Haberler

Türk Eğitim-sen: "Öğrenciler Sigara ve Uyuşturucunun Pençeside"

Türk Eğitim-sen'in, "Okullarda Uyuşturucu Alarmı" Konulu Anketine Göre Okullarda Zararlı Alışkanlıklara Sahip Öğrenci Oranı Yüzde 80'i Buluyor. Ankete Göre Öğrencilerin Neredeyse Yarısı 12-13 Yaşları Arasında Bağımlı Oluyor.

Türk Eğitim-Sen'in, "Okullarda Uyuşturucu Alarmı" konulu anketine göre okullarda zararlı alışkanlıklara sahip öğrenci oranı yüzde 80'i buluyor. Ankete göre öğrencilerin neredeyse yarısı 12-13 yaşları arasında bağımlı oluyor.

Anket sonuçlarını açıklayan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bin 370 öğretmenin katıldığını ankette, okulların zararlı alışkanlıkların pençesinde kaldığını gösterdiğini söyledi. Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 68.4'ünün ilköğretim, yüzde 12.8'inin genel ortaöğretim, yüzde 18.7'sinin ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından olduğunu bildirdi.

-"ÖĞRENCİLERİN YARIYA YAKINI 12-13 YAŞLARINDA BAĞIMLI OLUYOR"-

Anket sonuçlarına göre okullarda uyuşturucu, alkol veya sigara kullanım oranının yüzde 79.2 olduğunu belirten Koncuk, bu oranın yüzde 79.1'ini sigaranın oluşturduğunu söyledi. Ankette öğretmenlerin yüzde 44.9'unun, okullarında "zararlı madde" madde alım–satımı yapıldığına dair duyum aldığını açıklayan Koncuk, "Anketten öğrencilerin bağımlılık yapan maddeleri genelde sokakta kullandığı sonucu ortaya çıktı. Buna göre: öğretmenlerin yüzde 62.5'i öğrencilerin bağımlılık yapan maddeleri sokakta, yüzde 15.1'i de öğrencilerin okulda arkadaşlarıyla birlikte kullandığını belirtti. Öğretmenlere, öğrencilerin zararlı alışkanlıklara ilk ne zaman başladığını da sordu. Buna göre; zararlı alışkanlıklara öğrencilerin yüzde 42.5'i 12-13 yaşlarında, yüzde 29.3'ü 14-15 yaşlarında, yüzde 16.2'si 10-11 yaşlarında, yüzde 4.3'ü 8-9 yaşlarında, yüzde 3.7'si 16-17 yaşlarında, yüzde 2.5'i de 6-7 yaşlarında başlıyor" diye konuştu.

-ARKADAŞ ÇEVRESİ BAĞIMLILIĞA İTİYOR"-

Koncuk, ankete göre öğrencilerin yüzde 19.3'ünün sigara ve alkolü sağlığa zararlı bulmadığını kaydederken, öğrencileri yüzde 33.4'ünün arkadaşlarını kaybedeceği, yüzde 33.2'sinin ise itibarının kaybolacağı korkusuyla zararlı maddeleri kullanmaya devam ettiğini açıkladı. Ankete göre okulların çevresinde uyuşturucu madde satıcılarının bulunduğunu kaydeden Koncuk, gençleri bağımlılığa iten nedenlerin başında ise yüzde 37.3 iye arkadaş grubu ve baskısı geldiğini söyledi.

Koncuk, ankete göre okullarda güvenliğini yeterli olmadığını dile getirirken, okulların yüzde 59.1'inde güvenliğin nöbetçi öğretmenler ile sağlandığını anlattı.

-"AİLELER ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMELİ"-

Koncuk, öğretmenlerin yüzde 66.4'ünün öğrencilerin bağımlılığa karşı yeterince bilinçlendirilmediğine inandığını ifade etti. Öğretmenlerin bağımlılığa karşı alternatif programlar geliştirilmesi gerektiğini önerdiğini belirten Koncuk, yüzde 31.3'ününün de ailelerin bu konuda üzerine düşe görevleri yerine getirmesi gerektiğini söylediğini açıkladı.

-"ÖNLEM ALINMAZSA TEHLİKE BÜYÜYECEK"-

Koncuk sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anket, eğitimin kanayan bir yarasını yeniden gündeme getirmiştir. Ancak, yeterli önlemler alınmadığı takdirde madde bağımlılığı okullarda büyük tehlike olarak günden güne büyüyecektir. Bu noktada görev; tüm toplum kesimlere düşmektedir. Aileler, öğretmenler, emniyet güçleri medya, sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili ortak hareket etmelidir. Hatta okullarda uyuşturucu alarmının giderek artması dolayısıyla topyekün bir seferberlik ilan edilmesi ve çalışmalar buna yönelik yapılmalıdır. Aksi takdirde kaybedilen gleeceğimiz olacaktır."(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title