Haberler

Türk-İş Genel Başkanı Atalay Açıklaması

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bazı ülkeler açık şekilde temel insan haklarını hiçe saymaktadır. Mülteci sorununun Türkiye ile vize pazarlığında kullanılması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır." dedi.

Atalay, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen 105. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Konferansı'nda konuştu.

Terörün yaşandığı ülkelerde çalışma hayatıyla ilgili sorunları konuşmaya imkan olmadığını, can güvenliğinin temel insan hak ve özgürlüklerinin önüne geçtiğini belirten Atalay, ILO Uzmanlar Komitesi'nin, terör faaliyetleriyle temel hak ve özgürlükleri birbirinden ayırt etmesi gerektiğini söyledi.

Ortadoğu'da yaşanan savaş sonucunda yüz binlerce hayat, yüz binlerce aile ve iş yerlerinin yok olduğunu ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu savaşlardan en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Mülteciler konusunda en fazla sorumluluğu üstlenmiştir. Sendikalar olarak başta ücretlerin düşmesi olmak üzere çalışma hayatına getirebileceği olumsuzluklara rağmen bugüne kadar mültecilerin insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmesi ve çalışabilmesi için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bazı ülkeler açık bir şekilde temel insan haklarını hiçe saymaktadır. Mülteci sorununun Türkiye ile vize pazarlığında kullanılması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Bugün ülkemde Avrupa Birliği üyeliğine olan ilgi eskiyle kıyaslanmayacak biçimde azalmıştır."

- Kıdem tazminatı

Öte yandan Atalay, sürekli gelişen mevzuata rağmen iş kazalarının devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması ve bu konuyu maliyet unsuru olarak gören zihniyetin değişmesi için çaba gösteriyoruz. Türkiye'de çalışma hayatında birçok sorun bulunmaktadır. Bir yandan esnek çalışma yaygınlaşırken, diğer yandan kayıt dışı çalıştırma devam etmektedir. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi getirilmek istenmektedir. Bu sistemin dünyada eşi benzeri yoktur. Dünyada bir ilktir. Sadece işçiden kesinti yapılmasını öngören bu sistem, çalışma barışının bozulması ve çalışanların reel gelirinin azalması gibi sonuçlar doğuracaktır."

Çalışanların kıdem tazminatı sorununun çözümü için başlatılan çalışmalar hakkında da Atalay, "Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeler belirli aralıklarla gündeme getirilmektedir. Bu konuda hak kaybına kesinlikle müsade etmeyeceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Ergün Atalay Türkiye Türk İş Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title