Haberler

Türk-rus İş Konseyi Moskova'da Toplandı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Rus-Türk İş Konseyi'nin 13. Ortak Toplantısı, Rus-Türk İş Forumu toplantısıyla birlikte bugün Rusya'nın başkenti Moksova'da yapıldı.

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Salonu'nda bu sabah başlayan toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yevgeni Primakov, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmed Palankoyev, Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TÜSKON) Başkanı Rızanur Meral, Moskova Büyükelçimiz Kurtuluş Taşkent ve çok sayıda Türk ve Rus iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Sanayi, inşaat ve yüksek teknolojiler, finansman ve yatırımlar, tarım ve tarım-sanayi sektörü gibi konuların

ele alındığı toplantının açılış konuşmasını ünlü Rus politikacı Yevgeniy Primakov yaptı. Son 7 yıl içinde Türk-Rus ekonomi ilişkilerinin hızla geliştiğine dikkat çeken Primakov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılı sonu için hedef konulan 25 milyar dolarlık toplam ticaret hacmine artık bu yıl ulaşılacağını söyledi. Türk işadamları tarafından Sibirya gibi uzak bölgelere yapılan yatırımlara özellikle büyük önem verdiklerini belirten Primakov, "Çok kısa bir dönem içinde Türk müteahhitler

tarafından Rusya'da inşa edilen binalar rekor sayıya ulaştı. Tüm bu gelişmeler çok iyi. Fakat bazı problemler de mevcut. Örneğin Rusya'dan Türkiye'ye makine ve ulaşım aracı ihracatımız düşüyor. Tabii ki bu durumdan çok rahatsızız. Ayrıca Türkiye'den Rusya'ya sadece inşaat sektöründe değil, yüksek teknoloji ve bilim alanında da yatırımlar bekliyoruz. Rus işadamlarına da Türkiye'de aynı yatırım kolaylıklarının sağlanması şart" dedi.

Büyükelçi Taşkent ise konuşmasında, iki ülke arasında bu yıl 25 milyar dolara ulaşacak olan toplam ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda 50 milyar dolara çıkacağına inandığını belirtti. Taşkent, "Rusya, Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağıdır. Türkiye de Rusya'nın 6. büyük ihracat pazarıdır. Türk müteahhitler tarafından Rusya'da şimdiye kadar yapılan işlerin toplam değeri 20 milyar dolara ulaşmıştır" diye konuştu.

Toplantıda söz alan diğer konuşmacılar da iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişmekte olmasından duydukları memnuniyeti ifade ederken, ikili ilişkilerde yaşanmakta olan bazı sorunları ise ticaret ve sanayi odalarının aracılığıyla çözülmesi gerektiğini belirtti. Toplantı bitiminde Yevgeni Primakov ve Kurtuluş Taşkent'e Rus-Türk İş Konseyi tarafından hediyeler sunuldu.

Toplantıda alınan kararlarla ilgili İHA'ya açıklamada bulunan Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Gür, "Bugünkü toplantıda 2006-2007 yılı çalışma sonuçlarını ele alarak, önümüzdeki yıllar için yeni vizyon oluşturma konusunda anlaşmaya vardık. Maalesef ticari ilişkilerimizde açık veriyoruz. Bu açığı Rusya'dan Türkiye'ye turist sayısını daha da arttırarak ve Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen malların çeşitlerini genişleterek, Rusya'nın değişik bölgelerine yaymak yoluyla azaltmalıyız. Türk-Rus İş Konseyi olarak iki

ülke arasındaki toplam ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda 50 milyar dolara çıkarmak için çalışmalara başlamış durumdayız" dedi.

Bu arada Türk ve Rus işadamlarını bu yıl tekrar biraraya getirecek olan diğer bir etkinlik "Türkiye-Avrasya2 Dış Ticaret Köprüsü" toplantısının 2 Aralık'ta İstanbul'da yapılacağı öğrenildi.

(AK-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title