Haberler

Türk Dizileri Ortadoğu’da Ticareti Patlattı

Güncelleme:

Ürdün'de özellikle gençlerin başta Gümüş olmak üzere büyük ilgiyle izlediği Türk dizileri, Türk markalı ürünlerin satışını artırdı. Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, "Aynı ivmeyi ticarete de taşıyarak 80 milyon dolarlık ticaretimizi kısa zamanda 300 milyon dolara çıkaracağız" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Ortadoğu'dan İşadamlarını İstanbul'da Türk işadamları İle buluşturdu. Türk firmaları ile Suriye, Ürdün ve Lübnan firmalarının bir araya getiren 3'üncü Türkiye – Ortadoğu Ticaret Köprüsü organizasyonunda TUSKON ile ticaret anlaşması imzalayan Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, Ortadoğu'da geniş bir izleyici kitlesine sahip Türk dizilerinin iki ülke arasındaki ticarette de patlama yapmasını beklediklerini söyledi.

Bu yıl 3'üncü kez düzenlenen Türkiye-Ortadoğu Ticaret Köprüsü hakkında bilgi veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral organizasyona 42 ülkeden ağırlıklı Ürdün'den olmak üzere Suriye ve Lübnan'dan işadamlarının katıldığını belirterek, "200 Türk işadamı ile Ortadoğu işadamlarını bir araya getirdik. Toplam 33 standda ürünlerini sergileyen firmalar, daha sonra 45 masada ikili iş görüşmesi yaptılar. Bu 3 ülke ile toplam ticaret hacmimiz 4.5 milyar dolar. Türkiye'nin toplam ticareti içinde yüzde 2.5'lik orana sahip bulunuyor.

Bu çok düşük görünse de önümüzdeki yıllarda ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkacağını ümit ediyoruz" dedi. Türkiye'nin Irak ile ticaretinde 5'inci büyük Pazar olduğunu vurgulayan Meral, Suriye, Ürdün ve Lübnan'da da aynı ivmeyi beklediklerini sözlerine ekledi. Bu 3 ülkede başta ev tekstili, mobilya, gıda ve inşaat sektörlerinin revaçta olduğuna işaret eden Rızanur Meral, günümüzde Ortadoğu pazarının çok önemli hale geldiğini ifade etti

Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaretin çok eskiye dayandığını ve özellikle Ürdün'ün Arap Bölgesi'nin Türkiye ile daha yakın ilişkiler içinde olduğunu ifade etti.

Saifi, Ürdün Ticaret Odası'nın Ürdün'ün en büyük ekonomi kuruluşu olduğunu belirterek, "Toplam 45 bin üyemiz bulunuyor. Ürdün'ün en önemli işadamları ile Türkiye'ye geldik. Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaret hacmi ise 80 milyon dolar. Bu rakam daha çok Türkiye'nin lehine gidiyor. Serbest ticaret anlaşması da ticaretimize olumlu etki yaptı. Biz Ürdün ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin kısa zaman içinde 300 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. TUSKON ile imzalayacağımız ticaret anlaşması da kısa sürede ikili işbirliklerini artıracaktır" dedi.

Gümüş dizisini seyreden mağazaya akın etti

Ürdün'de 20 civarında Türk firmasının faaliyet gösterdiğini kaydeden Saifi, Ürdün'ün Arap ülkelerine açılan kapı olduğunu söyledi. Son dönemde Türk dizilerinin Ürdün'de çok popüler hale geldiğine dikkat çeken Saifi, "Özellikle gençler Türk dizilerine büyük ilgi gösteriyor.

Dizilerdeki tekstil ve mücevher markalarını Ürdün'de görmek istiyoruz" diye konuştu. Ürdün'de alışveriş merkezi zinciri olan CTown Department Stores'un Sahibi Dr. Jamal Abd-Elfattah Hammad ise bazı Türk markalarının bayiliğini de yaptığına değinerek, "Gümüş dizisinde oynayan Kıvanç Tatlıtuğ bayiliğini yaptığım markalı ürünleri giyiyor diye satışlarda çok ciddi bir artış oldu. 1990 yılından bu yana sattığım marka dizi gösterime girince gençler mağazaya akın etti" dedi.

Suriyeli gıda şirketi M.Subhi Hallak Sons' Trading Co. Sahibi Mohammad Hallak da Suriye'de enerji fiyatları ve işgücü ücretlerinin Türkiye'ye kıyasla çok daha uygun olduğunu belirtti. Yatırım ve işbirliği yapmak isteyen Türk şirketlerine çağrıda bulunan Hallak, şöyle konuştu: "Türkiye'yi kendimize çok yakın hissediyoruz. Artık bu yakınlığı çok daha somut işbirliklerine dönüştürmenin zamanı gelmiştir. Türk şirketleri ile ortaklık kurabilmek için önce Türkçe öğrenmek istiyorum."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title