Haberler

Türk Televizyon Üreticileri Avrupa Komisyonu'na Şikayet Edildi

Avrupa Parlamentosu üyesi Andrea Losco, Türkiye'den ''illegal yollardan'' Avrupa pazarına girdiğini iddia ettiği televizyon ve elektronik eşya girişinin engellenmesi için, Avrupa Komisyonu'na başvurdu.

Avrupa Parlamentosu üyesi Andrea Losco, Türkiye'den ''illegal yollardan'' Avrupa pazarına girdiğini iddia ettiği televizyon ve elektronik eşya girişinin engellenmesi için, Avrupa Komisyonu'na başvurdu.

Avrupa Parlementosu'ndaki Liberal ve Demokratlar İttifakı'nın temsilcisi olarak parlementonun Ekonomik Komisyonu'nun üyesi olan Losco, Avrupa Komisyonu'na yaptığı başvuruda, Türkiye'den ''illegal yollardan ithal edilen elektronik eşyalar ve özellikle televizyonlar nedeniyle, İtalya ve Avrupa'nın televizyon imalat sektörünün fiilen yok olduğunu'' savundu.

Losco, başvurusuyla ilgili yaptığı açıklamada da koca bir imalat sektörünün yok oluşunun piyasa kurallarının doğal işleyişinden değil, ''Avrupa Birliği'ni aldatmayı ve rekabeti çarpıtmayı amaçlayan kasıtlı ekonomik stratejilerden kaynaklandığını'' iddia etti.

Losco, ''Buna karşı düzenlemeler ve araçlar zaten mevcut ve uygulanmayı bekliyor. Şimdi, Komisyon'un bu düzenleme ve araçları kullanacak siyasi iradeye sahip olup olmadığını göreceğiz'' dedi.

Şikayetle ilgili değerlendirmede bulunan, Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği (ECİD) Başkan Yardımcısı ve Profilo Holding Genel Koordinatörü Göksen Körezlioğlu, ''Kendilerine ait bir problemin suçunu başka yerde aramaları hiç de doğru değil. Avrupa üzerindeki üretici firmalar, kendi ülkelerindeki ekonomik koşullarından dolayı rekabet edemez hale gelip fabrikalarını kapattılar, büyük bir kısmı Çin'e taşındı. Bir kısmı da, ki bunların en önemlileri, üretimlerini bizde yaptırmaya başladı... Bunlardan biri Philips'tir... Türkiye böyle kaçak televizyon cenneti olsaydı Philips gibi bir dünya devi üretimini gelip Türkiye'de yaptırmazdı'' diye konuştu.

Türkiye'nin tüm mevzuatını AB kurallarına uyarladığını kaydeden Körezlioğlu, ''Türkiye'de teşvik yoktur, hele de Çin'deki gibi devlet teşviği yoktur. Öbür tarafta Avrupa pazarını sömüren bir devlet desteğiyle dampingli bir Çin malı varken bunu Türkiye'ye yönlendirmek bizi kuşkulandırıyor; acaba kimin adına konuşuyor bu parlamenter...'' dedi.

Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği (ECİD) Başkanı Maral Öztekin, Avrupa Parlamentosu Üyesi Andrea Losco'nun şikayetinin ciddiye alınmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Sayın Losco'nun, herhalde 1 Ocak 1996'dan beri yürürlükte olan Gümrük Birliği anlaşmasından haberi yok. Türk televizyon üreticileri Gümrük Birliği anlaşmasında belirlenen tüm kurallara riayet ederek üretim ve ihracat faaliyetlerini sürdürmektedirler.''

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı ve Arçelik Resmi ve Sektörel İlişkiler Koordinatörü Dilek Temel, Türk firmalarının o ülkelerdeki pazar payları yüzde 50'leri geçip 60'lara ulaştığı için bundan birçok kişinin rahatsız olduğunu, şimdi global bir rekabet yokmuş gibi, pazar korumaları ve teknik engeller uygulamaya çalışıldığını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title