Haberler

Türk Medyasından Umduğunu Bulamadı

Metro FM, Süper FM, Joy FM ve Joy Türk radyolarının bir kısım hisselerini iki yıl önce TMSF'den satın alarak Türk medya sektörüne giren Kanadalı medya grubu Canwest, Türkiye pazarından çıktı. Canwest dört radyodaki hisselerini de sektör dışından bir kurum olan Spectrum Medya Grubu'na sattı. Satış bedeli konusunda bir bilgi verilmedi.

Canwest Türkiye Başkan Yardımcısı Fatih Akol, satış işleminin kesinleştiğini belirterek " Satış bedeli hakkında net bir bilgi verebilmem doğru olmadığı gibi, ticari sır kapsamına girdiği için kurumsal yapımız gereği bu tür konularda yorum yapamıyorum" dedi.

-"KÜRESEL KRİZ ÖNCELİK SIRAMIZI DEĞİŞTİRDİ"-

Akol, satış işleminin kesinleşmesi dolayısıyla ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Canwest neden geldi neden gidiyor'şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Türk medya pazarının hızlı büyüyen medya pazarlarından birisi olması, bu pazarın diğer hızlı büyüyen pazarlar ile kıyaslandığı zaman, pazar büyüklüğü, coğrafi konumu, medya insan kaynakları alt yapısı, bölgesel büyümeye zemin oluşturabilme altyapısı, piyasalara sık sık çıkmayan bir grup medya varlığının aynı anda Türk medya pazarında satışa sunulması ve Türkiye' nin Avrupa Birliği çıpası Canwest in Türk medya pazarına girmek istemesinin temellerini oluşturmuştur. Ancak yaşanan global kriz yeryüzündeki hemen her firmanın öncelik sırasını değiştirdiği gibi, Canwest' in de öncelikler sırasını değiştirmiştir."

-HUKUKİ ALTYAPI YABANCI YATIRIMCIYI KISITLIYOR"-

Akol, Türkiye pazarında geçen süreci ve küresel krizin etkilerini ise şu sözlerle değerlendirdi:

"Malumunuz, Canwest Türkiye' nin önde gelen medya gruplarının birisini alıp Türkiye' de köklü bir medya yatırımı yapmak istemiş ve TMSF' nin Star TV ihalesine girerek 306 milyon dolara kadar ihale fiyatını yükseltmiş, Türkiye'nin önde gelen medya grupları ile yarışmış ve bu yarış esnasında Türkiye' nin çok değerli dört radyo markasını yani Süper FM, Metro FM, Joy FM ve Joy Türk markalarını bünyesine katarak Türkiye radyo sektöründe liderlik konumuna gelmiştir. Canwest radyo sektörüne yaptığı yatırıma ek olarak, Türkiye'deki operasyonları çerçevesinde, Türk medya pazarında sürekli olarak yatırım alternatiflerini değerlendirmiş ve yatırımlarını artırmaya çalışmıştır. Ancak, gerek mevcut medya sahiplilik hukuki altyapısının müsaade etmemesi ve gerekse de global krizin yarattığı ekonomik daralma Canwest' in önceliklerini bir kez daha gözden geçirmesine ve Türk piyasalarından en azından bir süreliğine çekilme kararı almasına neden olmuştur."

Ayrılık nedeninde hukuki ve regülasyonlarla ilgili unsurlar var mı" sorusuna Akol şu yanıtı verdi: "Canwest in Türkiye pazarından çekilmesinin bir çok nedeni var ve yabancı yatırımcı kısıtlama nedenini bu nedenlerden birisi olarak sayabiliriz."

-"PAZARA OLAN İNANCIMIZ YÜKSELDİ, TEKRAR GELEBİLİRİZ"-

Canwest'in Türkiye pazarına gelecekte yeniden dönme ihtimaliyle ilgili olarak da Fatih Akol şunları söyledi:

"Canwest, Türkiye'ye yatırım yaptığı günden itibaren, Türk medya grupları, Türk Medya çalışanları ve diğer birçok medya oyuncusu tarafından oldukça sıcak karşılanmış ve çok kısa bir zaman içerisinde Türk medya dünyasının bir parçası olabilmiştir. Kaldı ki, Türk medya pazarının hızlı büyüyen pazarlardan birisi olması, pazarın büyüklüğü, coğrafi konumu, medya insan kaynakları alt yapısı, bölgesel büyümeye zemin oluşturabilme altyapısı ve Türkiye'nin Avrupa birliği çapası Canwest in Türk medya pazarına girerek önceden tespit ettiği pazar gerçeklerini yakından tanımasına vesile olmuş ve Türk pazarına olan inancını artırmasına vesile olmuştur.Dolayısıyla, Canwest' in bu pazara geri dönmesi kesinlikle şaşırtıcı olmayacaktır.

-" BİZDEN ÖNCE RADYOCULUK BİR HOBİ İDİ, ŞİMDİ SEKTÖR OLDU"-

"Grup radyolarını nerede aldınız hangi noktada satıyorsunuz,ne kadar yatırım yaptınız" sorusuna Akol'un yanıtı şöyle oldu" Süper FM, Metro FM, Joy FM ve Joy Türk' ü yatırımlarımız ile birlikte, 65 milyon dolara mal ettik. Gerek marka değerleri gerekse de ticari bütünlükleri açısından oldukça değerli ürünler olarak aldık ve bu ürünlere önemli değerler katarak devir ediyoruz.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Canwest öncesinde Türkiye' de radyoculuk bir hobi işi yada medya gruplarını tamamlayan bir ufak tamamlayıcı enstrüman olarak görülüyor ve pek de ciddiye alınmıyor idi. Canwest ile radyoculuk gerçek anlamını kazandı! Radyoculuk, tamamlayıcı bir enstrüman yada bir hobi işi olmaktan çıkıp ciddiye alınan bir sektör halini aldı. Kaldı ki, yüzde 37 ile televizyondan sonra en çok tüketilen bir medya ürünü olan radyonun ciddiye alınmaması da Canwest' in Türkiye'ye girmesi esnasında önemli bir fırsat olarak değerlendirilmiştir."(ANKA)

(NÇ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title