Haberler

Türk Kadınları Menopoza Daha Erken Giriyor

Dünya genelinde kadınlar menopoz dönemine 50-52 yaşlarında girmekte iken, Türkiye'de kadınların menopoz dönemine 47-49 yaşlarında girdiği bildirildi.

Dünya genelinde kadınlar menopoz dönemine 50-52 yaşlarında girmekte iken, Türkiye'de kadınların menopoz dönemine 47-49 yaşlarında girdiği bildirildi. Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, menopoz döneminin, meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönem olduğuna dikkat çekerek, "Meme kanserleri açısından mamografileri, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şarttır" dedi.

Menopozun kısaca kadınların, adetten kesilmesi olarak tarif edilebileceğini kaydeden Erdoğan, adetin kesilmesi ile doğurganlığın da sona erdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Menopoza giriş birdenbire olmaz, yıllarca yavaş yavaş devam ederek, uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkar. 40'lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak adet düzensizlikleri, zaman zaman ateş basması ve terleme şeklinde belirtiler verir. Zamanla şikayetler iyice artmaya başlar ve sonunda adet tamamen kesilir."

Bir yıl boyunca kanamanın olmamasının menopoz tanısının konması için yeterli olduğunu kaydeden Erdoğan, kandaki östrojen ve yumurtlamayı uyaran hormon seviyeleri ölçülerek kesin tanı konulduğunu söyledi.

Kadınlarda menopozdan dolayı görülen en önemli değişikliğin kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalması olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Östrojen hormonunun azalması sonucu, ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel isteksizlik gibi belirtilerin yanı sıra kemik erimesine bağlı kemik kırıkları, damar sertliği, kalp hastalıkları, ciltte kuruluk ve idrar kaçırmaya kadar varabilen değişik patolojiler ortaya çıkabilir.

Azalan östrojen hormonunun yerine konması şeklinde (hormon tedavisi) tedbir alınarak, menopozun beraberinde getirebileceği sorunların en aza indirgenmesi mümkün olabilmektedir. Menopoz dönemindeki kadınların hormon tedavisine ihtiyacı olup olmayacağını ve bu tedavinin dozu ve süresi konusundaki kararın mutlak surette konunun uzmanı olan bir hekim tarafından yaptırılacak kan tetkiki sonuçlarına göre belirlenmesi gerekmektedir."

Menopoz döneminin meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönem olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: "Meme kanserleri açısından mamografileri, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şarttır. Menopoz başlangıcı ve sonrası dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için en az yılda bir defa sağlık kontrolünden geçilmesi, özellikle 40 yaşından sonra mamografi, röntgen ve ultrasonografilerin yaptırılması, kalsiyumlu yiyecek ve içecekleri tüketmesi (özellikle süt ve süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, badem, kuru incir), aşırı proteinden, salamura besinlerden, sigara, alkol ve çok acılı yiyecekler ile un, tuz ve şekerden uzak durulması, güneş ışığından mümkün oldukça istifade edilmesi, günlük düzenli fiziksel aktivite yapma alışkanlığı kazanılması, günlük öğün sayısının artırılarak aşırı kilodan kaçınılması gerekmektedir."

Menopoz dönemindeki kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile konuyla ilgili tıbbi destek almasının tavsiye edildiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü menopoza bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlar kadınların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi birtakım önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir."

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 18 Ekim tarihinin Dünya Menopoz Günü olarak kutlandığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu gündeki amaç kadınların hayatın doğal bir evresi olan menopozla ilgili kaygıları, karşılaşabilecekleri sıkıntılar ve bu sıkıntıların en hafif olarak atlatılması konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesini sağlamaktır. Menopoz döneminde olan tüm kadınların öncelikle bağlı oldukları aile hekimliği birimlerinden konuyla ilgili danışmanlık hizmeti almaları, sağlık kontrollerini ve gerekli kan tetkiklerini zamanında ve tavsiye edilen arlıklarla yaptırmaları gerekmektedir." - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Sakarya Türkiye Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER!!!?? TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title