Haberler

'Tüpraş Davası'nın Görülmesine Başlandı

Özelleştirme İdaresi Kurulu (Öik) Başkanı Mustafa Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Dönemin Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın, Tüpraş'ın Yüzde 14.76'lık Hisselerinin Özelleştirilmesinde 'Keyfi Muamelede' Bulundukları Gerekçesiyle Yargılanmalarına Başlandı.

Özelleştirme İdaresi Kurulu (ÖİK) Başkanı Mustafa Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve dönemin Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın, Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hisselerinin özelleştirilmesinde 'keyfi muamelede' bulundukları gerekçesiyle yargılanmalarına başlandı.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanıklar Kilci, Demirci, Doğan, sanık avukatı Selçuk Ahçı ile müşteki Petrol-İş Sendikası avukatı Gökhan Candoğan katıldı. Duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalarına geçildi. Sanık Kilci, 28 Şubat-8 Mart 2005 tarihleri arasında Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hisselerinin özelleştirilmesinin yapıldığı süreçte iddianamede yer aldığı şekilde herhangi bir hatanın olmadığını savundu. Savunmasını yazılı olarak mahkemeye

sunan Kilci, suçlamaları kabul etmeyerek yapılan özelleştirmede herhangi bir usulsüzlüğün olmadığını söyledi.

Sanık Doğan savunmasında, o dönemde Özelleştirme İdaresi'ne bağlı Sermaye Piyasaları Daire Başkanlığı görevinde olduğunu belirterek, yapılan özelleştirmede herhangi bir usulsüzlük olmadığını savundu. İddianamede yer alan görevi kötüye kullanma suçunu kabul etmeyen Doğan, kendilerine 1 milyar YTL'ye kadar yapılacak olan işlemlerde özelleştirme yetkisinin verildiğini söyledi. Doğan, yazılı olarak hazırladığı savunmasını mahkemeye sundu.

Sanık Demirci ise savunmasında, yapılan usulsüz hiçbir işlemin olmadığını söyleyerek, "Görevimle bağdaşmayan hiçbir tutum ve davranışım olmamıştır" dedi. Demirci, ayrıca yazılı olarak savunmasını mahkemeye sundu. Duruşmada söz alan Kilci ve Demirci'nin avukatı Selçuk Ahçı ise davanın usulü hakkında itirazlarının bulunduğunu belirterek, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 49/b. maddesine göre dava şartlarının oluşmadığını, bu nedenle davanın düşmesini talep etti.

Duruşmada söz alan Petrol-İş Sendikası'nın avukatı Gökhan Candoğan ise sendikanın suçtan zarar gördüğünü ifade ederek, davaya katılma talebinde bulundu. Cumhuriyet Savcısı ise sendikanın suçtan zarar görmediğini belirterek, bu talebin reddi yönünde görüş bildirdi. Hakim Avni Mis, sendikanın katılma talebinin gelecek celse karara bağlanacağını açıklayarak duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası sanıklar hiçbir açıklama yapmazken, Petrol-İş Sendikası avukatı Candoğan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 2 yıllık bir sürecin sonucunda açılan kamu davasının ilk duruşmasının bugün yapıldığını hatırlatan Candoğan, "Sürecin bu noktaya gelmesi tamamen Petrol-İş Sendikası'nın hukuki girişimleriyle olmuştur" şeklinde açıklama yaptı. Kendilerinin davaya katılma taleplerinin gelecek celse karara bağlanacağını söyleyen Candoğan, "Özellikle idari yargıda süren ve kesinleşmek üzere olan

dava dosyasının bu dava dosyasına girmesini talep edeceğiz" diye konuştu.

İhalenin aleniyet ve rekabet koşullarına uyulmadan yapıldığını savunan Candoğan, davayla ilgili tanık da göstereceklerini söyledi. Sendikanın duruşmaya katılma talebinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Candoğan, çalışanların sendika üyesi olduğunu söyledi. Candoğan, "Tüpraş'ın etkileneceği her noktada sendika üyelerinin de mağdur olması söz konusu. Bu satışta Tüpraş'ın durumunu oldukça etkileyen ve usulsüzlük olduğu şüphesi olan bir satıştır. Dolayısıyla Tüpraş'ın özelleştirilmesinde sendika

üyelerinin zarar gördüğünü düşünüyoruz" dedi.

İddianamede, Tüpraş' yüzde 14.76'lık hissesinin özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci, dönemin Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan hakkında lehe olan 765 sayılı TCK'nın 228/1. maddesinde yer alan 'keyfi muamelede bulunmak' hükmü uyarınca 4.5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

(EDA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title