Haberler

Türk Tarafı, Teknik Komitelerdeki İlerlemelerle İlgili Bir Belge Hazırlayıp Rum Tarafına Sundu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Bugün Düzenlediği Brifingde Pascoe'nun 17 Haziran Dolaylarında Kıbrıs'a Gelmesinin Beklendiğini Söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugün düzenlediği brifingde Pascoe'nun 17 Haziran dolaylarında Kıbrıs'a gelmesinin beklendiğini söyledi.

Erçakıca, gündemi bilinmeyen Pascoe'nun ne tür görüşmeler yapacağına ilişkin BM ile çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Türk tarafı, Kıbrıs konusunda başlatılan 21 Mart süreci çerçevesinde oluşturulan teknik komitelerdeki ilerlemelerle ilgili bir belge hazırlayıp Rum tarafına sundu.

Erçakıca, Pascoe'nun adaya gelmesi yönünde talebi olmamasına rağmen, Türk tarafının BM'nin aktif olarak sürece dahil olmasını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Pascoe'nun süreci hızlandırmak için adaya geldiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Erçakıca, "Hoş geldin demek lazım böyle bir durumda. Çünkü biz de bu sürecin hızlı bir şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu süreci hızlandırma çabaları bizim açımızdan memnuniyetle karşılanan çabalardır" dedi.

Bu arada süreci gözetim altında tutmakta kararlı olan BM, iki liderin değerlendirme toplantısı yapmasının beklendiği tarihlerde Genel Sekreter'in Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Lynn Pascoe'yu 17 Haziran'da Kıbrıs'a gönderiyor.

BM GÖZETİM ALTINDA TUTMAKTA KARARLI BM'nin süreci gözetim altında tutmaya devam etmekte kararlı olduğuna ve Pascoe'nun bu kapsamda adayı ziyaret edeceğine işaret eden Erçakıca, iki liderin bir araya gelerek gerçekleştireceği değerlendirmenin de Haziran ayının 2'inci yarısında yapılacağına vurgu yaptı.

Erçakıca, bir soru üzerine, iki liderin görüşme tarihinin henüz belli olmadığını da söyledi.

NAMİ-YAKOVU GÖRÜŞMESİ Hasan Erçakıca, 21 Mart anlaşması gereğince kurulan çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarının sürdüğünü ve iki liderin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafının talebi üzerine dünkü Nami-Yakovu görüşmesinin ileriki bir tarihe ertelendiğini de kaydetti.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER İki liderin son buluşmasında yeniden gündeme getirilen güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmaların da iki temsilcinin yürüttüğü çalışmalarda görüşülmekte olduğunu söyleyen Erçakıca, teknik komitelerde sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesi ve iki liderin onaylamasından sonra uygulamaya konmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının güven artırıcı önlemler konusunda geçmişte sunduğu paketin de karşı tarafa anımsatıldığını belirtti.

Bir soru üzerine, Yeşilırmak kapısının açılmasının da güven artırıcı önlemler paketinin bir parçası olduğuna işaret eden Erçakıca, Türk tarafının bu konudaki duruşunun açık olduğunu kaydetti.

KOMİTELERDEKİ İLERLEMELER BELGELENDİ Hasan Erçakıca, Türk tarafının teknik komitelerde sağlandığı düşünülen ilerlemelerle ilgili bir belge hazırlayıp, anlayış birliğine varmak için Rum tarafına sunduğunu da açıkladı.

Erçakıca, karşı tarafın görüşünün de eklenmesiyle önerilerin belge haline dönüşebileceğini ve paketin iki liderin onayına sunulup uygulamaya konulacağını belirtti. Erçakıca, güven artırıcı önlemlere ilişkin çalışmaların da bu seviyede devam ettiğini kaydetti.

HRİSTOFYAS'IN AÇIKLAMALARI Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Rum Yönetimi Lideri Hristofyas'ın "yeni bir devlet" oluşumuna sıcak bakmadığı yönündeki açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de, Rum tarafında bu konuda büyük bir tartışma yaşandığını, Rum liderlerin konuyla ilgili çeşitli demeçler verdiğini ancak bunların tümünü dikkate alıp yanıtlamanın süreci olumlu etkilemeyeceğini söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının Rum liderler arasındaki tartışmadan mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığına işaret etti.

Yeni devlet ve onun özelliklerinin, iki liderin 23 Mayıs'ta gerekleştirdiği görüşme sonrasında okunan BM belgesi niteliğindeki ortak açıklamada belirtildiğine dikkat çeken Erçakıca, söz konusu tartışmaların bu belgenin önemini azaltmasının mümkün olmadığını kaydetti.

(MG-NO-NO-BA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title