Haberler

Tübitak Mam Merkez Başkan Vekili Dinçer Açıklaması

(TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkan Vekili Prof.Dr."Türkiye'de yüzde 20'lere yakın bir büyüme hızı söz konusu."

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu

(TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer,

"Türkiye'de yüzde 20'lere yakın bir büyüme hızı söz konusu. Önümüzdeki 10 sene içinde enerji ihtiyacı yüzde 80 artacak" dedi.

Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada bölgesel olarak değer kazanan Türkiye'nin ileriye dönük enerji ihtiyacının, uluslararası ilişkileri ile doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 287 milyar dolarlık ithalat yaptığını, bunun 54,7 milyar dolarının enerji ithalatına gittiğine dikkat çeken Dinçer, Türkiye'nin enerji sistemleri ile makineleri için 27,1 milyar dolar harcadığını vurguladı.

Toplam 85 milyar doların üzerinde bir rakamın enerjiye gittiğini vurgulayan Dinçer, enerji sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak için bazı çalışmaların yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti.

Gelecek yıllarda Türkiye'nin enerjiye ihtiyacının artacağını ifade eden Dinçer, "Türkiye'de yüzde 20'lere yakın büyüme hızı söz konusu. Önümüzdeki 10 sene içinde enerji ihtiyacı yüzde 80 artacak. 2023'de yüzde 80 enerji talebi artışı olacak. Yani ortada büyük bir matematik sorusu var. Enerji tüketimi artacak. Bu talebi karşılamamız için dışarıya bağımlı kalmayarak nasıl bir enerji üretmemiz gerekiyor, bunları araştırmak gerekir" diye konuştu.

Enerji talebini karşılamak için jeotermal, güneş, nükleer enerji gibi seçeneklerin bulunduğunu dile getiren Dinçer, şöyle konuştu:

"Türkiye ulaştığı ekonomik büyümede bir nevi duvara dayanmış durumda. Türkiye'nin teknoloji kulvarına atlaması gerekiyor. Teknoloji kulvarına geçmesi için teknoloji üretmesi gerekiyor. Bunun için de araştırma gerekiyor, araştırma projelerini sanayi kuruluşları ile hayata geçirmesi gerekiyor. Başarılı bir şekilde bunların sonuçlarını elde edip teknolojik boyutta ülkenin ekonomisinde katkı sağlaması gerekiyor. Türkiye gibi teknolojik altyapısı olmadan büyüyen ekonomiler, balon ekonomisi adı altında sınıflandırılıyor. Şimdi balon ekonomisinde kırılgan bir dönem var. Çünkü para akışları anında yön değiştirebilir. Ancak ekonomi teknoloji ile desteklendiği zaman sizin bir teknolojik altyapınız olur. Sizin ekonomik olarak daha güçlü olmanızı sağlar, ekonomik kayba düşmenizi engeller."

"Türkiye'de ekonomi balon ekonomisidir. Bunun için gerçekten el birliği ile çalışıp, teknolojiyi geliştirmemiz gerekiyor" diyen Dinçer, bunun için araştırma merkezlerinden, üniversitelere, bakanlıklara kadar herksin çalışarak Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu teknolojileri üretmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji açığının kapatılması için nükleer santraller kurma düşünceleri bulunduğunu kaydeden Dinçer, "54,7 milyar direkt enerji alımına, 27,1 milyar dolar ise enerji makinelerine gidiyor. O zaman onları üretebilecek teknolojiyi geliştirmek gerekiyor. Dışarıya giden çıktıyı en aza indirmek için teknolojiyi geliştirmek gerekir" dedi.

TÜBİTAK MAM'ın nükleer santrallerle ilgili direkt çalışmalarının olmadığını bildiren Dinçer, şöyle devam etti:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortaklaşa bu nükleer tesislerdeki alet, ekipman sistemleri ve altyapı ile ilgili, bunları nasıl Türkiye'de üretebiliriz yönünde çalışmalar yaptık. Çalışmalar, çalıştaylar şeklinde başladı. Sanayi, devlet kurumları, üniversiteler ile araştırma merkezleri bir araya gelerek bunun için gerekli sinerjiyi oluşturup, çalışma grupları ile bunu hayata geçirebilecek projelere dönüştürülebilir."

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ISPARTA

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title