Haberler

Türk İşadamları, Rusya'da Başarılı Olmanın Sırlarını Anlattı

Türk İşadamlarının Rusya Federasyonu'nda Yaptıkları Yatırım Hacmi Milyarlarla Ölçülürken, Rus Piyasasında Faaliyet Gösteren Bazı Türk Firması Yetkilileri Rusya'da Başarılı Olmanın Sırlarını Anlattı.

Türk işadamlarının Rusya Federasyonu'nda yaptıkları yatırım hacmi milyarlarla ölçülürken, Rus piyasasında faaliyet gösteren bazı Türk firması yetkilileri Rusya'da başarılı olmanın sırlarını anlattı.

Moskova'nın en işlek sokaklarından sayılan Arbat'ta Kebab House Restoranı'nı işleten Bayram Gökce isimli işadamı, Rusya'da Türk mutfağının yeterince tanıtılmadığından yakınırken, bu alanda Türk işadamlarının daha aktif olmaları gerektiğini söyledi. Moskova'da 1998 yılında restoran açtıklarını belirten Gökce, "Diğer Türkler gibi biz de buraya geldiğimizde mafya, polis baskısı söylentileri dolayısıyla çok tedirgindik. Ama zamanla bu endişelerin gereksiz olduğunu anladık. Rusya'da kanunlara uyduktan sonra

çalışıp para kazanmak için hiçbir engel yok. Maalesef 5-6 yıl öncesine kıyasla Moskova'da kira fiyatları çok artış gösterdi. Ama yine de halkın artan refah düzeyi sayesinde burada çok iyi kar ediliyor" dedi.

Moskova'daki Mithat Tekstil satış merkezinin müdürü Omurzak Joldoşbayev ise, "Rusya'da tekstil sektöründe iş yapmanın kendine has özellikleri bulunuyor. Örneğin sağlık ve hijyen sertifikaların alınması ve Rusya standartlarına uygunluğu kanıtlayan ayrı bir sertifika alınması gerekiyor. Tabii ki Rusya'da iş yapmanın en büyük zorluğu bürokrasidir. Bazen ilk başta çok basit gözüken bir iş, bürokrasiye takılınca çok uzun zaman alabiliyor. Ayrıca burada iş yapmayı düşünen tekstil firmalarımızın müşteri

portföyüne de sahip olması lazım. Zira, burada sıfırdan iş yapmak çok zor. Ayakta kalabilmek için dünyanın dev şirketleriyle rekabete hazır olmalısınız" diye konuştu.

Moskova'da 15 yıl önce açtığı Vegas Noterlik şirketinin sahibi Vildan Hanım ise, "Rusya'ya iş yapmak için gelen şirketlerimizin çoğu hazırlık yapmadan geliyor. Halbuki tüm şirketlerimizin buraya gelmeden önce mutlaka hangi sektörde ne iş yapacaklarına kesin karar vererek, ona uygun evraklarla buraya gelmesi gerekmektedir. Zira evraklara yeterince önem verilmemesi yüzünden çok zaman şirketlerimiz büyük projeleri kaçırabilmektedir. Ayrıca şirketlerimizin Rusya'da başarılı olabilmeleri için mutlaka danışman

yardımına başvurmaları da şart" dedi.

Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği'nin Moskova Temsilcisi Cüneyt Güçtekin ise, "Rusya, 1990'lı yıllardaki kargaşa ve 1998 yılındaki kriz dönemlerini atlatarak dünya doğalgaz ve petrol fiyatlarının da giderek artmasının etkisiyle çok hızla büyümeye devam ediyor. Rusya'da hangi sektörde olursa olsun iş yapmak çok karlı. Fakat burada iş yapmak için işadamlarımızın bir süre Rusya'da yaşaması ve buradaki durumu iyi analiz etmesi, buranın insanlarını daha iyi tanıması gerekmektedir. Yapılacak

doğru değerlendirmeye göre satış ve ticaret stratejisi geliştirilecek. Bu konuda işadamlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şuan için Rusya'da yatırımcı için en ideal şartlar mevcut. Artık işadamalarımızın zaman kaybetmeyerek biran önce Rusya piyasasına yatırım yapmalarının çok yerinde bir karar olacağını düşünüyorum" dedi.

(AK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title