Haberler

Tunceli'deki Tek Fabrikanın İşçileri 19 Gündür Grevde

Tunceli'nin tek sanayi kuruluşu olan Munzur Su Fabrikası'nda çalışan 45 işçi, yeni yıl ve 1 Mayıs işçi bayramında 250'şer lira ikramiye konusunda anlaşamayınca, 19 gün önce başlattıkları grev devam ediyor. Ovacık İlçesi'ndeki Gözeler Köyü yakınlarında bulunan Munzur Su Fabrikası'nda çalışan 45 işçinin başlattıkları grev 19'uncu gününe girdi. Fabrika yönetimi ile işçiler birçok konuda anlaşırken, sadece 250 liralık yeni yıl ikramiyesi ile 1 Mayıs işçi bayramında 250 lira bayram ikramiyesi konusunda anlaşamayınca işçiler 28 Ekim tarihinde grev başlattı. Türkiye'nin şişelenebilen en kaliteli su özelliğini taşıyan Munzur Suyu fabrikasında 19 günlük grev nedeniyle, fabrika şu an çalışmıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Kuzey Irak ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç edilen Munzur Su Fabrikası'nda grev başlatan işçiler, grevi sona erdirmek için işverenle masaya oturarak aradaki pürüzlerin giderilmesi çağrısında bulundu.

Su üretiminin durduğu fabrikada 24 saat nöbet tutan işçiler adına konuşan, DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası işyeri temsilcisi Deniz Erdoğan, grev nedeniyle işten çıkarılan 7 arkadaşlarının işe alınmasını ve işverenle iki konudaki pürüzlerin giderilmesi için görüşme masasının tekrar kurulmasını talep etti. Görüşmelere yeniden başlanması halinde sorunun çözülebileceğini ifade eden Erdoğan, "10 yıldır bu fabrikada çalışıyorum, yani kuruluşundan beri fabrikanın işçisiyim. 31 Temmuz tarihinde ilk toplu sözleşme görüşmeleri için şirket yönetimi ile birlikte masaya oturduk ve taleplerimizi işverene ilettik. Birçok konuda anlaşmaya vardık ancak, sadece iki maddede anlaşamadık. İşveren ile aramızda aslında ciddi bir sorun yok. Yeni yılda ve 1 Mayıs'ta 250'şer lira ikramiye taleplerimiz var. Onları da konuşarak bir anlaşmaya varacağımızı düşünüyoruz. Yeter ki işveren tekrar masaya gelsin. Ayrıca grevden dolayı 7 arkadaşımızı işten çıkarttılar. İşten çıkarılan 7 arkadaşımız da tekrar işe alındıktan sonra biz de fabrikada tekrar üretimi başlatalım" dedi.

Fabrika çalışanları, Taner Kameroğlu, Murat Kıl da yaptıkları konuşmada, sorunun biran önce çözülmesi talebinde bulunarak, işten çıkarılan 7 arkadaşlarının tekrar işe alınmasını istedi.

Munzur Su Fabrikası yönetim kurulu üyesi Orhan Odak da, fabrika işçilerinin etik bir davranış sergilemediğini, sendika ve işçilerle anlaşamadıkları asıl konunun para olmadığını belirterek "Biz Temmuz ayından beri 6 defa görüşme masasına oturduk. Birçok defa işçiler ile bizzat görüştük. Aramızdaki anlaşmazlığın temel nedeni para değil, keyfi davranışlar ve hukuksuzca alınan grev kararıdır. Maddi konularda aramızda ciddi bir problem kalmamıştı zaten. En son 26 Ekim tarihinde Gıda İş Sendikası ile yaptığımız görüşmede, sendika genel sekreteri de bulunuyordu. Aldığımız ortak kararı tutanağa geçirerek, ikinci bir görüşme kararı almış ve tutanak imzalanarak taraflara verilmişti. Ancak işçiler ikinci bir görüşmeyi beklemeden hukuksuz bir kararla 28 Ekim 2015 günü keyfi bir kararla fabrikadaki üretimi durdurarak greve gitti. Grev kararının alınması için hukuki bir süreç olması gerekiyor, oysa bunlar hukuki hiçbir dayanağı olmadan ve taraflar arasında bir uyuşmazlık protokolü olmadığı halde grev kararı aldılar. Biz fabrika yönetimi ve ortaklar olarak bu kararı asla kabul edemeyiz" diye konuştu.

Grev nedeniyle büyük bir pazar kaybı yaşadıklarını kaydeden Odak, belirterek "19 gündür fabrika üretim yapamıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde büyük bir pazar payına sahiptik. Şimdi o pazarı kaybetmeyle karşı karşıyayız. Fabrikamızın 242 ortağı var. Şimdiye kadar kuruş kar payı alamadılar. Çünkü biz bütün kazancımızı fabrikanın yenilenmesi ve makine parkının genişletilerek üretim kapasitesinin arttırılmasına yatırıyoruz ve kazandığımız kay payı ile fabrika çalışanlarımızın maaşlarını ödüyoruz. yani biz büyük bir fedakarlık yaparken, onlar keyfi ve hukuksuz grev kararı alıyor. Fabrikamızın 2014 karı toplam 160 bin liradır. Toplu sözleşmede işçilerimize taahhüt ettiğimiz maliyetlerin toplamı ise 144 bin liradır. Yani fabrikanın karının neredeyse tamamına yakını işçilere ödeniyor. Bu kadar iyi niyet ile hareket ettiğimiz halde, hukuksuzca davranılması kabul edilemez. İyi niyet göstergesi olarak grev sonlandırılıp, üretim başlarsa bizler de iyi niyet göstergesine karşılık vererek, anlaşma masasına oturup görüşmeleri başlatarak ortak bir anlaşma kararı alabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

1 Mayıs Tunceli Ovacık Munzur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title