Haberler

Türk Kobi'leri 6 Ayda 3.5 Milyar Euro AB Fonu Kaçırdı

Kobi Danışmanları Derneği (Kobida) Başkanı Mehmet Önder, Türkiye'nin 2002 Yılından İtibaren Katılım Yaptığı Çerçeve Programlarından Yeterince Yararlanamadığına Dikkat Çekerek, "Türk Kobi'leri, 7. Çerçeve Programı'nın İlk Çağrılarını Farklı Sebeplerden Dolayı Kaçırdığı İçin Yaklaşık 3.5 Milyar Euroluk Bir Parayı da Türkiye Adına Kaçırmış Oldu. AB Fonları Henüz Ülkemizde Yeterince Anlaşılamadı" D...

-KOBİ Danışmanları Derneği (KOBİDA) Başkanı Mehmet Önder, Türkiye'nin 2002 yılından itibaren katılım yaptığı çerçeve programlarından yeterince yararlanamadığına dikkat çekerek, "Türk KOBİ'leri, 7. Çerçeve Programı'nın ilk çağrılarını farklı sebeplerden dolayı kaçırdığı için yaklaşık 3.5 milyar euroluk bir parayı da Türkiye adına kaçırmış oldu. AB fonları henüz ülkemizde yeterince anlaşılamadı" dedi.

İSTANBUL(ANKA) - Türk şirketlerinin Avrupa'da yeni buluşlar, yeni fikirler, teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarını desteklemek amacıyla oluşturulan 7. Çerçeve Programı'na bu yılın ilk yarısında yeterli ilgiyi göstermediği bildirildi.

KOBİ Danışmanları Derneği (KOBİDA) Başkanı Mehmet Önder, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB), 2007 ile 2013 yıllarını kapsayan 7. Çerçeve Programı'nda KOBİ'lere 50.5 milyar euro bütçe ayırdığını, program kapsamında 2007 yılının ilk 6 ayında IT, iletişim, nano-teknoloji, enerji, Ar-Ge, çevre, güvenlik, uzay gibi konularda, bütçesi 3.5 milyar euroyu bulan çeşitli projeler açıldığını hatırlattı. Önder, projelere yeterli ilgi göstermeyen Türk KOBİ'lerinin 2007 yılının ilk yarısında, yeni buluşlar, yeni fikirler ve Ar-Ge projelerini kapsayan 3.5 milyar Euro AB fonunu kaçırdığını söyledi.

"3.5 MİLYAR EURO KAÇTI"

7. Çerçeve Programı'yla ilgili ilk çağrıların çoğunun kapandığını ve ikinci çağrıların temmuz ayında ilan edilmeye başlandığını ifade eden Önder, "İlk yarıyı ne yazık ki kaçırdık. İkinci çağrılarının ilan edilmeye başlandığı bu ay içerisinde de, KOBİ'lerin ilgisi yok denecek kadar az. Türk KOBİ'leri, 7. Çerçeve Programı'nın ilk çağrılarını farklı sebeplerden dolayı kaçırdığı için yaklaşık 3.5 milyar euroluk bir parayı da Türkiye adına kaçırmış oldu" diye konuştu. AB fonları sayesinde Avrupalı KOBİ'lerin, 5 yıl sonrasının teknolojisini çok uluslu bir alanda kısa sürede elde ederek, uygulama imkanına kavuşacağına işaret eden Önder, "Bu çalışmalara ülkemizdeki KOBİ'lerinde katılması ve yararlanması gerekir" dedi.

"TÜRKİYE'DE AB FONLARI YETERİNCE ANLAŞILAMADI"

Önder, Türkiye'nin 2002 yılından itibaren katılım yaptığı çerçeve programlarından yeterince yararlanamadığına vurgu yaparak, şunları söyledi:

"AB fonları henüz, ülkemizde yeterince anlaşılamadı. Halen, AB fonları finans aktaran bir fon olarak algılanıyor. Oysa AB; istihdam, çevre, sağlık, Ar-Ge, nano-teknoloji, eğitim gibi konularda hazırlanan iyi projelere fon aktarıyor. Mesela, çok gündemde olan turizm ve turistik alanlarda çevre ve deniz temizliği için yenilikçi fikirler geliştirilebilir. Böylece proje maliyetinin bir bölümü karşıladığı için, projenin devamı sürecine ciddi katkı sağlıyor. AB fonlarından sağlanacak katkı, Türk KOBİ'lerinin kalkınmasında doping etkisi yaratırken, ülkemizin geri kalmış bölgelerinin ekonomiye kazandırılması yönünde 'ekonomik kalkınma' aracı olabilir."

"1217 PROJENİN 847'Sİ GERİ ÇEVRİLDİ"

2002 ile 2006 yıllarını kapsayan 6. Çerçeve Programı'na, Türkiye'den 1217 projenin başvurduğunu, bunun 370'inin onaylanırken, 847 tane projenin istenilen şartlarda hazırlanmadığı ve zamanında teslim edilmediği gerekçesi ile geri çevrildiğini hatırlatan Önder, 6. Çerçeve Programı'nda yapılan proje başvurularının sadece yüzde 17'sinin KOBİ'lere ait olduğunun da altını çizdi. Önder, "Oysa 6 çerçeve programı da, sağlık, IT, enerji, ulaşım, nano-teknoloji, havacılık, gıda, biyoloji, çevre, toplum bilimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, KOBİ etkinlikleri, uluslararası işbirliği ve araştırma gibi konuları kapsıyordu ve ülkemizden daha fazla KOBİ'nin başvurması gerekiyordu" diye konuştu.

Önder, açıklamasında, Türk KOBİ'leri tarafından Çerçeve Programları'na gönderilen başvurularda en çok yapılan hataları ise şöyle sıraladı:

-Sunulan proje tekliflerinin, mevcut program hedefi ile örtüşmemesi.

-Proje tekliflerine birebir uygun olan çağrıların kapanış tarihlerinin geçirilmiş olması.

-Projenin amacı, kapsamı ve getireceği yararların çok net anlatılamaması.

-Proje Koordinatörü KOBİ'nin, hazırlık ve başvuru konusunda deneyimsiz olması ve proje hazırlama konusunda deneyimli uzmanlarla çalışılmaması.

-Projenin yeteri kadar yenilikçi olmaması.

-Projede yer alan ortakların görev ve sorumluluklarının, bilimsel ve teknolojik yeterliliğinin açıkça beyan edilmemesi.

-Projenin yönetimi açısından, çok detayı ve yeterli bir planın Komisyona sunulamaması (kaynak, yeterlilik, organizasyon, yönetim planı vs).

-Son güne bırakılan EPPS başvuruları yüzünden, CORDIS sitesinin yoğunluktan son 2 gün boyunca kilitlenmesiyle, proje önerisi ve ortaklık yapısı tamamen hazır olduğu halde elektronik başvurunun yapılamaması. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title