Haberler

"Türk Dostlarımıza Müteşekkiriz"

ABD Dışişleri Bakanlığının Irak'tan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Richard Schmierer, Türkiye'nin Irak'a Desteği ve Irak ile Giderek Gelişen İlişkilerinden Duyduğu Memnuniyeti Dile Getirdi. Schmierer, "Çizgisini Değiştiren" Iraklı Şii Lider Mukteda El Sadr'ın Türkiye Ziyaretinden de Rahatsız Olmadıkları Mesajı Verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının Irak'tan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Richard Schmierer, Türkiye'nin Irak'a desteği ve Irak ile giderek gelişen ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Schmierer, "çizgisini değiştiren" Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr'ın Türkiye ziyaretinden de rahatsız olmadıkları mesajı verdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ikametgahında düzenlenen video konferansla Türk basın mensuplarının sorularını Washington'dan yanıtlayan Schmierer, geçtiğimiz günlerde Irak'ı ziyaret ettiğini, Irak hükümetinin ülkenin yeniden yapılanmasına yönelik çabaları ve gözlemlediği yeni dinamizm nedeniyle cesaretlendiğini söyledi.

Bu çerçevede Türkiye-Irak ilişkilerindeki yeni olumlu gelişmelerin de kendisini umutlandırdığını belirten Amerikalı yetkili, iki ülke arasında üst düzey ziyaretler yapıldığına ve olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çekti. "Türk dostlarımıza Irak'a yönelik destekleri nedeniyle müteşekkiriz" diyen Schmierer, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin ve Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde ekonomi alanında giderek artan mevcudiyetinden dolayı memnun olduklarını kaydetti.

Schmierer, ABD'nin Irak'tan çekilme sürecinde Türkiye'nin olası rolüne ilişkin bir soru üzerine, bu tür lojistik konularda çok detaylı bilgi sahibi olmadığını, bunların daha ziyade askeri konular olduğunu ifade etti. Schmierer, bununla birlikte, "Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok güçlü, Türkiye'nin ABD'ye çok destek verdiğini" bildirdi.

Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr'ın Türkiye ziyaretine dair bir soru üzerine de Amerikalı yetkili, Sadr'ın ziyaretini genel olarak Türkiye'nin Irak ile yakından ilgilenmesi ve destekleyici olması açılarından olumlu gördüğünü belirtti. Schmierer, Türkiye'ye "Irak için yaptıklarından dolayı" bir kez daha teşekkür etti. ABD'li yetkili, Sadr'ın "eski tehditkar çizgisinden farklı bir yaklaşım içinde olduğuna" işaret ederek, Sadr'ın artık askeri eylemlerini bırakarak Irak'taki siyasi sisteme katıldığını hatırlattı. Schmierer, bunların olumlu gelişmeler olduğunu, bu nedenle Sadr'ı "bu olumlu çizgisini" sürdürmeye teşvik eden yöndeki çabaları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Terör örgütü PKK sorunu hakkında da Schmierer, "Türkiye için önemli bir sorun" olarak nitelendirdiği bu sorunun çözümü için son dönemde sınırın iki tarafında da olumlu bir yaklaşım bulunduğunu, Türkiye'nin soruna daha geniş bir bakış açısıyla bakmaya başlayarak, Irak ile yakın bir şekilde çalıştığını belirtti. Bu sorunun ne zaman tamamen çözümleneceğine ilişkin net bir tarih veremeyeceğini ifade eden Schmierer, bununla birlikte bütün işaretlerin terör örgütü PKK'nın ve bu örgüte verilen desteğin zayıfladığını gösterdiğini kaydetti.

Schmierer, Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasındaki ilişkilerden memnun olup olmadığının sorulması üzerine, genel olarak bölgede bir iyimserlik bulunduğunu ifade ederek, Irak'ın kuzeyindeki üst düzey yetkililerin yaptıkları açıklamalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD'li yetkili, BM'nin Kerkük ile ilgili hazırladığı ve Irak makamlarına sunduğu rapor ve Kerkük'ün durumuyla ilgili soruya karşılık olarak da, bunun önemli bir konu olduğunu söyledi ve BM'nin böyle bir rapor hazırlaması ve Irak'a ilgisinden dolayı memnun olduklarını kaydetti. Schmierer, BM'nin bu raporunun Kerkük ile ilgili sorunun çözümü için tarafların üzerinde tartışabilecekleri bir temel oluşturabileceğini belirtti.

Kerkük'te geçen hafta yaptığı temaslarda tarafların diyaloğa açık olduğunu gözlemlediğini bildiren Schmierer, BM'nin çabalarına destek verdiklerini ve gerek taraflar, gerekse BM ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.

Schmierer, İran'ın PEJAK'a yönelik operasyonlarına ilişkin soru üzerine de, bu konuda Irak yönetiminin endişelerini paylaştıklarını belirterek, İran'ın sınır ötesi operasyonlarına sıcak bakmadıkları mesajı verdi. Türkiye'nin de terör örgütü PKK'ya yönelik bu tür operasyonlar yapabildiğinin hatırlatılması üzerine Schmierer, bu iki durumun birbirinden farklı olduğunu, çünkü Türkiye, Irak ve ABD arasında üçlü bir işbirliği süreci bulunduğunu söyledi. Schmierer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarının bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini, İran durumunda ise böyle bir işbirliğinin mevcudiyetinden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title