Haberler

Turgutlu'nun Dumanlı Papaz Eriğine Sahip Çıkılması İstendi

Turgutlu'ya has dumanlı papaz eriği bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek gibi görünüyor.

Turgutlu'ya has dumanlı papaz eriği bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek gibi görünüyor. Turgutlu Ovası Bostanlık, Davutluk ve Kısmalı gibi bölgelerde ürünün geçen yıla oranla daha fazla olduğu gözlenirken, bu durum üreticiyi sevindiriyor. Tüccarla da şimdiden alımları için kolları sıvadı, çiftçinin kapısını çalmaya başladı.

Toprak yapısı ve iklimsel özelliklere bağlı olarak üzerinde dumanı andıran kurşuni bir tabaka olan Dumanlı Papaz Eriği, ayrıca ince kabuklu, sulu ve yumuşak olması nedeni ile tüketicinin beklediği ürünler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu meyvenin ağaçlarının oldukça nazik olması, iklimsel değişikliklerden çabuk etkilenmesi papaz eriğini zor elde edilen bir ürün haline getiriyor. Yaz mevsiminin ilk meyvelerinden olan bu erik üretici ve tüccarlar tarafından oldukça değerli bulunuyor.

"ERİĞİMİZİN ADINI KULLANIYORLAR"

Turgutlu'da yaklaşık 20 yıldan buyana dumanlı papaz eriği üretimi yapan çiftçi Fazıl Hız, "Öncellikle bu eşsiz lezzetteki eriğe ilçemizin ileri gelenlerinin sahip çıkmasını istiyoruz. Gerekirse bu ürünün tescil edilmesi için biz çiftçiler olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Türkiye ve Avrupa ülkelerinin bir çoğunda nam salmış eriğimiz, adı kullanılarak farklı erik türleri bizim ürünümüzmüş gibi satılıyor. Biz bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz. Bakımı ve yetiştirilmesi çok zor olan bu ürüne sahip çıkmak tüm Turgutlu'nun görevi. Bu yıl geçen sezona oranlara eriğimiz daha fazla gibi görünüyor. Bu da Türkiye'nin bu yaz doya doya Dumanlı Papaz Eriği yiyeceği ve çiftçinin yüzünün güleceği anlamına geliyor. Eriklerin tam olgunlaşması için 20-30 günlük bir süreye ihtiyacı var ve henüz fiyat olarak kesinleşmiş bir şey yok" şeklinde konuştu.

(İU-ERG-

18.04.2012 18: 35: 14

TSI

NNNN - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Turgutlu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title