Haberler

Turizmcilere 'Ecrimisil' Şoku

Matso Başkanı Dr. Şükrü Vural, Ülkeye Sağladığı Döviz Girdisiyle Türkiye Ekonomisini Ayakta Tutan Turizm Sektörünün Maliye Bakanlığı'nın Açmış Olduğu Ecrimisil Davaları Yüzünden Büyük Bir Şok Yaşadığını Söyledi.

MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, ülkeye sağladığı döviz girdisiyle Türkiye ekonomisini ayakta tutan turizm sektörünün Maliye Bakanlığı'nın açmış olduğu ecrimisil davaları yüzünden büyük bir şok yaşadığını söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, turizm sektörünün Maliye Bakanlığı tarafından açılan ecrimisil davaları nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Vural, "Ülkemizin 'bacasız sanayi' olarak nitelendirilen turizm sektöründe Maliye Bakanlığı'nın açmış olduğu ecrimisil davaları yüzünden 400 turistik tesis, müşterilerine kullandırdıkları sahillerden yararlanamaz hale gelmiştir" dedi.

TURİZMCİLER 2 YILA KADAR TECİLSİZ HAPİS CEZASI ALMAYA BAŞLADI- Bu davalar yüzenden 2008 yılı turizm sezonuna büyük umutlarla giren turizmcilerin sahillerde müşterilerine şezlong, gölgelik, kafeterya hizmeti veremez hale geleceğini savunun Vural, şunları söyledi: "Turizmci, bu durumun yurt dışı pazarlarına yansıması halinde satışların doğrudan etkileneceği endişesine kapılmıştır. Sadece Manavgat sahil şeridinde tahsil edilen toplam ecrimisil miktarının Kahramanmaraş ve aynı ölçekteki illerden toplanan vergi gelirlerinden daha fazla olduğunun bilincinde olan Maliye Bakanlığı'nın bu uygulaması turizmcilerimizi karamsarlığa itmiştir. Uygulamanın bu şekilde sürmesi halinde hem turizmci, hem Ülkemiz turizmi hem müşteri ekonomik kayıp yaşayacak, ayrıca da Maliye Bakanlığı ecrimisil adı altında elde ettiği gelirden mali kayba uğrayacaktır. Antalya, İstanbul'dan sonra Maliye Bakanlığı'nın en çok ecrimisil topladığı ildir. 2007 yılında tahakkuk eden ecrimisil bedeli Antalya'da 17 milyon 623 bin 335 YTL'dir. Türkiye'yi tercih eden turistlerin tercih nedeninin güneş, deniz ve kumsal olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Bu uygulamanın devam ettirilmesi halinde Maliye Bakanlığı ecrimisil gelir kaybının yanında turizm gelirinde de hem ülke hem de yatırımcı ciddi ölçüde gelir kaybına uğrayacaktır. Turizmciye mahkemelerce verilen ciddi mahiyetteki hapis cezaları ile hapishane yolu görünmüştür. Maliye Bakanlığının açmış olduğu bu davalar ülke ekonomisine katkıda bulunmak, istihdam yaratmak için yatırım yapan turizmcileri hapis cezası ile karşı karşıya getirmektedir. Bu durumda kazanan taraf yok, kaybeden taraflar var. Devlet sadece gelir kaybına uğrayacak. Turizmci de hem gelir kaybı yaşayacak hem de hapis yatmak zorunda kalacaktır. Turizmci bu şoktan kurtulmak ve sezon öncesi motivasyonunun bozulmaması için yetkililerden çok acil çözüm beklemektedir." (AK-ŞT-SÇ-Y) 17.04.2008 18:12 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title