Haberler

Türk-Rus İş Forumu'na Doğru

DKİB Başkanı Gürdoğan: "Bu adımlar ülkeler arasında büyük bir İpek Yolu'nun oluşturulmasına vesile olacaktır"

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk-Rus İş Forumu'na ilişkin "Bu adımlar ülkeler arasında büyük bir İpek Yolu'nun oluşturulmasına vesile olacaktır" dedi.

Gürdoğan, kent merkezindeki Novotel'de yarın düzenlenecek "Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Formu"na katılmak için Trabzon'a gelen Kuzey Osetya Cumhuriyeti Alanya Turizm İşletme ve Yatırım Politikası Bakanlığı Bakan Yardımcıları Gadzaov Feliks Ruslanoviç ve Karsanov Oleg Vladimiroviç, Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuganov Kazbek Hazbiyeviç'ın yanı sıra Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ile Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret etti.

Vali Öz, ziyarette Türkiye-Rusya arasındaki ticari kapasitenin geliştirilmesi için düzenlenen ticaret forumunun önemine değinerek, şunları söyledi:

"Yeni açılımlar var. Yeni İpek Yolu'nun temelleri hızla atılıyor. Bu yol ile Karadeniz havzası, Rusya'nın iç kesimleri, Kafkaslar, İran, Orta Doğu coğrafyası açısından yeni bir ticari dengenin temelleri atılıyor. Her ülkenin ve bölgelerin kendi potansiyel alanları var, ticari kapasite ve kabiliyetleri var. Bu süreçte hem altyapı ve işleyiş hem de kapılarda geçiş kolaylığı konusunda özellikle Vladikavkaz ile Mahaçkale bölgelerinde lojistik aktarma sisteminin kurulma sürecinde mutlaka zorluklar olacaktır ancak bu zorluklar işbirliği ile aşılacaktır."

Türkiye, Doğu Karadeniz ve Trabzon başta olmak üzere Rusya Federasyonu, geçiş güzergahı olan Gürcistan ve bütün bölge ülkelerinin bu ticari kapasiteden ve gelişmelerden yararlanacağını ifade eden Öz, bu tür formların sorunların çözümü konusunda büyük önem arz ettiğine işaret etti.

Konuk Bakan Yardımcısı Ruslanoviç de söz konusu ticaret formunun ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve ticari kapasitenin arttırılmasına vesile olacağını söyledi.

Kuzey Osetya ile Türkiye arasında 21 milyon dolarlık bir dış ticaret hacminin olduğunu söyleyen Ruslanoviç, bu rakamın yükseltilmesi için gayret gösterileceğini ifade etti.

DKİB Başkanı Gürdoğan da Türkiye'nin garantörlüğünde yeni bir kapının açıldığını belirterek, "Bu çok önemli bir kapıdır. Bakanlıklarımızın girişimleriyle açılan bu kapının yolları onarıldı. Bu adımlar ülkeler arasında büyük bir İpek Yolu'nun oluşturulmasına vesile olacaktır. Vladikavkaz ile Mahaçkale'de lojistik merkez kurulması yönünde çalışmalar var. Bu kapı sayesinde Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 400 milyon doları buluyor" dedi.

Bu güzergahın yeni İpek Yolu olacağını savunan Gürdoğan, güzergahta bazı sıkıntılar olduğunu ancak bunların da aşılacağına inandığını ifade etti.

Ziyaret sonrası konuk heyettekiler ile Öz, birbirlerine çeşitle hediyeler verdi. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Abdil Celil Öz İpek Yolu Trabzon Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title