Haberler

Tüik: Köylerde Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı

Tüik, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Çalışması Kapsamında Ülke Genelindeki Tüm Köylerde Kayıt İşleminin Tamamlandığını Açıkladı. Yerleşim Yeri Adreslerini Mernis Kayıtları ile Eşleştiren Tüik'in, 12 Milyon Kişi İçin Bu İşlemi Tamamladığı Bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışması kapsamında ülke genelindeki tüm köylerde kayıt işleminin tamamlandığını açıkladı. Yerleşim yeri adreslerini MERNİS kayıtları ile eşleştiren TÜİK'in, 12 milyon kişi için bu işlemi tamamladığı bildirildi.

TÜİK'in açıklamasında, Türkiye'deki bütün adresler standartlaştırılarak, adres karmaşasına son verildiği ifade edildi. Belediye ve il özel idarelerinin sorumluluk alanlarındaki tüm adreslerin, Adres ve Numaralama Yönetmeliği uyarınca numaralandırıldığı ve bu adreslerin TÜİK tarafından geliştirilmiş olan Ulusal Adres Veritabanı'na aktarılmaya devam edildiği anlatılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

12 MİLYON KİŞİ SİSTEME KAYDEDİLDİ

"Adres bilgilerini Ulusal Adres Veritabanına aktarma işlemini bitiren 81 ildeki bütün hanelere TÜİK görevlileri gitmekte ve bu adreslerde yaşayan vatandaşlarımızın yerleşim yeri adreslerini MERNİS kayıtlarıyla eşleştirmektedir. 13 Şubat 2007 tarihi itibarı ile Türkiye genelinde 12 milyon kişi MERNİS kayıtları ile eşleştirilmiş bulunmaktadır."

TÜİK görevlilerince hanelerde yaşayan kişilerin kayıt edildiği ve her bir adres için önceden hazırlanan Hanehalkı Bilgi Formu'nun, o adreste ikamet eden yetişkin bireylerden biri tarafından imzalandığı belirtilen açıklamada, "Ocak ayı sonu itibarı ile Türkiye genelindeki tüm köylerde ve Nevşehir, Niğde, Aksaray, Çankırı, Sinop, Karabük ve Kastamonu illerinin genelinde hane ziyaretleri tamamlanmıştır" denildi.

YABANCI UYRUKLULAR DA KAYDEDİLİYOR

Türkiye'de altı aydan fazla süre ile ikamet eden yabancı uyruklular için de ayrı bir veritabanı oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, böylece yabancı uyrukluların nüfus hareketleri içindeki yerinin saptanacağı ifade edildi. Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ikamet bilgilerinin de konsolosluklar yoluyla ülke ve şehir bazında tespit edildiği ve sisteme kaydedildiği bildirildi.

Sistem hayata geçtikten sonra belediye hizmetleri, okul, sağlık, sosyal yardım, adli ve idari tebligatlar, elektrik, doğalgaz ve benzeri gibi bütün kamu hizmetlerinde vatandaşların bu veritabanındaki adres ve kimlik bilgilerinin esas alınacağına dikkat çekildi.

ŞÜPHELİ DURUMDA EMNİYET'E HABER VERİN

TÜİK tarafından muhtarlıklara asılan duyuruda da, görevlilerin hanelere gelerek kayıt işlemini yaptığına işaret edilerek, "Hanelere gelen TÜİK görevlisinin görevli tanıtım kartı mutlaka sorulmalı, olası suistimallere fırsat verilmemesi için şüpheli durumlarda en yakın emniyet birimine haber verilmelidir" uyarısında bulunuldu.

Muhtarlıklara azılan duyuruda, sokağa çıkma yasağı uygulanmadan adrese dayalı nüfus kaydı yapılacağı için, hane ziyaretlerinin, farklı il ve ilçelerde farklı zamanlarda gerçekleştirileceği belirtildi. Bu nedenle TÜİK görevlilerinin haneleri haftasonu ve akşam saatleri de dahil olmak üzere uygun zamanlarda ziyaret edeceği kaydedildi.

Vatandaşların, T.C. kimlik numarası olmadan yeni sisteme kayıt yaptıramayacağından, kimlik numaralarını görevlilerin hanelere gelmesinden önce mutlaka öğrenmeleri gerektiği ifade edildi. Kimlik numarasını bilmeyenlerin "http://tckimlik.nvi.gov.tr" internet adresinden veya en yakın nüfus müdürlüğünden kolayca öğrenebileceği anımsatıldı.

Hanede daimi olarak ikamet edenlerden (yeni doğanlar da dahil) nüfus cüzdanı olmayanların, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği bu çalışma süresince ceza ödemeden en yakın nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanlarını çıkartabilecekleri de açıklandı.

YALAN BEYANA PARA CEZASI

Hanehalkı Bilgi Formu'nun doldurulmasında gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunduğu tespit edilenler ile bilgi vermeyenlere 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu hükümleri gereğince 2 bin 367 YTL idari para cezası verileceği de vurgulandı.

Bölgesinde adrese dayalı nüfus kaydı yapıldığı halde hanesi ziyaret edilmeyen kişilerin, durumu bağlı bulundukları muhtarlık, kaymakamlık ya da kayıt bürosuna bildirmeleri gerektiği bildirildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title