Haberler

Türk Borçlar Kanunu Tasarısı TBMM'de

82 Yıllık Borçlar Kanunu'nda Önemli Değişiklikler Yapan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına Sunuldu.

82 yıllık Borçlar Kanunu'nda önemli değişiklikler yapan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarının bazı maddelerine göre, konut ve iş yeri kiralarında, depozito 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırabilecek.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen 3 ay içinde kiracıya karşı bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini, bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü olacak.

Yenilenecek kira sözleşmelerinde, kira artış bedeli bir önceki kira yılında ÜFE'deki artış oranını geçmeyecek. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının ÜFE'deki artış oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenecek.

5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde, yeni kira bedeli, hakim tarafından ÜFE'deki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde tespit edilecek.

Eşlerden biri, ancak mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça, diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilecek.

İşveren; hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek, sağlığını gerektirdiği ölçüde gözetmek ve iş yerinde ahlaka uygun bir düzenin gerçekleştirilmesini sağlamakla, özellikle kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları ve cinsel tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri alacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title