Haberler

Türk-kazak İlişkileri Güçleniyor

Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Türk-kazak İlişkilerinin Daha Sağlam Temellere Oturtulacağını Söyledi. Muşmal, Birlikte Hareket Edilmesinin Önemine Değindi.

Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Türk-Kazak ilişkilerinin daha sağlam temellere oturtulacağını söyledi. Muşmal, birlikte hareket edilmesinin önemine değindi.

Kazakistan Cumhuriyeti Akmola Eyaleti Vali Vekili Galım Bekmagambetov başkanlığındaki heyet ile Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hamdi Muz, ETSO Başkanı Suat Öztürk ve öğretim üyelerinden oluşan heyetin katılımıyla Fırat Üniversitesi Senato Salonu'nda bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Muşmal, toplantıda yaptığı konuşmada, "İlk defa geldiğiniz ülkemizde ve vilayetimizde kendinizi evinizde hissedeceğinize inanıyorum çünkü burası da sizin yurdunuzdur, evinizdir. Evinizde, kardeşlerinizle berabersiniz. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. 3-8 Kasım 2006 tarihleri arasında Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'e Elazığ 2005 Yılı Türk Dünyası Hizmet Ödülü'nü takdim etmemiz vesilesiyle Kazakistan'da bulunduğumuz süre içerisinde Türk heyetine gösterdiğiniz yakın ilgi

ve misafirperverlikten dolayı son derece mutlu olduk. Biz de sizleri burada ağırlamaktan çok memnunuz" dedi.

Dünyada her alanda çok hızlı ve etkili gelişmeler olduğunu söyleyen Muşmal, bu gelişmelerin; iktisadi, siyasi ve kültürel alanda çok geniş boyutlara ulaştığını kaydetti. Bu hızlı gelişme ve değişmeler karşısında ülkelerin milli varlık ve menfaatlerini korumalarının özel bir önem arz ettiğini belirten Muşmal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir ortamda tarih, dil, din, ırk ve kültür bakımından aynı büyük Türk milletinin mensupları olarak, dünya milletleri arasındaki hak ettiğimiz şerefli mevkiimizi almak

için her alanda birlikte hareket etmemiz zaruret halini almıştır. Yapılan ve gelecekte daha sık yapılmasını arzu ettiğimiz bu karşılıklı ziyaretlerin, sözünü ettiğimiz ilişkilerin geliştirilmesinde önemli adımlar teşkil edeceğine inanıyoruz. Bu birliğimizi engelleyen ne kadar olumsuz gelişmeler olursa olsun, her halükarda bizim bu engelleri aşmamız ve ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Gelişecek bu ilişkilerin, öncelikle Türk ve Kazak kardeşliğini daha sağlam temellere oturtacağı gibi,

birbirimizden alacağımız bilgi birikimi ve kaynakların ortak olarak değerlendirilmesiyle Türk ve Kazak halklarının refah seviyesinin artmasına hizmet edeceği de şüphesizdir. Türk-Kazak ilişkilerinin geliştirilmesi, diğer Türk devletlerinin de benzer ilişkiler içinde olmalarına ve daha yakın işbirliği kurmalarına bir örnek teşkil edecektir. Bu bakımdan Türkiye ile Türk dünyasındaki her türlü ilişkiyi çok önemsiyoruz."

Akmola Eyaleti Vali Vekili Galım Bekmagambetov, Elazığ'a ilk defa gelmelerine rağmen kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade ederek, "Vali Muşmal'ın 'Yılın Valisi' seçildiğini memnuniyetle öğrendim. Kendisini tebrik ediyorum. Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke; Türkiye'dir. Bunu tüm Kazak halkı biliyor ve Türk insanını her zaman saygıyla anıyorlar" diye konuştu.

Bekmagambetov, daha önce Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin, cumhurbaşkanları arasındaki anlaşmalarla devam ettiğini, şimdi yeni bir neslin yeni bir çağ başlattığını söyleyerek, "Ülkemiz ile Türkiye Cumhuriyeti arasında; sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda birçok anlaşmalara imza atıldı. Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret ilişkileri oldukça gelişti, gelişmeye de devam ediyor. Türk işadamları özellikle mobilya, tekstil ve inşaat alanlarında Kazakistan'da çalışmalarını sürdürüyor.

Kazakistan'da toplam 28 Türk okulu var. Buralarda hem Kazak, hem de Türk öğrenciler ve öğretmenlerimiz var. Eğitim alanında son günlerde yapılan yarışmalarda elde edilen başarıların yüzde 70'i bu okullara aittir. Ülkemizde Kazakistan ve Türkiye işbirliğiyle kurulan bir Kazak-Türk Üniversitesi de mevcut. Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev, eğitim konusuna büyük önem veriyor. Bu nedenle eğitim alanında uluslararası işbirliğinin önemine inanıyorum. Fırat Üniversitesi ile Akmola Eyaleti Gökçedağ Üniversitesi

ile bulunan ilişkileri geliştirmek, karşılıklı işbirliği ve bilgi alışverişi yapmak istiyoruz" dedi.

Toplantıda Kazak ve Türk heyetinden söz alan konuşmacılar; ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karşılıklı ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Kazakistan heyeti, daha sonra Fırat Üniversitesi Bahattin Ögel Salonu'nda öğretim üyeleri ve öğrenciler ile bir araya geldi. Anadolu Öğretmen Lisesi'ni ziyaret eden konuk heyet, Akmola Parkı'nın açılışına katıldı.

(EK-EST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title