaynağı olduğunu ifade eden Antika, talebin oldukça yüksek toplandığı kredi anlaşmasının Turkcell'in uluslararası finans piyasalarındaki güç ve itibarı ile uluslararası bankacılık camiasıyla sürdürdüğü ilişkilerin kalitesini yansıttığını vurguladı. Antika, "Genelde bankalar birbiri hakkında pek iyi şeyler söylemezler. Ama bu farklı bir durum. Konsorsiyumu oluşturan bankalara teşekkür ediyorum" dedi.

"GARANTİ OLARAK 625 MİLYON DOLAR VERİYORUZ"

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, "Turkcell'in Türkiye ve bölgedeki konumu, iletişim sektöründeki liderliği, yenilikçiliği ve sağlam mali yapısıyla bankaların kredi vermek için adeta yarıştıkları bir şirket" diye konuştu. Sendikasyon kredisinin Turkcell'e, Türkiye'de ve bölgede sağladığı başarıyı, uluslararası pazarlarda da sürdürmesi için önemli destek sağlayacağına inandıklarını belirten Özen, "Bu inançla sendikasyona, bugüne kadar tek şirkete verdiğimiz en yüksek miktar olan 625 milyon dolar krediyle katılıyoruz" dedi.

"KREDİ, SEÇİMLERİN OLUMSUZ ETKİLEMEYECEĞİNİ GÖSTERİYOR"

Turkcell'in sağladığı bu kredinin piyasalardaki likidite ile ilgili olmadığını vurgulayan Özen, güçlü mali yapısı bulunan bir şirkete duyulan güvenin, Türkiye'nin önünde bulunan iki önemli seçimle zedelenmeyeceğinin de görüldüğünü kaydetti. Özen, "Güçlü mali yapısı, şeffaf yönetimi ve çevik yatırımları bulunan Turkcell'in bir banka olarak her zaman yanında olacağız" dedi.

İŞ BANKASI, UNICREDIT VE DEXİA DA LİSTEDE

Sendikasyon kredisinde yer alan lider kuruluşlar ise şöyle:

İlk Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyiciler: Akbank, Citibank, Garanti Bankası, HSBC Bank, J.P. Morgan, Standard Bank,

Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyiciler: Abu Dhabi Commercial Bank, Bayern LB, KfW IPEX-Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası A.Ş.

Büyük Lider Düzenleyiciler: Bank Sinopac, ABN AMRO, Commerzbank International S.A. Luxembourg, Fortis, Societe Generale Corporate & Investment Banking

Lider Düzenleyiciler: Calyon, Alpha Bank A.E., Finansbank (Malta) Limited, Arab Banking Corporation, Barclays Bank PLC, Credit Suisse, Danske Bank A/S, Dexia, EFG, Emirates Bank International PJSC, Europe Arab Bank, IntesaSanpaolo S.p.A., Qatar National Bank, TSKB A.Ş., Bahrain Branch, Unicredit, Banque de Commerce et Placements, AIB, The Arab Investment Company S.A.A. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title