Haberler

Türk Turizminde Değişim Zamanı

Türkiye Araştırmalar Merkezi (Tam) Vakfı, 2007 Yılında Rekor Turist Sayılarına Karşın, Düşen Turizm Gelirine Dikkat Çekerek Bunun Değişim Zorunluluğuna Dönük Bir Sinyal Olarak Algılanması Gerektiğini Belirtti.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı, 2007 yılında rekor turist sayılarına karşın, düşen turizm gelirine dikkat çekerek bunun değişim zorunluluğuna dönük bir sinyal olarak algılanması gerektiğini belirtti.

2007 yılının ilk dokuz ayında 21,5 milyon turisti ağırlayarak rekorlar yılı 2005'in tamamında erişilen turist sayısının üzerine çıkan Türkiye'nin turizm gelirindeki büyük düşüş, sektörün geleceğine dair kaygılar oluşturuyor.

2005 yılında 21,2 milyon turistten 18,2 milyar dolar gelir elde eden Türkiye'nin, 2007 yılının ilk üç çeyreğinde ağırladığı 21,5 milyon turistten elde ettiği gelir yalnızca 14,6 milyar dolar seviyesinde kalıyor. Dünya turizm liginde birinci sırada yer alan ABD, Dünya Turizm Örgütünün 2005 sayılarına göre yılda 49,4 milyon turistten 81,7 milyar dolar gelir elde ediyor. Listede ikinci sırada yer alan İspanya'da ise 55,6 milyon turistin bıraktığı toplam gelir, 47,9 milyar dolar seviyesinde. Akdeniz

havzasındaki Türkiye'nin en önemli rakibi olarak görülen İtalya ise 36,5 milyon turistten toplam 35,4 milyar dolar elde ediyor.

Türkiye'de son dönemde yaşanan olumsuzluklara karşın, bu derece yüksek bir turist sayısına erişilmesinin başarı olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, "Ancak düşen gelir düzeyi çerçevesinde bu başarıyı bir kez daha sorgulayarak, yeni stratejiler geliştirmek gerekiyor" diye konuştu.

Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ucuz tatil ülkeleri olarak sektöre hızlı giriş yapan ülkelerle rekabetin sektöre zarar vereceğini söyleyen Şen, bunun yerine İspanya ve İtalya'nın önemli pay aldığı ve orta -üst sınıfın dahil olduğu elit turizmine yönelmek gerektiğini söyledi.

Türkiye'ye turizmi için en önemli kaynak ülke konumundaki Almanya'da ciddi gerilemeler görüldüğüne ve Rus turistlerin Türkiye'ye yönelimi ile bu açığın kapatıldığına dikkat çeken Şen, dünyanın en çok turist gönderen ülkesi olan Almanya pazarını yitirmemek gerektiğine dikkat çekti.

TAM Direktörü, yarın Belek'te başlayacak olan Alman Seyahat Birliği (Deutscher Reiseverband) Genel Kurulu'nun, Türkiye için bu pazarda etki kazanmada önemli faydalar sağlayacağına dikkat çekti.

(AT-CMH-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title