Haberler

Tunceli'de Kerbela Şehitleri Anıldı

Tunceli'de, Kerbela şehitleri düzenlenen cemle anıldı.

Tunceli'de, Kerbela şehitleri düzenlenen cemle anıldı.

Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği tarafından Tunceli Cemevi'nde anma programı düzenlendi.

Tunceli Cemevi Dedesi Mehmet Halis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muharrem ayının Allah, son Peygamber Hz. Muhammed ve onun ehlibeytinin yolunda gidenler için yas ayı olduğunu söyledi.

Muharrem ayında Alevilerin matem oruçları tuturak Kerbela şehitlerinin yasını yaşadığını ifade eden Halis, "Muharrem ayı hak, Muhammed, Ali yolunda ikrar verenler için matemin olduğu, lokmaların dağıtıldığı, insanların kardeş olduğu, barışın olduğu, imam Hüseyin'in aşkıyla, onun acısıyla, gözyaşlarıyla, oruçlarla, nefislerin terbiyesiyle birbirine karıştığı, insanlığın hamdan hasa doğru yani insanın kendi özündeki haklarda Hüseyin'i bir duruş için nefsi ameli terbiyesiyle yası matem çektiği aydır." dedi.

Halis, alevilerin Muharrem ayında Kerbela şehitlerini anarken acıyı ilk günkü gibi yaşadıklarını aktararak, Alevilerin bu ayda Allah'ın yaşam verdiği hiçbir şeyin kesilmediğini, suyu, toprağı kirletmediklerini ve tutulan oruçlarda az su içilerek Kerbelada şehit edilenlerin yasını tuttuklarını kaydetti.

Muharrem ayında tutulan matem orucunun ardından Cemevi'nde hergün iftar verildiğini ve dualar edildiğini anlatan Halis, şunları söyledi:

"İnsanları ve insanlığa sevgiyi, barışı, kerdeşliğin ve huzurun mesajını vererek dostluk ve birlik için birilik ve beraberliğe çağırıyoruz. İnsanlığa mesajımız budur. Bütün dünya insanlarına barış, kardeşlik ve huzur içinde olmalarını diliyoruz. Dualarımız, dileklerimiz, niyazlarımız, lokmalarımız bütün insanlığı ve ülkemizin barışı için vesile kılıyoruz. Dualarımızla inanıyoruz ki Kerbelada ki Hz. Hüseyin'in insanlığa olan, mazlumiyete olan haykırışı, ülkemizin ve insanlığın barışı için vesile olur ve bizde bu temelde dua ediyoruz, duacıyız. Hak cümlemizin yar ve yoldaşı olsun."

Oruç açmak ve tutulacak ceme katılmak için Cemevine gelen Nihal Yıldırım da, Muharrem ayında Tunceli'de vatandaşların 12 matem orucu tuttuğunu söyledi.

Oruçla birlikte mateminde kalben yaşandığını bildiren Yıldırım, "Dillerim Allah'tan barış olsun, kardeşlik olsun, kan asla dökülmesin" dedi.

Sekizinci gününde tutulan oruç, Alevi dedesi Halis'in verdiği lokma ve birlik duası ile açıldı.

İftarın ardından tutulan cemle Kerbelada şehitleri anıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Muhammed Ali Tunceli Kültür Sanat Haberler

title