Haberler

Türk Kökenli Öğrencilerin Alman Eğitim Sistemindeki Sorunları Ele Alındı

?GÖÇMEN ÇOCUKLARI HALA KÖTÜ EĞİTİM ALIYORLAR VE YETERİNCE TEŞVİK GÖRMÜYORLAR?

Yeni açıklanan PİSA araştırmaları Berlin Eyalet Parlamentosunda gerçekleştirilen bir toplantıyla ele alındı.

Dünyada farklı ülkelerde öğrencilerin eğitim seviyesini tespit için gerçekleştirilen PİSA araştırmalarının Türk öğrenciler açısından sonuçları Berlin'de masaya yatırıldı. Panel şeklinde gerçekleştirilen toplantıda Türk kökenli öğrencilerin Alman eğitim sistemindeki sorunları ele alındı ve çözüm önerileri dile getirildi.

Yeşiller Partisi Eyalet Parlamentosu Milletvekili Özcan Mutlu'nun ev sahipliğini yaptığı eğitim paneline, Özcan Mutlu'nun yanısıra T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavir Vekili Ali Can, Anadolu Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Atilla Doğan, öğretmen ve Avrupa Okulu bölüm başkanı Nalan Kılıç konuşmacı olarak katıldılar. Sunumunu Berlin Potsdam Universitesinden Meral Dollnick'in yaptığı panele çok sayıda Türk veli, öğrenci ve eğitmen katıldı.

Son PİSA araştırmalarının Almanya'da yaşayan göçmen çocukları açısından değerlendirildiği toplantıda konuşan Özcan Mutlu, ilk PİSA araştırmalarının açıklanmasından 9 sene sonra Almanya'nın eğitim konusunda hala yerinde saydığını söyledi. Özellikle göçmen kökenli öğrencilerin Alman eğitim sisteminde hala yeterince dikkate alınmadığını söyleyen Mutlu, ?Göçmen çocukları hala kötü eğitim alıyorlar ve yeterince teşvik görmüyorlar. Başarısız öğrenciler arasında göçmen kökenli öğrencilerin oranı hala yüksek ve ilk sırada yer alıyorlar. Bunun en önemli sebebi Almanya'nın genelde eleyici bir eğitim sistemini uyguluyor olmasıdır. Öğrenciler erken bir yaşta elenip eğitim kalitesi birbirinden farklı olan Gymnasium, Realschule, Gesamtschule ve Hauptschule türü okullara ayrılıyorlar? dedi. Yeşiller Milletvekili, okulu herhangi bir diploma almadan terk eden Alman öğrencilerin oranı %11 iken, bu oranın göçmen kökenli öğrenciler arasında %30'a yaklaştığını belirtti.

Carl-v.-Ossietzky Okulunda öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Avrupa Okulu bölüm başkanı olan Nalan Kılıç ise okullarda daha fazla yabancı kökenli öğrencilerin olmasının gerekliliğine vurgu yaptı. ?Öncelikle öğrencilerin karşılıklı birbirlerini, birbirlerinin kültürlerini yaşam tarzlarını tanıması gerekir? diyen Kılıç, yabancı kökenli eğitmenlerin sayılarının artmasının bunu sağlayabileceğini söyledi. Velilerin okullara gidip çocuklarının arkalarında durmalarının önemine de değinen Kılıç, Türk velilerin çocuklarıyla ilgilendiklerini göstermeleri ve onların haklarını aramaları gerektiğini söyledi.

T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavir Vekili Ali Can ise iddiaların aksine Almanya'da yaşayan Türk toplumunun çocuklarının eğitimine verdiği önemin giderek arttığını belirtti. Türk toplumunun eğitim konusunda örgütlenmesi ve bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Can, Almanya'da bugün ilk ve orta öğretim çağında 476 bin Türk pasaportu taşıyan öğrencinin, yüksek öğretimde ise 26 bin öğrencinin olduğu bilgisini verdi. Ali Can, her üç öğrenciden birisinin yabancı kökenli olduğu ülkede yabancı kökenli öğretmen sayısının sadece % 1,2 olduğunu söyledi. Kendi dillerini konuşan, kendi kültürlerini tanıyan öğretmenlerin sayılarının artmasının çocukların kendilerine özgüvenlerinin artmasını da sağlayacağını ve bunun eğitim sisteminde önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title