Haberler

Tuğcu'dan "Referandum" Açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Bakü Ziyareti Sırasında Anayasa Değişikliği Paketiyle İlgili Soru Üzerine, Anayasa'nın 175'inci Maddesinin Zorunlu Kıldığı Prosedürü Anlattığını Bildirdi. Tuğcu, "Cumhurbaşkanının Takdirine Bırakılmış Olan Değişikliğin Halk Oylamasına Sunabilmesi ile İlgili Bir Görüş Belirtilmemiştir" Dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Bakü ziyareti sırasında Anayasa değişikliği paketiyle ilgili bir soru üzerine, Anayasa'nın 175'inci maddesinin zorunlu kıldığı prosedürü anlattığını bildirdi. Tuğcu, "Cumhurbaşkanının takdirine bırakılmış olan değişikliğin halk oylamasına sunabilmesi ile ilgili bir görüş belirtilmemiştir" dedi.

Anayasa Mahmekesinden yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu'nun Bakü'deki sözlerine açıklık getirildi. Bakü'deki basın toplantısında Cumhurbaşkanının kaç kez veto hakkı olduğu yönünde bir soru yöneltildiği hatırlatılan açıklamada, "Bu soruya cevap olarak bir kez veto edebileceği, vetodan sonra yapılacak ikinci müzakerede de (Meclis'ten) üçte iki çoğunlukla çıkması halinde Cumhurbaşkanının değişikliği zorunlu olarak halk oyuna sunma olanağının bulunmadığı ifade edilmiştir" denildi.

Bunun bir değerlendirme olmadığı, Anayasanın 175'inci maddesinin zorunlu kıldığı prosedürün anlatıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sayın Cumhurbaşkanının takdirine bırakılmış olan değişikliğin halk oylamasına sunabilmesi ile ilgili bir görüş belirtilmemiştir. Söz konusu madde okunduğunda zorunlu olmayan ancak Cumhurbaşkanının uygun görmesi halinde halk oylamasına gidebileceği haller ayrıca belirtildiği açıkça anlaşılabilmektedir.

İfademin bu biçimde algılanması için bu açıklamanın yapılmasında zorunluluk bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır."

Tuğcu'nun sözleri basında Anayasa değişikliklerinin, "Cumhurbaşkanı Sezer tarafından referanduma götürülmesinin söz konusu olmadığı" şeklinde yer almıştı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title