Haberler

Tügik Genel Başkanı Hazim Sesli, Ekonomik Gelişmeleri Değerlendirdi

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (Tügik) Genel Başkanı ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi (Uosb) Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, AK Parti'ye Açılan Kapatma Davası Sonunda Oluşan Ekonomik Gelişmeler Nedeniyle Bazı Firmaların Yatırımlarını Askıya Aldığını Söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, AK Parti'ye açılan kapatma davası sonunda oluşan ekonomik gelişmeler nedeniyle bazı firmaların yatırımlarını askıya aldığını söyledi. Yabancı yatırımcıların kaos ortamından kaçacağını söyleyen Hazim Sesli, BOTAŞ'ın OSB'lere doğalgaz tahsilatlarındaki yüzde 3'lük komisyonunu yüzde 1'e indirme kararı aldığını dile getirerek, bu durumu kabul edemeyeceklerini ifade etti.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Hazim Sesli, 2007 'nin ekonomi açısından kayıp bir yıl olduğunu belirterek 2008'in de son yaşanan gelişmeler nedeniyle sıkıntılı geçeceğini söyledi. AK Parti'ye alçılan kapatma davası sonrası işadamlarının büyüme hedeflerini yeniden revize etmesi gerektiğinin önemine değinen TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli, "Ekonomide her şey iyi giderken kapatma davası nedeniyle ortalık karıştı. Parti kapatma önemli bir süreç. Türkiye olarak AB katılım sürecinde AB kriterlerini hızlandırarak buna önem vermemiz gerekiyordu. AB sürecinde kriterleri hızlandırsaydık demokrasi daha fazla gelişir, ekonomide buna bağlı olarak daha sağlam temellere otururdu. Yaşanan dalgalanma yerli ve yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor. Çünkü yabancı yatırımcı kaos ortamını sevmez ve yatırım yapmaktan kaçınır. Aynı şekilde yerli yatırımcıda bu süreçte yatırımlarını askıya alır" dedi.

Son yaşananlar nedeniyle Uşak Organize Sanayi Bölgesi 2. tevsi alanında yatırım kararı alan bazı firmaların yatırımlarını ertelediğini dile getiren Sesli, "Uşak OSB'de şu anda yapacağı yatırımı erteleyen 5 firma var. Ülke çapında da bir çok firmanın aynı kararı aldığını tahmin ediyoruz. 5084 sayılı Yatırımların Teşviki Kanunu'nun son yılı olmasına rağmen sanayicilerin yatırımlarını şimdilik askıya alması düşündürücüdür. Türkiye'nin bir an önce bu kaos ortamından kurtularak ekonomiye önem vermesini istiyoruz. 2007 ekonomi açısından kayıp bir yıl oldu. 2008'de kapatma davası ve diğer gelişmeler nedeniyle kaybedilmek üzere ve bu gelişmelerden olumsuz etkilendi" diye konuştu. , "TEŞVİKTE GERİ DÖNÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL" Adana Sanayi Odası'nın başvurusu üzerine Danıştay 10. Dairesi'nin teşvik yasasıyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararını da değerlendiren Hazim Sesli, "Teşvik yasasında ortaya çıkan yürütmeyi durdurma kararından doğan sıkıntı yeni bir kararnameyle düzeltilecek. Teşvik şuanda sadece hazine tarafından yürütülüyor. Yeni kararname ile teşvik hazine, Maliye ve Sanayi Bakanlıkları tarafından ortak yürütülecek. Bu konudaki kararname üzerinde çalışmalar yapılıyor. En geç 15 gün içerisinde bu sorun aşılacak ve teşvikte geriye dönüş söz konusu değildir. 11-14 Nisan tarihleri arasında Antalya'da Sanayi Bakanı'nın da katılacağı bir toplantı yapılacak. Burada sektörel ve bölgesel teşvik, asgari ücret gibi konular ele alınacak. Toplantıya TOBB ve bir çok sivil toplum örgütü katılıyor. Bizde Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a Uşak ile ilgili bir rapor sunacağız" ifadelerini kullandı.

BOTAŞ'ın doğalgaz tahsilatlarından Organize Sanayi bölgelerine verdiği yüzde 3'lük komisyonu bu aydan itibaren yüzde 1'e düşürme kararı aldığını, bu durumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını da söyleyen Sesli," Organize sanayi bölgeleri, üyelerinden ve bu tür faaliyetlerden aidat ve komisyon alarak hizmet veriyor. Doğalgaz tahsilatlarını OSB'lerde yönetim yapıyor. Yüzde 3'lük komisyonu keserek topladığı tahsilatları BOTAŞ'a teslim ediyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde aylık 5 milyon metreküp doğalgaz kullanılıyor ve 3 milyon YTL tahsilat yapıyoruz. Biz bu tahsilattan aylık 80 bin YTL komisyon alıyoruz. Komisyonumuz yüzde 1'e düştüğünde aldığımız para 25 bin YTL'ye düşecek. Böylece OSB olarak gelirimiz üçte iki azalıyor.Biz Uşak OSB olarak 16 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşedik. Bunun dışında her türlü alt yapı hizmetini de veriyoruz. Yüzde 1'lik komisyonla hizmet vermemiz mümkün değil. Bu konuda BOTAŞ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşamazsak hizmet vermekten vazgeçeceğiz. BOTAŞ, OSB'ler dışındaki tahsilatlarını yapamadığı için bizim komisyonu düşürüyor. Biz bu ayki tahsilatlardan da yüzde üç komisyonumuzu kesmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

(KY-YK-RA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title