Haberler

Türk Parlamenterler Heyetinin İsrail Temasları

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Hasan Murat Mercan Başkanlığında 6 Kişilik Bir Parlamento Heyeti, İsrail'deki Temaslarını Sürdürdü. Sırasıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Meclis Başkanı Dalia İtzik ve Türk-israil Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Avshalom Vilan ile Bir Araya Gelen Heyet Başkanı Mercan, Görüşmeleri Değerlendirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Hasan Murat Mercan başkanlığında 6 kişilik bir parlamento heyeti, İsrail'deki temaslarını sürdürdü. Sırasıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Meclis Başkanı Dalia İtzik ve Türk-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Avshalom Vilan ile bir araya gelen heyet başkanı Mercan, görüşmeleri değerlendirdi.

İsrail Parlamentosu'na sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir başvurunun yapılmasını değerlendiren Mercan, geçen yıl ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan başvuruya da İsrailli yetkililerin çok fazla tepki gösterdiğini söyleyerek, "ABD Temsilciler Meclisi'nde dışişleri alt komisyonunda sözde ermeni soykırımı görüşülürken, başta İsrail Cumhurbaşkanı Peres olmak üzere İsrailli devlet yetkilileri Amerikalıları arayarak, bunun yanlış olacağını, böyle bir tasarının geçmesinin Türkiye'yi fazlasıyla rencide edeceğini ve Türkiye'nin rahatsız olacağını muhataplarına iletmişti. Bir de biliyorsunuz, bugünlerde İsrail'de küçük bir siyasi partinin böyle bir girişimi söz konusu oldu. Başta Sayın Peres olmak üzere hemen hemen konuştuğumuz tüm yetkililer, bu girişimin tartışılmayacağı garantisini bize verdi" dedi. Görüşmelerde öncelikle bölge meselelerinin ele alındığını anlatan Mercan, "İsrail-Filistin, Irak, İran ve bölge meselelerini her toplantıda konuştuk. Türkiye'nin önemini vurguladılar. Başta Peres olmak üzere bütün yetkililer Türkiye'den çok şey bekliyor. Bundan çok memnun oldum. Türkiye'nin her şeyden önce barış görüşmelerinde bir faydası olabilir. Türkiye'nin organize sanayi bölgeleriyle Filistin ekonomisine büyük katkısı olabilir" diye konuştu.

İsrail ile Suriye arasında Türkiye'nin arabulucuk yaptığı konusundaki bir soruya Mercan, "İsrail'in bölgedeki güvenlik endişelerini herkes anlamalı. Bir ülke her an roket saldırılarıyla karşı karşıya kalıyorsa, bunu anlamak gerekiyor. Filistin halkının trajedisini de anlamak gerek. Bunu en iyi anlayabilecek ülke Türkiye. Türkiye, barışa katkısı olabilecek ender ülkelerden birisi. Bölgede Suriye önemli bir aktördür. Hem Lübnan, hem Hizbullah hem de Golan'daki anlaşmazlık Suriye'yi denklemin bir parçası yapıyor. Biz Türkiye olarak, sorunun çözümünde bir parça olmaya çalışıyoruz. Filistin meselesinde Suriye de denklemde olmak zorunda. Biz Türkiye olarak barışçıl çözüm istiyoruz, bu yönde katkıda bulunuyoruz. Tabi tarihi gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor. İnşallah taraflar adım atarlar ve barışa uzanırlar. Şu anda burada Suriye ile ilgili bazı fikir jimnastiklerinin yapıldığı benim kafamda oluştu. Ancak bunu buralarda konuşamam" dedi.

Mercan ve beraberindeki parlamenterler, yarın İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile de bir araya gelecek. Temaslarını Filistin tarafında sürdürecek Mercan başkanlığındaki parlamento üyeleri, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edilecek, Başbakan Selam Feyyad ile de bir araya gelecek. Heyet üyeleri, Filistin yasama meclisinin 'Siyasi Komisyon' Başkanı Abdullah Abdullah ile de görüşecek. Heyet üyelerinin, Filistin Dışişleri ve Enformasyon Bakanı Riyad El Malki ve İsrail-Filistin nihai statü görüşmelerinin Filistinli eş başkanı Ahmed Kurey ile de görüşmeleri bekleniyor.

Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Hasan Murat Mercan başkanlığındaki heyette, AK Parti'den Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan ile Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı yer alıyor.

(İA-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title