Haberler

Tunceli'de Baraj Protestosuna 7 Bin Kişi Katıldı

Tunceli'deki Munzur ile Pülümür Vadisi'nde yapılmak istenen barajların durdurulması amacıyla yapılan 5 kilometrelik protesto yürüyüşüne yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

Tunceli'deki Munzur ile Pülümür Vadisi'nde yapılmak istenen barajların durdurulması amacıyla yapılan 5 kilometrelik protesto yürüyüşüne yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

Kent merkezindeki Seyit Rıza Parkı'nda saat 12.30'da toplanan, aralarında CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin ile belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 7 bin kişi, slogan atarak, 5 kilometre uzaklıktaki Pülümür Vadisi'ne yürüdü. Yürüyüş sırasında 'Dersimde Baraj istemiyoruz' pankartı ile Munzur Çayı'nı sembolize eden 200 metrelik mavi branda taşındı, baraj karşıtı sloganlar atıldı.

Yapılacak barajın planlandığı Munzur Vadisi girişine gelen grup burada 10 dakikalık oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminden sonra grup içinde bulunan bir Alevi Dedesi, grubun en önüne çıkarak ellerini göğe açıp Zazaca, kısa bir konuşma yaptıktan sonra, baraj yapılmaması için dua etti. Daha sonra çevre aktivisti Haydar Çetinkaya yaptığı kısa konuşmada, "Dersim halkı, gerek Munzur ve gerekse Pülümür Vadisi'nde baraj yapılmasına izin vermeyecektir" dedi.

BAŞKAN ŞAHİN: DERSİMLİLER KENETLENDİ

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise baraj karşıtı eylemlerin Türkiye'ye model ve örnek olduğunu belirterek, "Bugün burada bir gerçek ortaya çıkmıştır, topraklarında baraj istemeyen bütün Dersimliler, hep birlikte ve omuz omuza alanlardadır, kenetlenmiş durumdalar. Şu unutulmasın ki Dersim'deki çevre mücadelesi bütün Türkiye'de örnek olacak, model olacak bir çevre mücadelesidir" dedi.

1938 yılından bugüne kadar Dersim'de barajların ne anlama geleceğini iyi bildiklerini kaydeden Başkan Şahin, "Çünkü yapılacak barajlar ile birlikte bu toprak parçası da elimizden alınmak isteniyor. Şunu unutmayalım ki, biz Kızılbaşlar olarak şunu biliyoruz ki, bizim inançlarımızı temsil eden inanç merkezlerimiz ve kutsal yerlerimiz Munzur ve Pülümür Vadisi içinde yer alıyor. Tarihi mirasları öyle yada böyle bir şekilde yerine koyabiliriz anıtları camileri ve benzer birçok şeyi yeniden inşa edebiliriz. Ama doğal varlıkları hiçbir şey geri getiremez. Bugün buradaki binlerce insanın gözlerine bakan herkes anlar ki Dersimliler, kendi topraklarında barajlara izin vermeyecektir" diye konuştu.

KAMER GENÇ'İ PROTESTO İÇİN ALANI TERKETTİLER

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç kürsüye çıkıp konuşmasına başlayınca bazı kişiler tarafından yuhalandı. Buna rağmen konuşmasını sürdüren Kamer Genç, Tunceli Milletvekili olarak Munzur Vadisi'nin SİT alanı ilan edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdiğini ve yoğun çaba harcadığını söyledi.

Hükümeti ve Başbakan Tayip Erdoğan'ı 'hukuku ortadan kaldırmakla' suçlayan Kamer Genç, "Artık Türkiye'de hukuktan bahsetmek mümkün değil. Herkes iyi bilmelidir ki burası Dersim'dir, Tunceli'dir. Hiçbir güç burayı işgal edememiştir, bundan sonra da kimse bunu başarmayacaktır. Dersim'de barajların yapılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kamer Genç, konuşmaya başladığında kalabalığın bir bölümünün kendisini protesto için alanı terk etmesine değinirken, "Ya arkadaşlar TBMM'de ben kürsüye çıktığım zaman AKP'liler kaçıyor, siz Dersimlisiniz, Tuncelilisiniz. Bir durun dinleyin kardeşim. Dinleyin ne söyleyeceğimi duyun önce. Bakın ben her kürsüye çıkıp konuştuğum zaman AKP'liler çıldırıyor. Neden çıldırıyor? Sizin milletvekiliniz, temsilciniz olduğum için çıldırıyorlar. Değerli canlar, değerli arkadaşlar, ben yuh çeken arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Ben 30 yıldır TBMM'de sizleri temsil ediyorum, her defasında sizler beni seçiyorsunuz" diye konuştu.

Kamer Genç, protesto gösterisinden sonra gazetecilerle yaptığı açıklamada, siyaseti bırakmayı düşündüğünü, ama bu tepkiden sonra bu kararından vazgeçtiğini, siyasete devam edeceğini söyledi. Kendisine tezgah kurulduğunu savunan Genç, "Burada bana tezgah kuruldu, bu buradaki belediye başkanlarının tezgahıdır, bana tezgah kurdular. Bu halk beni 30 senedir milletvekili seçiyor. Beni engellemeye güçleri yetmiyor. Ben kendimce karar vermiştim artık siyaseti bırakacaktım ama bu durumu görünce siyaseti bırakmayacağım ve yola devam edeceğim" dedi. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pülümür Tunceli Türkiye Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title