Haberler

Turhan'dan, Bist ve Viop'ta İşlem Saatleri Açıklaması: "Gündemimizde..."

Borsa İstanbul Genel Müdürü Turhan: "Dünyada piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlıdır. İstanbul Finans merkezi bağlamında Türkiye'de finans sektörünün mesai düzenini değer...

MUSAB TURAN/SÜMEYYE DALKILINÇ - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, dünyadaki gelişmiş piyasaların en fazla 1 ya da 2 gün kapalı olduğunu belirterek, "Dünyada piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlıdır. İstanbul Finans merkezi bağlamında Türkiye'de finans sektörünün mesai düzenini değerlendirmek gerekiyor" dedi.

AA muhabirinin piyasalarda işlem saatleri ve tatil takvimine ilişkin sorularını yanıtlayan Turhan, Vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun süre yapılabilmesi konusunda çeşitli çalışmalarının bulunduğunu açıkladı.

Turhan, " Vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun sürelerle yapılması konusunda biz de düşünüyoruz. Doğrudur, burada birkaç hassas dengeyi birden değerlendirmemiz lazım. Yatırımcı daha uzun süreli işlem yapmak talebinde bulunuyor. Biz bunları değerlendiriyoruz" dedi.

İşlem saatlerinin konusundaki tartışmaların tatil sürelerine de dikkati çektiğini bildiren Turhan, "Şimdi Kurban Bayramı olunca neredeyse bir hafta piyasa tamamen kapalı. Tabii bu arada birtakım gelişmeler olabiliyor. Yatırımcılar pozisyonlarını buna göre düzenleyemiyor" diye konuştu.

"Kurban Bayramı'nda sektörün 4 gün tatil yapması doğru mu?"

Finans piyasaları genelinde tatil süreleriyle ilgili bir değerlendirme sürecine girilmesi gerektiğini aktaran Turhan, "İşte burada İstanbul Finans Merkezi Projesi bağlamında Türkiye'de finans sektörünün mesai çalışma düzenini bir değerlendirmek gerekiyor. Acaba Kurban Bayramı'nda bütün finans sektörünün 4 gün tatil yapması doğru mu? veya kanunen resmi tatil olmayan ama piyasaları kapattığımız çeşitli günler var. Dünyada genel olarak baktığınız zaman piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlı. Onlar da 1 gün, bilemediniz 2 gün oluyor en fazla. Yani genellikle arka arkaya 2 günden fazla piyasaların kapalı olduğu bir uygulama yok" ifadelerini kullandı.

İşlem saatleri ve piyasaların tatil olacağı günlere ilgili paydaşların katılımıyla karar verilebileceğini dile getiren Turhan, "Buna biz Borsa olarak tek başımıza çözüm getiremeyiz. Konunun çalışma ve iş hukukyla ilgili yönü de var. Ama şu kadarını söyleyebilirim, biz bu durumun farkındayız ve bunu da piyasaların gelişimine katkı sağlayacak şekilde işlem saatlerini nasıl yeniden düzenleyebiliriz konusunda sürekli çalışıyoruz. Bakın son 2 senede seans saatlerinde birçok değişiklik oldu" değerlendirmesini yaptı.

İşlem saatleri konusunu bütüncül bir yaklaşımla ele almanın gerekliliğine vurgu yapan Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sadece piyasanın, bir elektronik platformun açık olmasından ibaret değil. Gerçekleşen işlemlerin takas süreçleri var, risk yönetimi boyutu var. Yani bunu bütüncül bir yaklaşımla ele almak lazım ki sağlıklı bir sonuç ortaya çıksın. Şunu da göz ardı etmemek gerekli biz şu anda aynı zamanda büyük bir teknoloji platformu değişikliğini de eş anlı olarak yürütüyoruz. Aynı anda birden fazla işi yapmaya kalktığınız zaman bazen karışıklık doğabilir. Ona da mahal vermemek lazım." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Kurban Bayramı İbrahim Turhan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title