Haberler

Türk Dünyası Şairleri Türkiye Türkçesi Öğrenecek

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı , TMBB ile Türk Dünyası Yazarlar ve Şairler Vakfınca "Türk Dünyası Şairleri Türkiye Türkçesi Öğreniyor" Projesi Hayata Geçirilecek.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMB) ile Türk Dünyası Yazarlar ve Şairler Vakfınca (TÜRKSAV) "Türk Dünyası Şairleri Türkiye Türkçesi Öğreniyor" projesi hayata geçirilecek.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, projenin açılışı dolayısıyla TÜRKSOY binasında düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, TÜRKSOY'un, ortak dilin, edebiyatın ve kültürün tanıtılması ve yeni nesillere aktarılması için Türkçe edebi eserlerin diğer Türk lehçelerine çevrilmesi, diğer lehçelerde yazılan eserlerin de Türkiye Türkçesin çevrilmesi amacıyla projenin başlatıldığını söyledi.

Bu projenin ortak edebi eserlerin çevrimi konusunda büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaseinov, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Proje ortaklarından TMMB'nin Genel Başkanı İlyas Demirci, kültürel değerleri daha ileri taşıyabilmek, kıyamete kadar ayakta durmasını sağlamanın her Türk ferdinin anlayışı olduğunu söyledi.

Demirci, böyle bir etkinliğin açılışında bulunmaktan da gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKSAV Genel Başkanı Yahya Akengin de projenin çok önemli olduğuna işaret etti.Türkiye'de "Türk Dünyası Yazarları Telif Hakları Fonu" gibi bir fonun oluşturulması gerektiğini dile getiren Akengin, diğer Türk devletlerindeki lehçelerin de Türkiye'de öğrenilmesine gerek olduğunu söyledi.

Akengin, bu projenin, ortak yeni projelere vesile olması dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından Türkçe öğrenmek için gelen şairlerden bazıları şiir okudu.

Proje kapsamında, Kazakistan, Kırgızistan, Altay, Başkurdistan ve Tataristan'dan gelen 10 kişilik şair heyeti, 30 Nisana kadar Gazi Üniversitesi TÖMER'de Türkiye Türkçesi eğitimi alacak.

"2011 Abdullah Kutay Yılı" çerçevesinde düzenlenen etkinlik kapsamında, konuk şairler eğitim programlarının yanı sıra Avrasya Yazarlar Birliği, Türkiye Yazarlar Birliği gibi kültür platformlarında çeşitli şair ve yazarlarla da bir araya gelecek.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title