Haberler

Türk Hacı Adaylarının Kabe Gözyaşları

Hac görevini yapmak üzere Mekke'ye gelen Türk hacı adayları, Kabe'yi gördükleri o ilk anda gözyaşlarına boğuldu.

Hac görevini yapmak üzere Mekke'ye gelen Türk hacı adayları, Kabe'yi gördükleri o ilk anda gözyaşlarına boğuldu. Özlem duydukları Kabe'ye kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Türk hacılar uzun süre gözyaşı döktü.

Hac görevini yapmak üzere dünyanın her noktasından 3 milyon hacı kutsal topraklara geldi. Hacı adaylarının büyük bir bölümü Medine'yi ziyaret ardından Kabe'nin bulunduğu Mekke'ye geçerken bir bölümü de direkt Mekke'ye geldi.

İNSAN SELİ

Türkiye'den de son hacı kafilesi ile beraber 57 bin hacı adayının ayak bastığı Mekke'de Kurban Bayramı'nın yaklaşması neden ile Kabe'de insan seli oluştu.  Türkiye'den gelen son hacı kafilesi dün Kabe'yi ziyaret ederek tavaf yaptı yaptı. Kabe'ye 300 metre yakında kalan hacı adayları otel çıkışında, Kabe'ye yine çok yakın uzaklıkta bulunan diğer Türk kafilesi ise özel servislerle geldikleri Mescid-i Haram'a en yakın noktada toplanarak rehberlerinden bilgi aldı, Telbiye duası (Lebbeyk Duası) okuyarak Mescid-i Haram'a yürüdü.

TÜRK HACI ADAYLARI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Mecdid-i Haram avlusunda dua edildikten sonra ihram içinde bulunan hacı adayları gözleri yerde Mescid-i Haram'a girdi. Rehberlerin Kabe'nin en uygun noktada görüldüğü yerde hacı adaylarını ikazı ile gözler Kabe'ye yönelince gözyaşları adeta sel oldu. Yıllardır özlem duydukları Kabe'yi karşılarında gören hacı adayları uzun süre gözyaşı döktü. Hacı adayları Kabe'ye karşı ilk dualarını okudu, Umre yapacak hacı adayları niyet ettikten sonra, namazlarını kıldı ve Kabe'yi gruplar halinde tavaf etti.

Cennetten inen Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşeden 7 Şavt (Kabe'nin etrafında bir dönüş) olarak yapılan tavafın ardından hacı adayları, Safa ve Merve tepeleri arasında 'Sa'y' (koşmak, hızlı yürümek) yaptı. Zaman zaman yorgun düşen hacı adayları zemzem çeşmelerinden zemzem içerek ferahladıktan sonra yollarına devam etti.

Kabe'nin doğu tarafındaki Safa Tepesi'nden başlayan Sa'y'da hacı adayları 'Merve' tepesine 4 gidiş, Safa tepesine de 3 dönüş yaparak Sa'ylarını tamamladı. Dualarını yapan hacı adayları saç traşının ardından ihramdan çıkarak Umre vazifelerini tamamladı.

KALACAĞINIZ YER VE İMKANLARI İYİ ARAŞTIRIN

Kabe'yi görmenin coşkusunu yaşayan Türk hacı adayları, gözyaşlarına hakim olamadıklarını, yıllardır özlem duydukları Kabe'yi tavaf etmekten son derece mutlu olduklarını anlatırken, "Allah, tüm Müslümanlar'a nasip etsin" dedi.

ARAFAT'TA 'VAKFE'DE BULUNACAKLAR

Hacı adayları Arefe'den bir gün önce yani Perşembe günü Mina'ya gidecekler. Mina çadırlarında bir gün konaklayarak 5 vakit farz namazı kılacak. Hacı adayları Cuma sabahı Arafat çadırlarına ulaşacak ve burada 'vakfe'de bulunacak. Hacılar güneş batana kadar Arafat'ta bulunacak; güneş battıktan sonra ise Müzdelife'ye hareket edip, Cuma'yı Cumartesiye bağlayan gece Müzdelife'de kalacak. Hacılar, sabah namazı ile beraber Müzdelife vakfesini yapıp Mina'ya şeytan taşlamaya gidecek.

Şeytan taşlama ibadeti 3 gün sürecek. Ayrıca bayramın üçüncü gününe kadar haccın farzı olan 'tavaf' ve 'say'ını yaptıktan sonra hac vazifesini yerine getirmiş olacak. - Mekke

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kurban Bayramı Türkiye Hacılar Mekke Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title