Haberler

Türkak Danışma Kurulu Toplantısı

Güncelleme:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "AB'deki kendini bilmez bir takım çevreler faşistlik yaparak, ayrımcılık yaparak, İslamafobia etkisi altında kalarak Türkiye'nin üyelik sürecini engelleyebileceklerini zannediyorlar. Ama nasıl güneş üflemekle sönmüyorsa, Türkiye'nin kararlılığıyla oradaki bir takım kendini bilmez çevrelerin bize havlu attırma çabaları bir noktaya varmaz" dedi.

Bağış, Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, TÜRKAK'ın çok anlamlı, çok önemli ve stratejik bir kuruluş olduğunu belirtti.

TÜRKAK'ın Türkiye'den önce AB üyesi olmuş ender kuruluşlardan biri olduğunu ifade eden Bağış, önümüzdeki süreçte bu kurumun AB standartlarında olmasını sağlamanın hedeflendiğini bildirdi.

Konya'nın İstanbul gibi sevgi ve hoşgörü şehirlerinden biri olduğunu, Mardin'de, Hatay'da, Bursa'da olduğu gibi Konya'da da farklı inançlara mensup insanların asırlar boyunca huzur içinde bir arada yaşayabildiğini aktaran Bağış, AB'nin temsil ettiği birlikte yaşama kültürünün tohumlarının aslında Konya'da atıldığını söyledi.

Bağış, bugün dünyada en çok satılan kitaplardan birinin farklı dillere çevrilen Mesnevi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu da insanlığın aslında Mevlana'nın mesajlarına ne kadar aç olduğunun, ne kadar ihtiyacı olduğunun bir göstergesidir. Bu yüzden Konya'nın dünyaya iyi tanıtılması lazım. Onlardan aldığımız mesajın gücüyle Avrupalılara çok farklı bir yaklaşım sergileyebiliyoruz. Bugün Avrupa belki son yüzyılın en ağır ekonomik buhranından geçerken, Avrupalılar neredeyse artık 'Git, ne olursan yine git' noktasına gelmişken biz buradan sevgiyle 'Gel, kim olursan yine gel' mesajını verebiliyoruz. Avrupa'da kimileri kendi halklarının arasına ayrımcılık tohumları ekerken, bazı farklı etnik kökenlere mensup olan insanlara ayrımcılıkla muamele yapıp, sınır dışı etmeye kalkarken biz Türkiye'den onlara Mevlana'dan öğrendiğimiz sevgi mesajlarını vermeye çalışıyoruz."

-" Türkiye'nin standartlarını yükseltmeye çalışıyoruz"-

Mevlana'nın "güneş üflemekle sönmez" sözünü anımsatan Bağış, "AB'deki kendini bilmez bir takım çevreler faşistlik yaparak, ayrımcılık yaparak, İslamafobia etkisi altında kalarak Türkiye'nin üyelik sürecini engelleyebileceklerini zannediyorlar. Ama nasıl güneş üflemekle sönmüyorsa, Türkiye'nin kararlılığıyla oradaki bir takım kendini bilmez çevrelerin bize havlu attırma çabaları bir noktaya varmaz. Biz Türkiye'nin standartlarını yükseltmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

AB standartlarını, Avrupalıların içine düştüğü direnç mekanizmasına rağmen Türkiye'de de insanlara yaşatmaya kararlı olduklarını dile getiren Bağış, Türkiye'nin yalnız, haksız ve güçsüz bir ülke olmadığını belirtti.

-"Kimse çakma tezlerle, sahte propagandalarla Türkiye'yi yalnızlaştıramaz"-

Bağış, Türkiye'nin vatandaşlarına hak ettiği standartları yaşatma konusunda kararlı bir ülke olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onun için kimse çakma tezlerle, sahte propagandalarla Türkiye'yi yalnızlaştıramaz, ancak ve ancak kendilerini yalnızlaştırırlar. Şunu asla unutmamalıyız; Türkiye'de AB süreci, bizim demokrasimizi batılı standartların da üzerine çıkarma, akredite etme sürecidir. Bu ülkede artık, bireysel hakların, özgürlüklerin, standartların çok daha evrensel standartlarla kesiştiği noktadayız. Mevlana 'gülistan düşünürsen güller içinde olursun, dikeni düşünürsen diken içinde olursun, testinin içinde ne varsa dışarı o sızar' demiş. Bizim içimizde sevgi, barış, hoşgörü var. Yanı başımızdaki Suriyeli kardeşlerimiz de bize sığınıyor. Bundan 500 küsur yıl önce İspanya'da inançları nedeniyle kovulan Musevilere kapılarını açan millet de yine bizim milletimiz. Şeyh Edebali'nin, Şems-i Tebrizi'nin, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin öğütlediği barış ve sevgiyle insanları olduğu gibi kabul ederek onları kucaklama konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz."

-Avrupa Birliği süreci-

AB yolunda atılması gereken adımları tek tek attıklarını anlatan Bağış,

"Bunu bilmesi gerekenler biliyor ama işlerine gelmediği zaman; ' Türkiye'de AB süreci yavaşladı...' Hayır yavaşlayan AB süreci değil, yavaşlayan AB içindeki bazı ülkelerin, bazı siyasilerin maalesef düşünme kapasitesidir, kendi ihtiyaçlarını görmemesidir. Gelecek seçimleri, gelecek nesillere tercih etme süreçleridir. Gelecek seçimlerin endişesi altında gelecek nesillerin en büyük ihtiyacı olan Türkiye gibi bir dinamizmden, pazardan, müttefikten Avrupa'yı uzaklaştırma çabalarıdır. Biz çok şükür onların tuzaklarına düşmeyeceğiz" diye konuştu.

Bağış, 2023 yılında Türkiye'nin en büyük 10 küresel ekonomiden biri olması noktasında TÜRKAK'ın katkısı olabilmesi için atılması gereken adımları değerlendireceklerine işaret ederek, TÜRKAK'ın bundan sonraki süreçte en çok önem vermesi gereken konulardan birinin de helal gıda konusu olduğunu aktardı.

Helal gıdaya sadece dini açıdan yaklaşılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Bağış, bunun sadece dini bir mecburiyet değil ahlaki bir sorumluluk olarak kabul edilip, ona göre üretim yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Rıfat Yerlikaya

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Türk Akreditasyon Kurumu Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title