Haberler

Tüketiciler Birliği'nden Bankalara Çağrı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, bankacılık sektörünün tüketicide büyük tepki oluşturan uygulamalarının yasal düzenlemelerle çözümlenmesi gerektiğini belirterek, "Bu konularda yüzlerce yargı kararına uymamakta direnen sektör disiplin altına alınmalıdır" dedi.

Tüketiciler Birliği'nin 23 şube başkanının katıldığı Başkanlar Kurulu Toplantısı, Eskişehir'de başladı. Toplantıda konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, yeni iktidardan beklentilerini açıkladı. Deniz, hükümet programına katkı ve yeni iktidardan tüketiciler adına beklentilerini kamuoyuna açıklamayı, sivil toplumun katılımcı demokrasiye sorumluluğu anlamında zorunlu gördüklerini ifade ederek, "Öncelikle sivil anayasa istiyoruz. Yurttaş iradesini ve katılımcı demokrasiyi önceleyen, hiçbir

ideolojiyi içinde barındırmayan, yurttaş özgürlüğüne öncelik veren sivil bir anayasa hazırlanmalı. Yamalı bohça haline gelmiş 1982 Anayasası'ndan kurtulmalıyız. Katılımcı demokrasi içinde sivil toplum şarttır. Katılımcı demokraside, belirli sürelerle sandık başına giderek iradesini ortaya koyan yurttaşın, sandık başında olmadığı dönemde de iradesine başvurulmalıdır. Cari işlemler açığı, yüksek faiz uygulaması, üretim ve istihdam gibi temel meselelerin kırılganlık oluşturduğu Türkiye ekonomisi için özellikle

sosyal tabanlı ekonomi yönetimi anlayışı hayata geçirilmeli. Acil olarak ülkemizin kamu ve özel sektör stoku şeffaf olarak kamuya açıklanmalı, izlenebilir ve denetlenebilir kamu bütçesinin önü açılmalıdır" diye konuştu.

Üst kurullarda tüketicinin temsil edilmesini, Tüketici ve Gıda Bakanlığı kurulmasını, yeni bir Tüketici Yasası'nın hazırlanmasını da talep eden Bülent Deniz, bankalara 'dur' denilmesi gerektiğini savunarak, şunları söyledi:

"Kredi kartı aidatı, yüksek faiz, hesap işletim ücreti, aşırı hizmet bedelleri gibi bankacılık sektörünün tüketici de büyük tepki oluşturan uygulamaları yasal düzenlemelerle çözümlenmeli. Bu konularda yüzlerce yargı kararına uymamakta direnen sektör disiplin altına alınmalıdır. Acil olarak mevcut yargı kararlarının tüm banka hizmeti satın alan tüketicilere uygulanmasının önü açılmalıdır. Gıda terörüne de son verilmeli. Mevzuatın tüm olumlu düzenlemelerine rağmen denetim ve kontrol mekanizmalarının

yetersizliği sebebiyle baş edilemeyen gıda terörü konusunda Tarım Bakanlığı'nın gerekli teknolojik ve personel alt yapısı ülke gerçeklerine uygun hale getirilmelidir."

Deniz, AK Parti'nin seçim beyannamesi ve hükümet programında açıkladığı hususları yerine getirip getirmediğinin takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Tüketiciler Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı, yarın sona erecek.

(OÖ-İHS-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title