Haberler

Türk-iş, Sosyal Güvenlik Reformu İçin Eyleme Çıkıyor

Türk-iş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda Gelinen Noktanın "Sözün Bittiği Yer" Olduğunu Kaydederek, Başkanlar Kurulu'nda Eylem Kararı Aldıklarını Bildirdi.

Türk-İş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda gelinen noktanın "sözün bittiği yer" olduğunu belirterek Başkanlar Kurulu'nda eylem yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu sona erdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın çalışanlar özellikle de işçiler için ağır hak kayıplarına neden olduğu kaydedildi.

IMF'ye verilen taahhütler çerçevesinde hazırlanan tasarının "sosyal devletin katli olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kanun tasarısı, emekli olma hakkını ortadan kaldıracak şekilde ağırlaştırmaktadır. Malullülük ve emekli aylığını hak etmeyi zorlaştırmaktadır. Aylık ve gelirleri düşürmektedir. Başta mevsimlik işçiler olmak üzere çalışanların, emeklilerin ve aile fertleri ile dul ve yetimlerin sağlık yardımlarından yararlanmalarını imkansız hale getirmektedir. İşçilerin sosyal sigorta hakları geriye götürülürken, prim yükleri artırılmaktadır. Fiili hizmet zammı ise bir çok iş kolunda kaldırılmaktadır."

-"SÖZÜN BİTTİĞİ YER"-

Gelinen noktanın "sözün bittiği yer" olduğu ifade edilen açıklamada, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun taleplerini eylemlilikle dile getirme kararı aldığı bildirildi. Eylemin, kitlesel basın açıklamaları, iş bırakma eylemi, kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başladığı gün sendika yöneticilerinin Ankara'da bulunması ve TBMM'ye yürünmesi gibi etkinlikleri kapsadığını ifade edilen açıklamada, belirlenen eylemlerin ayrıca 10 Mart'ta Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısına da sunulacağı belirtildi.

-"KIDEM TAZMİNATININ FONA DÖNÜŞTÜRME ÇABALARINDAN RAHATSIZLIK DUYUYORUZ"-

Emek Platformu'nun iradesi ile birlikte daha etkin eylemlerin hayata geçirileceği vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi:

"Başkanlar Kurulu istihdam paketi adı altında gündeme getirilen ve bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamalarla kıdem tazminatını fona dönüştürmeyi amaçladığı anlaşılan yaklaşımdan büyük rahatsızlık duymaktadır. Kıdem tazminatlarına el uzatılması genel grev sebebidir. Ayrıca, Başkanlar Kurulu Tuzla tersanelerinde meydana gelen ölümlerin ve yaralanmaların temel nedeninin işçilerin mahkum edildiği güvencesiz ve çağ dışı çalışma koşulları olduğunu düşünmektedir. Kayıt dışı ve taşeronlaşmanın engellenmesi için hükümet acil önlemler almalıdır." (ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title