Haberler

Türk Tarih Kurumundan Hacı Bayram-ı Veli sergisi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyelerini de bir araya getiren "Belgelerle Hacı Bayram-ı Veli" sergisi ziyarete açıldı.

27 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak serginin açışında konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, tarihsel süreçte Ankara ile İstanbul arasındaki bağlılığa dikkat çekti. İstanbul'un fethinin mimarlarından Akşemseddin'in manevi gücünü Hacı Bayram-ı Veli'nin öğretilerinden aldığını belirten Prof. Dr. Hekimoğlu, İstanbul'da payitahtın gücü zayıfladığında genç cumhuriyetin yeni kurtuluş merkezi olarak Ankara'yı seçmesiyle bu bağlılığın sürdüğünü ve iki şehrin tarih boyunca birbirini beslediğini ifade etti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise Bizans yurdundan Türk yurduna dönüşen Anadolu'nun 900 yıl önce yaşadığı büyük dönüşümün Hacı Bayram-ı Veli gibi "bilgi"nin öncülüğünü yapan şahsiyetler sayesinde gerçekleştiğini ifade etti. Hacı Bayram-ı Veli'nin vefatından sonra da Anadolu'nun önderleri arasında bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Turan, "Bu yüce kimlik bizim övünç kaynağımızdır. Bu kimlikleri anmak ve hafızalarda canlı tutmak için Kurum olarak bu sergiyi kamuoyuyla paylaşmak istedik" şeklinde konuştu.

Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan "Belgelerle Hacı Bayram-ı Veli" belgeselinin de izlendiği etkinlik iftar yemeğiyle son buldu. Türk Tarih Kurumu arşivinin yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Devlet Arşivleri Başkanlığından derlenen 100'ün üzerinde belge ve fotoğrafa yer verilen sergi, Hacı Bayram-ı Veli'nin faaliyetlerine ve Anadolu kültürüne katkılarına ışık tutacak önemli bilgiler sunuyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Türk Tarih Kurumu Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title