Haberler

Tüik İstatistikleri Açıklama Yetkisini Devrediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) Başkanı Ömer Demir, Dış Ticaret İstatistiklerini Açıklama Yetkisini, Gümrük Müsteşarlığına Devretmek İçin Çalıştıklarını Bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, dış ticaret istatistiklerini açıklama yetkisini, Gümrük Müsteşarlığına devretmek için çalıştıklarını bildirdi.

Demir, gazetecilere yönelik TÜİK tarafından düzenlenen, Dış Ticaret İstatistikleri ve Endeksleri konulu bilgilendirme seminerinde, dış ticaret istatistiklerinde veri kaynağının Gümrük Müsteşarlığı olduğuna dikkati çekti.

Altyapı varsa kaynağa en yakın olanın işi yapmasının daha doğru olduğunu belirten Demir, kurumlar tarafından kaydı tutulan verileri, kendilerinin açıklamasının daha iyi olacağını ve böylelikle kendi idari işlemlerini oluşturmada daha titiz davranacaklarını söyledi.

Amaçlarının, iş yükünü devretmek olmadığının altını çizen Demir, dış ticarette veri kaynağının TÜİK olmadığını, TÜİK'in edilgen durumda olduğunu belirtti.

Gümrük Müsteşarlığı'nın bu yöndeki hazırlıklarını sürdürdüğünü kaydeden Demir, verilerde kalite kaybının söz konusu olmayacağını da vurguladı ve ''Tam emin olunca Gümrük Müsteşarlığı'na devredeceğiz. Bizim yayımladığımız istatistiklerle aynı kalitedir ve biz TÜİK olarak buna kefiliz diyebildiğimiz zamanda devir gerçekleşecek'' dedi.

Dış ticaret istatistiklerinin Gümrük Müsteşarlığı tarafından ne zaman açıklanacağının henüz kesinleşmediğini, bunun çalışmalara bağlı olduğunu belirten Demir, verilerin belli bir dönem süresince, eş zamanlı olarak açıklanabileceğini söyledi.

TÜİK Başkanı Demir, kurum olarak yeni dönemdeki yaklaşımlarının idari kayıtlardan oluşturulan istatistikleri kurumların kendilerinin açıklaması yönünde olduğunu belirterek, bu konuda teknik desteğin devam edeceğini, gönüllü kuruluşlar oldukça bu devir işlemlerini gerçekleştireceklerini söyledi.

Devir işlemleri gerçekleştiğinde TÜİK'in koordinasyonu yapacağını ifade eden Demir, idari kayıtlardan oluşturulan istatistiklerin ilgili kurumlara devredilmesi halinde, TÜİK'in birçok alanda üretilmeyen istatistiklere ve alana yönelmesine fırsat sağlanacağını bildirdi.

TİM ile TÜİK'in dış ticaret istatistiklerindeki farklılara yönelik soru üzerine, TİM'in beyannameleri esas aldığını, TÜİK'in ise gerçekleşen ihracatı esas aldığını, farkların bundan kaynaklandığını, ancak bu farkların çok küçük miktarlarda olduğunu kaydetti.

TÜİK Başkanı, bazı istatistiklerde veri tabanlarında 2005 yılından itibaren yenilemeye gidemediklerini belirterek, bu durumun İstatistik Kanunu'ndan kaynaklandığını söyledi. Bu durumda pasif gizliliğe geçme zorunluluğu bulunduğunu belirten Demir, bu konuda yasal hazırlıkların sürdürüldüğünü, ilgili kuruluşlardan görüş istendiğini ve taleplerinin olumlu karşılandığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title