Haberler

Tüfenkci: "Hal Kayıt Sistemi'ne Bildirilecek Malların Resmi Istatistik Programındaki Ürün...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hal Kayıt Sistemi'ne bildirilecek malların resmi istatistik programındaki ürün listesiyle eşleştirilmesi çalışmasını tamamladıklarını belirterek, "Bu çalışma sonucunda, Türkiye İstatistik Kurumu, Hal Kayıt Sistemi üzerinden üretilen verileri daha etkin...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hal Kayıt Sistemi'ne bildirilecek malların resmi istatistik programındaki ürün listesiyle eşleştirilmesi çalışmasını tamamladıklarını belirterek, "Bu çalışma sonucunda, Türkiye İstatistik Kurumu, Hal Kayıt Sistemi üzerinden üretilen verileri daha etkin bir şekilde kullanılabilecek. Sebze ve meyve fiyatlarının enflasyona etkisi de daha kolay ve doğru ölçülebilecektir." dedi.

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Sebze ve meyve ticaretini şeffaf, izlenebilir ve güvenilir hale getirdiklerini belirten Tüfenkci, "Ülkemiz dünya sebze ve meyve üretiminin yüzde 3'ünü gerçekleştiriyor. Bu miktarın toptan satış değeri 75 milyar liradır. Bu üretimin yüzde 7'sini ihraç ediyoruz." bilgisini aktardı.

Tüfenkci, Türkiye'nin sebze ve meyve ticaretinde büyük bir ticari potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, bu potansiyelin iyi yönetilebilmesi için hukuki ve ekonomik altyapının iyi kurgulanması için düzenledikleri yasal düzenlemelerle sebze ve meyve ticaretindeki kayıt dışılığı önemli ölçüde azalttıklarını vurguladı. Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"2012 yılında kurduğumuz Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyve ticareti elektronik ortamda takip edilmekte ve sisteme bildirimi yapılmayan ürünler ticarete konu olmamaktadır. Kanun devreye alındıktan 2015 yılına kadar Hal Kayıt Sistemi'ne yapılan bildirimler 14 kat artmıştır. Bu çalışmalar sonucunda sebze-meyvede kayıt dışılık oranını yüzde 70'lerden 48'lere düşürdük. Sektördeki kayıt dışılık ile mücadelemizle yaklaşık 16,5 milyar lira kayıt altına alınmıştır."

Hal Kayıt Sistemi'ne bildirilecek malların resmi istatistik programındaki ürün listesiyle eşleştirilmesi çalışmasını sonlandırdıklarını belirten Tüfenkci, "Bu çalışma sonucunda, Türkiye İstatistik Kurumu, Hal Kayıt Sistemi üzerinden üretilen verileri daha etkin bir şekilde kullanılabilecek. Sebze ve meyve fiyatlarının enflasyona etkisi de daha kolay ve doğru ölçülebilecektir." diye konuştu.

Perakende satılan sebze ve meyveler için ürün künyesi zorunluluğu getirdiklerine değinen Tüfenkci, künyenin bir anlamda o ürünün kimliğini gösterdiğini anlattı.

Tüfenkci, meyve sebze sektöründe yüksek fiyatların gerekçelerinden biri olan zayi oranlarını azaltmak için ek önlemler tedbirler alacakalarını vurgulayarak, gerekirse kanunda değişiklikler yapacaklarını aktardı.

"Lisanslı depo kapasitesi 681 bin tona çıkmıştır"

Lisanslı depolar ile tarım ürünleri ticaretinde büyük bir dönüşüm başlattıklarını belirten Tüfenkci, şunları söyledi:

"Faaliyet izni verilen lisanslı depo işletmesi sayısında ve kapasitesinde 2016 yılında büyük bir artış sağlandı. 2015 yılı sonunda 9 olan faaliyet izni almış lisanslı depo işletmesi sayısı 16'ya, 435 bin ton olan lisanslı depo kapasitesi ise 681 bin tona çıkmıştır. Kuruluş izni almış olan 35 şirketin tamamının lisans alması durumunda ulaşılması öngördüğümüz toplam kapasite ise 4 milyon 827 bin 500 tondur."

Tüfenkci, lisanlı depolarda muhafaza edilebilecek ürün çeşidini ve depolama kapasitelerini artırdıklarına işaret ederek, "Lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla mudilerin lisanslı depolara ödediği kira ücretinin yarısının devletçe karşılıyoruz. Bu kapsamda 2 bin 830 ürün sahibinin lisanslı depo işletmelerine ödediği kira ücretlerinin 10,8 milyon lirası sübvanse edilmiştir." dedi.

Perakende ticaretini rekabetçi yapıya kavuşturduklarını söyleyen Tüfenkci, sektörle sürekli istişare imkanı oluşturmak ve uygulamaya sektörün katkılarını alarak yön vermek üzere Perakendeciler Konseyi'ni oluşturduklarını anlattı.

Tüfenkci, perakende işletmelerin açılış, faaliyet ve kapanış işlemleri ile bilgi paylaşımının elektronik olarak yürütülmesini sağlanmaya yönelik Perakende Bilgi Sistemi'nin çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

"Terör mağduru esnaf ve sanatkara taksit erteleme imkanı"

Terör mağduru esnaf ve sanatkarların vadesi gelmemiş taksitlerine ertleme imkanı sağladıklarını dile getiren Tüfenkci, "Bakanlar Kurulu Kararı ile Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari'de terör olayları nedeniyle işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızın bankaya olan borçları taksit tarihinden itibaren 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmiştir. Diyarbakır-Sur ilçesinde bulunan esnaf ve sanatkarlar için 50 bin liralık faizsiz kredi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz." sözlerine yer verdi.

Tüfenkci, primlerini düzenli ödeyen esnaf ve sanatkarla malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinde 5 puanlık indirim sağlayacak Hazine teşviğinin getirildiğini söyledi.

Kaybolmaya yüz tutan meslekler

Esnaf ve Sanatkarlar Destek Sistemi'nin (ESDES) hayata geçirildiğini belirten Tüfenkci, "ESDES projesi ile kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ile yeni iş kuran girişimci ustalara faizsiz kredi uygulamasını başlattık." dedi.

Bakan Tüfenkci, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi ile esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerinin tescil, tadil ile terkin işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmesini sağladıklarını ifade etti.

Bu yıl 5. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Şurada esnaf ve sanatkarlarımızın dile getirdiği sorunların çözümünü sağlayacak tedbirleri içeren 13 yeni karar alınmıştır. Bu kararların gerçekleştirilmesi için Bakanlık olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde çalışmalarımız devam edecektir. Esnaf kardeşlerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmek ve mesleklerini daha iyi şartlarda yapmalarını sağlamak için çalışıyoruz."

Tüketici Hakem Heyetlerine 591 bin 559 başvuru

Tüfenkci, 2016 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikayet sayısının 591 bin 559 adet olduğuna işaret ederek, 585 bin 461 karar verildiği bilgisini verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2017 Mali Yılı Bütçesi'nin 1 milyar 131 milyon 320 bin lira olduğunu bildiren Tüfenkci, bütçenin ve yapılan çalışmaların Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Daha sonra, Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kurumun çalışmalarına ve bütçesine ilişkin sunum yaptı. Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Torlak, 2017 yılı bütçelerinin 78 milyon lira olarak hesaplandığını aktardı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Bülent Tüfenkci Diyarbakır Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title