Haberler

    Tunus'ta devlet başkanlığı seçiminin ilk turu yapılıyor

    Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerden Tunus'ta halk devlet başkanlığı seçimlerinin öne alınan birinci turu için sandık başında.

    Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerden Tunus'ta halk devlet başkanlığı seçimlerinin öne alınan birinci turu için sandık başında. Seçim, ekonomik ve sosyal sorunların gölgesinde yapılıyor.Tunus'ta 92 yaşındaki Devlet Başkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin temmuz sonunda yaşamını yitirmesinin ardından yeni Devlet Başkanı'nın belirleneceği seçimin ilk turunda oy kullanma işlemi başladı. Yedi milyona yakın seçmenin bulunduğu ülkede 26 aday yarışıyor. Bunlardan ikisi son anda adaylıktan çekilerek Savunma Bakanı Abdülkerim Zubeydi'ye destek verme kararı aldı.

    Tunus Parlamentosu'ndaki en güçlü parti olan Nahda il kez kendi adayını çıkararak Parlamento Başkan Yardımcısı Abdülfettah Moro'yu aday gösterdi. Moro'nun yanı sıra seçimlerin diğer favori isimleri Başbakan Yusuf Şahid, Savunma Bakanı Abdülkerim Zubeydi ve medya patronu Nebil El Karvi. El Karvi orduya yardımlarıyla da tanınan bir isim. Son yıllarda kendisine ait Nesma televizyon kanalında El Karvi'nin orduya gıda yardımı yaptığı ve televizyon armağan ettiği görüntüler sık sık yer aldı. El Karvi seçim kampanyalarının başlamasından kısa bir süre önce kara para akladığı ve vergi kaçırdığı suçlamasıyla tutuklandı. El Karvi cezaevinde olmasına rağmen seçimlerde yarışıyor. Rakipleri El Karvi'yi İtalya'daki medya patronu eski Başbakan Silvio Berlusconi'ye benzetiyor.

    On binlerce güvenlik görevlisi görevlendirildi

    Seçimlerde güvenlik önlemleri had safhada. Yaklaşık 70 bin güvenlik görevlisi çalışıyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bnlardan 50 bini ülke genelindeki oy kullanma merkezlerinde adaylar, seçmenler, seçim gözlemcileri ve gazetecilerin güvenliğini sağlamada görev yapıyor. Bunun yanı sıra 150 terörle mücadele birliği personeli de güvenliğin sağlanması için görevlendirildi. Tunus'ta 2015 ve 2016 yıllarında radikal İslamcılar tarafından çok sayıda saldırı düzenlenmişti. Durum son dönemlerde iyileşmesine rağmen ülkede ilan edilen olağanüstü hal devam ediyor.

    Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde hali hazırda demokrasisi işleyen tek ülke olarak görülen Tunus'ta seçim, ekonomik ve sosyal sorunların gölgesinde yapılıyor. Ülkede işsizlik oranı yüzde 15. Geçim masrafları 2016 yılından bu yana yüzde 30 artış kaydetti.

    Tunus'ta devlet başkanlığı seçimlerinin kasım ayında yapılması planlanıyordu. Ancak 92 yaşındaki Devlet Başkanı Baci Kaid es-Sibsi'nun temmuz sonunda yaşamını yitirmesi üzerine 15 Eylül'e alındı. Seçim Komisyonu ilk tur seçimlerin sonuçlarını 17 Eylül'de açıklayacak. Ancak resmi olmayan sonuçların bu gece yarısından itibaren belli olması bekleniyor. İkinci tur seçimlerin ne zaman yapılacağı ise henüz belirsiz. 6 Ekim'de halk parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun parlamento seçimleriyle aynı tarihte yapılabileceği belirtiliyor.

    dpa, AFP / HT, EC

    (c)

    Kaynak: Deutsche Welle / Dünya

    Arap Baharı Tunus Haberler

    Bakmadan Geçme

    Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title