Haberler

Tunuslu Mühendis Zevvari Suikastının Birinci Yılı

Tunuslu uçak mühendisi Muhammed Zevvari'nin hayatını kaybettiği suikastın birinci yılı münasebetiyle meclis önünde gösteri düzenleyen Tunuslular, "İsrail ile ilişkilerde normalleşmeyi suç sayan yasa teklifinin onaylanmasını" istedi.

Tunuslu uçak mühendisi Muhammed Zevvari'nin hayatını kaybettiği suikastın birinci yılı münasebetiyle meclis önünde gösteri düzenleyen Tunuslular, "İsrail ile ilişkilerde normalleşmeyi suç sayan yasa teklifinin onaylanmasını" istedi.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından başkent Tunus'taki meclis binası önünde düzenlenen gösteriye onlarca kişi katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak kabul etmesini protesto eden göstericiler, "Halk, normalleşmeyi suç sayıyor", "Trump, ey korkak, Araplara ihanet edilmez" şeklinde sloganlar attı. Gösteride Tunus Meclisi'ne de "Zevvari suikastı davasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma" çağrısında bulundu.

AA muhabirine konuşan Kemal el-Gurabi isimli gösterici, Zevvari'nin Filistin davası üzerine mücadele veren ve bu uğurda hayatını kaybeden biri olduğunu söyledi.

Tunus Meclisi'ne "İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç kapsamına alan yasa tasarısını bir an önce onaylaması" çağrısında bulunan Gurabi, söz konusu adımın "Trump'ın Arap ülkeleri ve siyonist İsrail devleti ile ilişkileri normalleştirme çabalarına verilecek en güzel karşılık olacağını" ifade etti.

Mecliste 15 vekille temsil edilen sol partilerin bir araya geldiği Halkçı Cephe, 2015'te İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç kapsamına alan 6 maddelik bir yasa teklifinde bulunmuş ancak söz konusu yasa teklifi mecliste oylamaya sunulmamıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından insansız hava araçları programının başında olduğu belirtilen Zevvari, 15 Aralık 2016'da Tunus'un güneyindeki Safaks kentinde evinin önünde otomobilinin içerisinde silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü.

Hamas, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları araştırma neticesinde Zevari suikastının arkasında MOSSAD olduğunu kesin delillerle tespit ettiklerini açıklamıştı. Suikasta Tunus içinde yardım eden başka gruplar olduğuna da işaret eden Hamas, bu gruplar hakkında ise bilgi vermemişti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsrail Hamas Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title