Haberler

Turizmcilere "Eylem Planı" Morali

ALİ BALLI - Turizmciler, uzun zamandır beklediği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Turizm Eylem Planı'nı olumlu karşıladı.

DURMUŞ GENÇ - ALİ BALLI - Turizmciler, uzun zamandır beklediği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Turizm Eylem Planı'nı olumlu karşıladı.

Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandan beri teşvik paketini beklediklerini söyledi.

Sektörün, Davutoğlu'nun açıklamasını merakla beklediğini kaydeden Gökbel, "Bütün sektör, hükümetimizin bu açıklamasını bekliyordu. Şu andaki konjektürde sektördeki herkese yetecek tatmin edici diye bir şeyi söyleyemeyiz ve böyle değerlendirmek de yanlış. Hükümetimiz, Kültür ve Turizm Bakanımız bizzat fuarlar, çalıştaylar yaparak, onların dertlerini alarak, dinleyerek bir çalışma yaptı. Bu açıdan çok önemli" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına da değinen Gökbel, şöyle konuştu: "Başbakanımızın ifadelerinde şöyle bir mesaj var 'esnek' diyor. Yani 'her an açığız desteğe, sorunu çözmeye'. Bence bu yeterli bir mesaj. Şu anda 9 ya da 10 maddeden oluşan paket maddelerine odaklanmamamız gerekir. Güzeldir, moral vermiştir, özellikle turizm sektörü moralli mücadelesine devam etmek durumundadır. Zaten onu yapıyoruz. Turizm siyaset üstü bir alan. Hepimiz elimizi taşın altına bilinçlice koymalıyız. Ben bu mesajları aldım."

Paketin uygulama tebliğleri olacağını anlatan Gökbel, sektörde herkesin kendini buna göre düzenleyip talep etmeye ve hükümete sorunları doğru bir şekilde ifade etme çalışması sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Bodrum Ticaret Odası Meclis üyesi Zeki Özkeskin de 2016 Turizm Eylem Planı'yla ilgili yapılan açıklamayı sevindirici bulduklarını söyledi.Pakette küçük esnafa da destek verilmesi gerektiğini anlatan Özkeskin, "Turizm bölgelerinde sadece büyük oteller yok, küçük esnaf da olduğu gibi geçimlerini turizmden sağlıyor. Bu konunun da biraz netleşmesini istiyoruz. Yapılan çalışmalar için çok memnunuz" diye konuştu.

"2016, Türkiye için turizmde bir sıçrama tahtası olabilir"

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala da yapılan desteğin önemli ve değerli olduğunu belirtti.Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının 2016 yılı için bir nefes almayı sağlayacak tedbirler içerdiğini dile getiren Kavala, "Ecrimisillerle ilgili ertelemeler var, kredilerle ilgili ertelemeler var. Bunlar da çok önemli 2016 yılı için gerekli olan şeyler. Özellikle ecrimisille ilgili olayın daha ciddi boyutlarda ele alınması ve Bakanlar Kurulu kararıyla bu rakamların ödenilebilir bir seviyeye çekilmesinde büyük yarar görüyorum" şeklinde konuştu.

Kavala, kredilerin geri dönüşümünün tekrar yapılandırılmasıyla ilgili desteğin de olumlu olacağını belirtti.Ecrimisillerin ertelenmesinin önemine işaret eden Kavala, bakanlıklardan alınan kredilerin veya tahsislerin, 2016 için ertelenmesi, üç eşit taksitle geriye verilmesinin turizmcileri rahatlatacağını söyledi.

Bu konuyla ilgili bölgelere göre de değerlendirme yapılması gerektiğini anlatan Kavala, şöyle devam etti: "Turizm içerisindeki paydaşların hepsinin bunlardan yararlanabilir hale getirilmesinde de büyük yarar var. Çünkü 2016 belki de Türkiye için turizmde bir sıçrama tahtası olabilir. Bodrum'da turizm içerisinde bakanlık belgesi olmayan çok sayıda esnaf bulunmaktadır. Bunların kimisi konaklamalıdır, kimisi turizm esnafıdır, kimisi seyahat acentesi şeklinde küçüktür ama bunlar da bu hizmeti vermektedirler. En azından bunların da bu gibi durumlarda dikkate alınmasında yarar var"

"Reklam çalışması çok önemli"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, turizm eylem planındaki uçak desteği ve reklam çalışmalarının çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Turizm eylem planının büyük seyahat acentalarının yanında küçük acentaları da kapsaması gerektiğini dile getiren Özbozdağ, "Getirilen maddeler 400 bin kişinin üzeri kapasitesi olan acentaları kapsıyor. Kendi bölgemizde 250'den fazla acenta var. Ufak acentalar, bu rüzgara dayanamaz. Getirilecek olan önlemler bütün acentaları da kapsamalı. Onlara da vergi kolaylığı, kredi kolaylığı sağlanması lazım. Servis veren seyahat acentaları da böyle. Küçük turları satan acentaların durumu da böyle" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu Bodrum Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title