Haberler

Türk -Arap Ekonomi Forumunda İşbirlikleri ve Yatırım Değerlendirildi

Türk -Arap Ekonomi Forumu'nda Ekonomik Ortaklıkların ve Karşılıklı İşbirliklerinin Önemine Dikkat Çekildi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de Önemli Yatırım Fırsatları Bulunduğunu Belirterek, Türkiye'nin, Dünyanın Beşinci Büyük Tahvil Piyasasına Sahip Olduğunu Anlattı.

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda ekonomik ortaklıkların ve karşılıklı işbirliklerinin önemine dikkat çekildi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de önemli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin, dünyanın beşinci büyük tahvil piyasasına sahip olduğunu anlattı.

Erkan, bölgede yeni ortak mali enstrümanların oluşturulması, bir bölge endeksinin yaratılması ve borsada alınıp satılan fonların, ETF'lerin birçok borsaya girmesinin gerektiğine işaret ederek, "Bölge ülkelerinin daha çok işbirliği yaparak borsalarının ortak standartlarını geliştirmesi gerekiyor" dedi.

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun "Türk-Arap Ekonomik Ortaklığı; Gelecek Vizyonu" başlıklı 1. Türk-Arap Finans Zirvesinde söz alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Mohammed Ahmed Bin Abdul Aziz Al Shehi, bölgede, işbirliği anlamında son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyerek, bunların yetersiz olduğunu kaydetti. İşbirliklerin daha üst seviyeye taşınması gerektiğini belirten Shehi, yapılan forumun özellikle ikili görüşmeler açısından önemine işaret etti. Shehi, karşılık çıkarlara katkı sunmanın hedeflendiğini anlatarak, Türkler ve Araplar arasında önemli benzerlikler olduğunu ve iki tarafından birbirlerinin ekonomilerini tamamlayabileceklerini ifade etti. BAE'nin ekonomik anlamda bölgede mesafe kat ettiğini bildiren Shehi, 2002-2007 yılları arasında ticari hacmin yüzde 400 arttığını vurguladı. Shehi, Ticaret hacmindeki artışın Türkiye'yle BAE arasındaki yatırım fırsatlarının göstergesi olduğunun altını çizdi.

-"SURİYE'DE DE YATIRIM FIRSATLARI VAR"-

Libya Dışilişkiler Bakanlığı Arap Ülkeleriyle İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Muhammed Siala da hem inşaat, hem de turizm alanında Türkiye ile Libya'nın işbirliğine gidebileceğini söyleyerek, ayrıca enerji alanında da bir işbirliği yapılabileceğini, Libya'nın eski petrol potansiyelini yakalaması için çalışmalar yapıldığını bildirdi. Devletin bu anlamda yatırım için büyük kaynaklar oluşturduğunu anlatan Siala, yatırımların bir kısmının ise Türkiye'de yapılmak istendiğini aktardı. Siala, Türkiye'de tarım alanında da yatırım yapmak istediklerini kaydederek, "Büyük tarım projelerine talibiz" dedi.

Suriye Arap Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mohamed Ould Amajar da Türkiye ile Arap ülkeleri arasında önemli işbirliklerinin gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye ile Suriye'nin "kader, çıkar' ortaklığının bulunduğunu söyledi. Amajar, Türkiye ile Suriye arasında hukuki altyapının hazırlandığını bildirerek, bunun ise, ekonomik ve ticari hacme yansıtılabileceğini dile getirdi. Ekonomik ve siyasi bütünleşmeden yana olduklarını anlatan Amajar, ortak bankaların kurulabileceğini ve mevcut bankaların şubelerinin karşılıklı olarak açılabileceğini kaydetti. Serbest ticaret anlaşmasına işaret eden Amajar, önümüzdeki dönemde bazı malların vergi oranlarını düşüreceklerini aktardı. Amajar, ayrıca, Türkiye'deki gibi Suriye'de de birçok yatırım fırsatı olduğunu vurgulayarak, yatırım fırsatlarının tanıtımında geri kalındığını belirtti.

-"BÖLGEDE YENİ ORTAK MALİ ENSTRÜMANLAR OLUŞTURULMALI"-

Forumun, "Bankacılık ve Sermaye Piyasalarında Gelişen İlişkiler" başlıklı ikinci panelinde konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli gelişmeler elde edildiğini ve Türkiye'de önemli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin, dünyanın beşinci büyük tahvil piyasasına sahip olduğunu anlattı.

Erkan, İMKB'nin, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkeler arasındaki Borsalar Birliğine ve Avrasya Borsalar Federasyonuna (FEAS) üye olduğunu anımsattı. İMKB'nin, 29 ülkeden 32 borsanın üye olduğu FEAS'taki çalışmalarıyla tecrübe edindiğini belirten Erkan, FEAS'ın, bölgenin tahvil ve yatırım fırsatlarının tüm dünyada görünür olmasını sağladığını ve bölgesel piyasalara yatırımı, bölgesel endeksleri desteklediğini bildirdi.

Erkan, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydederek, genellikle bankalar tarafından alınıp satılan sabit gelirlerin Türkiye'de İMKB'ye çekilmesinin başarıldığını anlattı. Bölgede yeni ortak mali enstrümanların oluşturulması, bir bölge endeksinin yaratılması ve borsada alınıp satılan fonların, ETF'lerin birçok borsaya girmesinin gerektiğine işaret eden Erkan, "Bölge ülkelerinin daha çok işbirliği yaparak borsalarının ortak standartlarını geliştirmesi gerekiyor" dedi. Erkan, petrol fiyatlarının yakın gelecekte de yüksek olmasının beklendiğini ifade ederek, "Arap ülkelerinin sermaye piyasaları stabilize olmuştur. Yatırım yapmak istiyorlar ama yeni enstrümanlara ihtiyaçları var. Çapraz kotasyonlar ve yeni uygulamalar bu yeni pazarlarda uygulanırsa bu enstrümanlar çeşitlenecektir ve birbirimizin büyümesine de destek olabiliriz" diye konuştu. Türkiye'nin bu anlamda büyük bir potansiyel içerdiğini vurgulayan Erkan, Türkiye'de en büyük 100 şirketten sadece 15'inin borsada yer aldığını ve bunun da çok büyük bir fırsatı gösterdiğini dile getirdi.

(ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title